Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vești bune pentru români! Când intră cea de-a doua tranşă de 700 lei pentru plata facturilor la energie

Beneficiarii voucherelor de energie vor primi peste trei săptămâni cea de-a doua tranșă de 700 de lei pentru plata facturilor. Prima tranșă de bani le-a fost virată pe carduri românilor începând cu luna februarie 2023, iar cea de-a doua urmează să li se acorde începând cu luna septembrie.

Vești bune pentru români! Când intră cea de-a doua tranşă de 700 lei pentru plata facturilor la energie
Comentează 0

Când intră cea de-a doua tranşă de 700 lei pentru plata facturilor la energie. Acești bani vor fi ultimii acordați de Guvern pentru plata facturilor la energie, deoarece din 2024 cardurile la energie vor fi sistate.

Până în prezent, la nivel național au fost emise și distribuite peste două milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili. Totodată, au fost soluționate 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri. Acestea au fost acordate mai multor categorii de români aflați în situații vulnerabile pentru a-și plăti facturile la energie termică, electricitate și gaze naturale.

Cei care beneficiază de acest sprijin îl pot folosi până la data de 27 decembrie 2023, pentru plata energiei electrice, energiei termice furnizate în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleți, brichete, combustibili lichizi sau solizi și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.

Banii de pe aceste carduri nu pot fi scoși. De asemenea, cardurile nu pot fi vândute ori donate. Mai mult, autoritățile avertizează că orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională între 42.000–60.000 lei. Totodată, reprezentanții statului subliniază că plata altor servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500–6.000 lei.

Beneficiarii cardurilor de energie sunt: 

  • Pensionarii cu vârste de peste 60 de ani inclusiv, cu venituri lunare sub 2.000 lei inclusiv;
  • Pensionarii de invaliditate, cu venituri lunare sub 2.000 lei inclusiv. Vârsta nu contează;
  • Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare sub 2.000 lei inclusiv. Vârsta nu este luată în calcul ca și criteriu de eligibilitate;
  • Familiile cu alocație de susținere. Veniturile lunare și vârsta beneficiarului nu contează;
  • Familiile sau persoanele cu ajutor social, cu venituri lunare sub 2.000 lei inclusiv.

Foarte important de precizat este faptul că aceste carduri de energie sunt oferite per gospodărie, nu pentru fiecare persoană care locuiește în ea. Dacă într-o gospodărie locuiesc mai multe persoane, atunci venitul nu poate să depășească 2.000 lei net/membru/loc de consum.

Mai mult,  dacă la un loc de consum trăiesc mai mulți beneficiari, ajutorul se acordă o singură dată, iar pe card sunt scrise numele tuturor beneficiarilor cu aceeași adresă de domiciliu.

Sursa: romaniatv..net


Scrie un comentariu

trimite