Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

UTA , VAR-ul , alpinismul și ...Angheluță

UTA , VAR-ul , alpinismul și ...Angheluță
Comentează 3

La finalul primei reprize deja mă hotărâsem asupra titlului acestui articol. Eram decis să-l numesc ” Frica cea de toate zilele”.

Aveam toate argumentele. Elevii lui Gyuszi încep în trombă și deschid scorul. După care, pauză totală în atacul UTA-ei. Obișnuita retragere în apărare încă din primele 10 minute, parcă o fobie implantată în mintea jucătorilor. E greu așa, oricât de bine ar funcționa sistemul apărării . Pe partea dreaptă, Bustea era mereu depășit de atleticul Keyta, super-aglomerația din careul nostru provoacă un prim penalty ( poate cea mai necriticată decizie a arbitrului Feșnic din tot meciul), pe partea stângă Roumpoulakou transpira tot mai mult odată cu trecerea timpului, în zona centrală Benga a fost nevoit să folosească toate ” armele” și admise și interzise ( coatele) pentru a-i opri pe moldovenii-africani, Albu nu a mai avut nicio ocazie de a își etala ieșirile cu mingea la picior din celelalte meciuri. Toate acestea din cauza retragerii totale în apărare atât a mijlocașilor cât și a atacanților, cu speranța că tabela schimbată în minutul 4 va rămâne intactă.

N-a fost să fie. Botoșaniul mai primește un penalty ( de data aceasta, zic eu, cadou) de la Feșnic și repriza se termină cu avantaj pentru echipa gazdă ( 2-1).

Începe repriza a doua și...tocmai să mă convingă să-mi schimb titlul inițial al articolului, jucătorii UTA-ei vin montați de la vestiare, se uită la tabela de marcaj ...și-și dau drumul.

Parcă asistăm la un scenariu din luptele lui Ștefan Cel Mare ( dacă tot suntem în Moldova) , adică, ne facem că ne temem, ne retragem, ne ” plângem”, ne ascundem și...dintr-o dată ” țup” afară și le dăm un ”nana, nana la funduleț” invadatorilor dușmani.

Erico, introdus inspirat de Balint în repriza a doua, vine la un corner, în careul lui Pap și înscrie cu capul un gol de VAR , tehnologie pe care nu o avem încă ( revin asupra acestui lucru un pic mai târziu)

” Tsnuami” negrul de pe stânga nu mai are vlagă, Roumpoulakou ajunge să pericliteze poarta adversă, Erico e tot mai prezent...și vine minutul 71 , când Morar , cu al doilea gol al său , stabilește victoria finală a UTA-ei.

Și ca dovadă că nu ne-a mai fost teamă ( ca în repriza I) , Gyuszi Balint introduce doi jucători de atac în teren, în minutul 84, Buhacianu și Klapan.

Atât despre UTA. Să trecem la VAR.

Să fim corecți, VAR-ul a fost inventat pentru a ajuta arbitrii, pentru a-i dezvinovăți. Și pe bună dreptate, deoarece sunt faze ( ca și cea din care Erico a înscris cu capul golul de 2-2) fază în care nici după a treia reluare nu s-a putut elucida poziția incorectă a apărătorului arădean. La analiza meciului din studioul Digi, unul dintre invitați spunea ” era foarte greu pentru asistent să decidă, Erico fiind mascat în unghiul de vedere al tușierului de încă doi jucători arădeni”. Vine antrenorul Croitoru , tot la final, cu declarația urlată ”Domnule, trei oameni în ofsaid și nu se dă nimic”. Păi , puteau fi trei , cinci, zece oameni în ofsaid, dar ,doar cel care lovește balonul este sancționat, iar Erico nu putea fi văzut decât de VAR.

Dacă era VAR, nu eram nici noi sancționați cu cel de-al doilea penalty ( poate nici cu primul). La intervenția lui Iacob, nici urmă de fault. Roman , sigur, a făcut gimnastică în tinerețe, rostogolirea lui fiind perfectă pentru a păcăli un arbitru.

Angheluță...

Crainicul timișorean este mereu ( nu numai la meciurile UTA-ei ) și arbitru. Cea mai mare greșeală a crainicilor tv.

Și eu am comentat multe meciuri ale UTA-ei pe vremea Intersat-ului și...probabil și eu am urlat ” A fost ofsaid, a fost 11 m, a fost henț” ,dar am avut o scuză, juca echipa mea dragă.

Angheluță și oricare crainic de la televiziunile centrale trebuie să fie neutri, cam în genul : ” arbitrul a acordat la această fază penalty, sau henț sau fault sau ofsaid” și gata! Dar când devii arbitru în comentariu și contești deciziile lor , aceștia neavând posibilitatea să revadă de 3-4 ori faza, așa cum o ai tu de la masa de transmisie, înseamnă că ești ori prost ori răuvoitor.

Alpinismul.

UTA s-a comportat până acum în acest campionat ca un alpinist cu experiență și înțelept. Nu știu dacă intenționat sau așa a ieșit.

A urcat încet, încet, pas cu pas, metru cu metru , precaut , pe muntele clasamentului. Nu s-a hazardat . Și-a făcut i la fiecare nivel un loc de popas pentru a-și trage sufletul și pentru a studia noua ascensiune.

Să-ți dea Dumnezeu și...Balint , înțelepciune și de-aici înainte, UTA noastră dragă!

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite