Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Veste excelentă pentru români! Trei zile libere legale în luna iunie

Trei zile din cele 15 libere legale din tot anul 2022 sunt în iunie, potrivit Codului Muncii.

Veste excelentă pentru români! Trei zile libere legale în luna iunie
Comentează 0

În luna iunie vor fi trei zile libere legale așa cum sunt definite ele în lege, însă doar două vor pica în timpul săptămânii, iar una va fi duminică. Astfel, 1 iunie (Ziua Copilului) pică miercuri, în timpul săptămânii.

12 și 13 iunie, adică prima și a doua zi de Rusalii pică Duminică, respectiv Luni, astfel încât românii vor putea avea un weekend prelungit.

Zile libere legale în 2022

 • 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – sâmbătă şi duminică;
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni;
  22 aprilie (Vinerea Mare):
 • 24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) – duminică şi luni;
 • 1 mai (Ziua Muncii) – duminică;
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri:
 • 12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
 • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi;
 • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni.

Pe lângă toate aceste zile libere, salariaţii care se vor autorecenza prin intermediul internetului, la recensământul din 2022, au dreptul la încă o zi liberă, plătită de angajator, conform ordonanţei de urgentă nr.19 din 4 februarie 2020.

Cei care vor alege metoda autorecenzării online vor primi o zi liberă în plus de la angajator, însă este important de știut că aceasta poate fi acordată doar după completarea formularului, nu în avans, după cum stabilește legislația. Deși procesul recensământului a început oficial pe 1 februarie, etapa de autorecenzare online va debuta pe 14 martie.

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 prevede ca persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, conform documentului oficial.

Astfel, angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligaţia de a le acorda acestora ziua liberă. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, repectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023.

Sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide