Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ungurii dau năvală la cumpărături în Arad. Comercianții își freacă palmele pentru că le cresc profiturile

Ungurii dau năvală la cumpărături în Arad. Comercianții își freacă palmele pentru că le cresc profiturile
Comentează 0

Centrele comerciale din Arad încep să se adapteze la fluxul tot mai mare de clienți care vin din Ungaria la cumpărături. Selgros, de exemplu, îi întâmpină pe clienții de peste graniță cu mesaj în limba lor: ”Udvozoljuk uzletunkben” – ”Bine ați venit în magazinul nostru”.

În parcările marilor centre comerciale din oraș pot fi observate, mai ales duminica, mașini cu numere de Ungaria. Este vorba de clienți care vin din localități aflate aproape de frontiera cu România și care aleg să facă cumpărături la noi din două motive: scăderea TVA la alimente și accesul la magazine duminica.

”La noi, Guvernul a interzis ca magazilele să mai fie deschise duminica, iar asta ne-a încurcat foarte mult. Unii nu avem timp să mergem la cumpărături în cursul săptămânii și făceam asta doar în zilele libere. Acum preferăm să venim în România o dată pe săptămână și să cumpărăm alimente de bază. Unele sunt mai ieftine ca la noi”, a spus una dintre cliente, care a venit cu familia din localitatea Kevermes.

Numărul tot mai mare de cumpărători din țara vecină a crescut încasările marilor magazine din Arad. ARQ a discutat, neoficial, cu reprezentanți ai acestora, care spun că, duminica, între 10 și 15 la sută dintre clienți sunt din Ungaria.

”Cumpără în special alimente, pentru că după scăderea TVA la 9% multe sunt mai ieftine decât în Ungaria. Se cumpără carne, lactate, conserve, dar cel mai bine se vinde uleiul și zahărul”, afirmă surse din cadrul Selgros.

Îngrijorări la Budapesta

Unii oficiali de la Budapesta au atras atenția încă din primăvară asupra faptului că odată cu scăderea TVA la alimente în România, ungurii vor fi tentați să-și facă cumpărăturile peste graniță.

Secretarul-şef al Asociaţiei ungare pentru comerţ OKSZ Gyorgy Vamos spunea că numeroase familii care trăiesc în zona de frontieră îşi vor cheltui banii în România, pentru că la ei acasă TVA la alimente este de 27 la sută.

Pe de altă parte, Parlamentul din Ungaria a aprobat, la finele anului trecut, o lege care interzice majorităţii magazinelor să fie deschise duminica. Măsura a intrat în vigoare în primăvară, exceptate fiind magazinele a căror suprafaţă nu depăşeşte 200 de metri pătraţi, cu condiţia ca personalul care lucrează duminica să fie un proprietar de magazin care deţine o participaţie de minim 20% la acesta, sau un membru al familiei acestuia.

Mai sunt exceptate tutungeriile, farmaciile, magazinele din aeroporturi, gări, închisori, spitale, pieţe agricole, benzinării şi magazinele din unităţile militare.
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite