Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

VIITOARE PÎRTIE DE SCHI LA HOREA ÎN ALBA și AMBASADA MOȚILOR DE LA BUCUREȘTI

După ce am făcut o prezentare a comunei Horea din Apuseni, și am prezentat  apoi în partea a doua unul dintre cele mai pitorești sate din Apuseni, Mătișeștiul și cele doisprezece izvoare binecuvîntate de Dumnezeu, am promis că voi reveni cu ultimul  articol despre comuna Horea din Alba, cu un alt loc de atracție turistică respectiv  dîmbul lui Gîf și domeniul schiabil de la Ursoaia, însă voi aminti și de unul dintre cele mai importante realizări a moților , dar nu în frumoasa lor țară moțească (pe care să fiu sincer o îndrăgesc mult) ci chiar în inima Capitalei țării, la București, lîngă Aeroportul Internațional OTOPENI. 

VIITOARE PÎRTIE DE SCHI LA HOREA ÎN ALBA și AMBASADA MOȚILOR DE LA BUCUREȘTI
Comentează 0

Țara Moților este un loc minunat, cu peisaje extraordinar de frumoase și cu oameni deosebiți, pentru că moții sînt într-adevăr așa cum îi caracteriza Ioan Slavici: "Cea mai nobilă parte a poporului român", sînt prietenoși și calzi ,au o bunătate interioară și omenie cum nu prea găsești în ziua de astăzi niciunde în țară. Întîlnind un unchi de-al meu zicea așa despre moți: "Cît am umblat  în țara asta ca șofer nicăieri nu am găsit oameni buni ca moții”, și la rîndul meu pot să afirm la fel. 

Tot alături de domnul viceprimar Ioan Trif  am vizitat și Dîmbul lui Gîf care este o adevărată atracție turistică în mijlocul naturii (situat la doar cîțiva km de  Horea), în ultimii ani apreciat deopotrivă atît de localnici cît și de turiști, pentru numeroasele idile de dragoste mai vechi sau mai noi petrecute aici. Dîmbul lui Gîf a cucerit America în anul 2002, cînd ziarul New York Times a scris despre acest proiect, al moților, astfel cîștigînd promovarea ca SAT EUROPEAN A LOCALITĂTII HOREA, ÎNAINTEA INTRĂRII ROMANIEI ÎN EUROPA. Efectul Gîf a adus dupa sine înființarea a încă două grădinițe, la Trifești și Pătrușești, atunci 20 de comune au fost clasificate ca SAT EUROPEAN ceea ce nu e puțin lucru, să intri în Europa înaintea Țării tale însăși. Am trecut și pe la  Primăria Horea și am discutat cu d-l Primar Marin  Nicola despre domeniul schiabil de la Ursoaia (Mătișești) la limita cu județul Cluj ,deoarece fusesem cu d-l viceprimar Ioan Trif pînă acolo. D-l primar mi-a spus cum s-a început investiția  și de ce  nu s-au mai putut atunci finaliza. "Inițiativa a fost a Primăriei în 2010 printr-un program național "SCHI ÎN CARPAȚI". Am prins pe H.G. aprobarea proiectului  pentru  acest obiectiv, iar în 2011 am dat lucrarea pe S.E.A.P., s-a cîștigat de o firmă din Deva, iar în toamna lui 2011 s-au început lucrările, însă din păcate schimbările politice de atunci au stagnat lucrările, însă  noi între timp am rezolvat problema drumului care face legătura cu localitatea Beliș din Jud. Cluj și  trece pe lîngă domeniul schiabil, acest obiectiv fiind în apropierea drumului, ceea ce face ca pe viitor, cînd totul se va finaliza, să crească numărul de turiști ce vin la noi atît din Alba, Bihor și Arad cît și din partea opusă de la Cluj. În prezent pe P.O.R. vom începe demersurile pentru a transfera obiectivul și a-l putea finaliza cu fonduri Europene, dorind să avem aici o pîrtie de schi pentru turiștii din Ardeal și nu numai fiind la cca 60 km de Cluj, 150 km de Oradea și aproximativ 40 km de orașul Cîmpeni”. 

Sînt sigur că în cel mai scurt timp  comuna Horea va fi asaltată de turiști  după ce v-a fi realizată pîrtia de schi, iar pensiuni pentru cazare există aici la Horea și Mătișești și aș dori să amintesc pensiunea Olărești, Mătișești, Umbra Văii, Prichindel, Nicola, În luncă, Pădurea verde, Alex, Miesch și altele, turistul avînd de unde alege loc de cazare și de ce nu pentru a petrece aici cel puțin o săptămînă,  iar obiective turistice sînt, pentru că aici s-a născut pe Dealul Fericet marele erou HOREA (Vasile Ursu Nicola), conducătorul Răscoalei țărănești din Transilvania anilor 1784, care a ridicat moții la luptă împreună cu alți doi moți de cremene, Cloșca și Crișan. Tot sus pe dealul Fericet în anul 1937 s-a ridicat un bust al eroului, din inițiativa cadrelor didactice din acea vreme. În centrul localității Horea este o biserică ortodoxă – monument istoric construită  pe la 1850 din vremea lui Avram Iancu, care probabil se va reabilita, prin grija Primăriei din Horea și sînt sigur că și d-l Corneliu Olar își va avea o contribuție ca fost deputat, în a găsi soluții de a atrage fonduri pentru reabilitarea și conservarea acestui  monument istoric de mare valoare istorică dar mai ales sentimentală pentru moți, și de ce nu și pentru turiști, pentru că sînt tot mai rare astfel de lăcașe de cult în Romania.( Ar fi o blasfemie la adresa divinității să distrugem ce înaintașii noștrii cu sudoarea frunții și mari eforturi au ridicat spre slava lui Dumnezeu, pentru că o biserică ESTE CASA LUI DUMNEZEU, așa cum spune și biblia.) Sînt multe lucruri frumoase în comuna Horea, o primărie nouă construită în stil rustic, doar prin efortul comunităţii locale, iar Biserica nouă din Horea este o adevărată Catedrală Albă în Apuseni fiind de o frumusețe rară,  iar liniștea și aerul curat de munte  te fac să nu mai dorești să pleci din aceste locuri deosebit de frumoase.

Aș dori să amintesc și de AMBASADA MOȚILOR de la București, costruită la Săftica lîngă aeroportul Otopeni, prin grija fostului deputat al moților , Corneliu Olar, o altă mare realizare a moților pentru a sensibiliza Guvernul Romaniei  cu privire la viața grea a moților dar și cu privire la frumusețile turistice ale Munților Apuseni. În anul 2009 prin fundația Lemnarilor din Romania cu sediul în inima munților la Horea s-au obținut 200 metri pătrați de teren (gratuit) la Săftica pentru a se construi aproape de aeroportul Otopeni o casă moțească, denumită Ambasada Moților, și în circa  patru luni de zile s-a ridicat,  în mare parte pe cheltuială proprie cu o echipă de  constructori Horeni, fiind în întregime din lemn, avînd la parter și o expoziție cu obiecte tradiționale moțești, iar sus la etaj 5 dormitoare cu băi pentru  cazarea formațiilor artistice și a expozanților care vin aici din comunele Apusenilor, iar în curte s-a construit un cuptor în care se face pîine moțească, pentru vizitatori, contibuind la promovarea turismului tradițional moțesc, făcînd o legătură de suflet între Capitala Țării Moților – Cîmpeni și Capitala Romaniei București, iar moții care se deplasează la București cu diferite probleme se pot caza gratuit la  AMBASADA MOȚILOR pentru că acest obiectiv a fost ridicat pentru moți în primul rînd. Din 2009 pînă în prezent aici s-au cazat zeci de grupuri de elevi merituoși din Apuseni, formații artistice și meșteri populari, peste 3000  de vizitatori trecîndu-i pragul, ceea ce spune mult despre rolul acestei case moțești. 

Iată că moții și astăzi ca pe vremea lui Horea Cloșca și Crișan știu să fie uniți și astfel reușesc mereu , pentru că acolo unde este înțelegere și unitate există și izbîndă în orice face omul, iar acolo unde este înțelegere Dumnezeu dă binecuvîntare și spor în toate. Mă bucur că am ajuns în acest frumos colț de rai din inima Apusenilor, pentru că este deosebit de frumos, însă mă bucur și de faptul că am cunoscut aici oameni deosebiți, oameni pe care ori de cîte ori îmi va fi dat să îi revăd mă voi bucura din suflet, aici am văzut  copii minunați și cuminți, bine crescuți și educați,(așa cum era pe vremea copilăriei noastre) ei m-au făcut să îmi revăd copilăria și mi-au rămas la suflet, copii de care îmi amintesc cu mare drag. Aș vrea să mulțumesc încă odată tuturor celor care m-au sprijinit în realizarea acestor trei articole: d-lui Corneliu Olar în special, D-lui viceprimar Ioan Trif, cel care mi-a fost ghid prin comună, un om deosebit, d-lui primar Marin Nicola, părintelui Ilie Grecu de la Mătișești, pentru interviul acordat, cadrelor didactice de la școala din Horea, Mătișești și Trifești, copilașilor pentru zîmbetul lor cald cu care m-au întîmpinat însă și doamnelor de la internatul școlar le mulțumesc pentru găzduire și masă. Îmi voi aminti întotdeauna cu drag de voi toți și de locurile frumoase pe care bunul Dumnezeu vi le-a dat. 

SĂRBĂTORI FERICITE tuturor și Doamne ajută !

Galerie foto (78)

Articole asemanatoare