Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Volumul „Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR” a fost lansat, în prezența președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, la Biblioteca Județeană A.D. Xenopol


Biblioteca Județeană A.D. Xenopol, condusă de cunoscutul ziarist arădean dr. Doru Sinaci, a găzduit astăzi un eveniment dedicat jurnaliștilor, în special jurnaliștilor arădeni membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Este vorba despre lansarea volumului „Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR”, scris de jurnaliștii Emil Șimăndan, primul președintele al UZPR Arad, și Vasile Filip, actualul președinte.

Volumul „Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR” a fost lansat, în prezența președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, la Biblioteca Județeană A.D. Xenopol
Comentează 0

Volumul, apărut la Editura Azbest Publishing, prezintă 34 de profile de jurnaliști arădeni, care făceau parte la începutul anului din Filiala Arad a UZPR, filială care în momentul de față are 36 de membri.

Dar „Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR” nu a fost singura carte lansată astăzi la Biblioteca Județeană, în prezența unui număr impresionant de ziariști, din toate generațiile. Alături de volumul realizat de Emil Șimăndan și Vasile Filip, a fost lansată și cartea Geaninei Jecalo Iovănescu, „Baricada din călimară – Fragmente arădene cu poetul Ștefan Augustin Doinaș și publicistul Emil Șimăndan”.

Prima apariție editorială a UZPR Arad

Oficiile de gazdă au fost făcute de Vasile Filip, președintele UZPR Arad și coautor al primului volum, care a vorbit atât despre cartea pe care a scris-o împreună cu Emil Șimăndan, cât și despre volumul dedicat lui Ștefan Augustin Doinaș. „«Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR» este prima apariție editorială a Filialei Ioan Slavici a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Cartea a fost tipărită cu sprijinul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol și a directorului acesteia, dr. Doru Sinaci, la Editura Azbest Publishing, și este dedicată Centenarului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, dar și împlinirii unui sfert de veac de la constituirea filialei din Arad a UZPR”, a spus Vasile Filip. Acesta nu uitat însă să amintească și despre expoziția de fotografii care „a decorat” holul la intrarea în sala ce a găzduit lansarea, expoziție dedicată sărbătoririi Centenarului UZPR la Sala Radio din capitală și realizată de artistul fotograf Virgiliu Jireghie.

„Convorbiri jurnalistice”

În continuare, PC Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, a vorbit despre presa bisericească; dr. Doru Sinaci a făcut o prezentare a rolului pe care l-a avut presa românească în înfăptuirea Marii Uniri; Ioan Tuleu s-a referit la presa arădeană post-decembristă; Emil Șimăndan a vorbit despre constituirea filialei UZPR de la Arad; cunoscuta jurnalistă Lavinia Betea a făcut o prezentare a volumului „Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR”; viceprimarul Ionel Bulbuc a vorbit despre rolul presei, atât din punctul de vedere al actorului, având în vedere că este actor de meserie, cât și din punct de vedere al omului implicat în viața publică; Geanina Jecalo Iovănescu a povestit câte ceva despre cartea pe care a scris-o la rândul ei; Virgiliu Jireghie s-a referit la expoziția pe care a vernisat-o pe holurile Bibliotecii, iar Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, a făcut un elogiu al breslei. „Sunt emoționat. Breasla aceasta este extraordinară. Este o breaslă care a făurit Unirea. Probabil 80% dintre marii noștri scriitori au fost jurnaliști”, le-a spus Doru Dinu Glăvan celor prezenți, făcând o pledoarie pentru „Convorbiri jurnalistice”. „Ceea ce s-a vorbit aici mi-aș dori să se vorbească într-un spațiu mai larg. Să ne adresăm unui public mai larg, să vorbim despre marii jurnaliști, marii performeri din toate timpurile. Cred că această uniune are datoria de a aduna toți ziariștii și vă rog să aveți în vedere că UZPR face toate eforturile pe care le poate duce pentru ca în presa noastră să se întâmple lucruri bune”, a ținut să menționeze președintele UZPR.

Dacă dr. Doru Sinaci sublinia că „România Mare a fost în primul rând o creație a ziariștilor”, iar Emil Șimăndan a ținut să le spună celor prezenți că volumul pe care l-a scris împreună cu Vasile Filip a apărut „cu scopul de a consolida noua filială”, pentru Lavinia Betea prima carte lansată astăzi „este o biografie profesională și a unei istorii deosebit de interesante”.

Mai trebuie spus că la finalul manifestării, Virgiliu Jireghie, Gabriela Groza, secretarul UZPR Arad, și vicepreședintele Daniel Scridon au primit distincția „Credință și loialitate” din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.   

 

Galerie foto (169)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite