Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Virgiliu Jireghie, la a 77- a “personală”

Virgiliu Jireghie, la a 77- a “personală”
Comentează 1

Lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie, membru al filialei arădene a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a deschis – la Sala Clio a Complexului Muzeal Arad – o nouă expoziție de artă fotografică: “ȚAC PAC” – portrete trăznite.

Artistul  Virgiliu Jireghie, de-a lungul a 60 de ani de activitate prolifică în lumea fotografiei, a reușit să creeze 77 de expoziții pesonale participând și la 2000 de expoziții colective în țară și în străinătate.  El a abordat teme variate din care nu au lipsit: peisajul, portretul, reportajul, natura statică și foto-caricatura.

În urmă cu trei decenii, la Festivalul de satiră și umor “Gura Satului” de la Macea, a descoperit  foto-caricatura,  căreia i-a închinat 15 expoziții proprii.

Artistul folosește, pentru acest gen fotografic, mijloacele tradiționale fără a apela la diferite programe de prelucrare digitală a imaginii.

Acum, la cei 77 de ani, împliniți în ianuarie, își prezintă cu mândrie cea de a 77-a expoziție personală intitulată “ȚAC  PAC”. Pe simeze întâlnim personaje cunoscute pe plan local și național din lumea jurnalismului, științei și culturii, profesori, academicieni, scriitori, actori, politicieni.

La vernisajul care a avut loc luni, 15 aprilie, prof. Horia Truță, în calitate de prezentator, a apreciat expoziția în termeni elogioși. El a făcut o comparație între cunoscutele caricaturi  și foto-caricaturile lui Virgiliu Jireghie, concluzionând că și unele și altele te fac să zâmbești. Aceasta o demonstrează cu prisosință acum cele 30 de “portrete trăznite” (între care și cea a președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan), expuse la “Clio”.

În final, maestrul a primit preameritatele felicitări și i s-a transmis că este așteptat să ne bucure și cu a 100-a “personală” dar și cu o “Retrospectivă Virgiliu Jireghie”, pentru că va încânta, cu siguranță, prin ceea ce a creat mai valoros de-a lungul întregii sale cariere de artist fotograf.

Vasile Filip / UZPR

Galerie foto (63)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite