Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un succes pentru Arad! Cum a reușit un ONG arădean să combată violența în școli.

Un succes pentru Arad! Cum a reușit un ONG arădean să combată violența în școli.
Comentează 0

Conform datelor U.N.I.C.E.F., România este pe locul I în Europa la numărul de elevi cu vârsta între 11 și 15 ani care agresează alți colegi. Statisticile arată că până la 45% dintre elevii din țară au fost la un moment dat victime ale agresiunilor colegilor, fie ele verbale, fizice sau de altă natură.

Deși incidența fenomenului în județul nostru este ușor mai scăzută, conform unei cercetări realizate de Organizația Tinerilor cu Inițiativă, un ONG local, avem în jur de 6000 de elevi arădeni care spun că pentru ei școala e un mediu foarte nesigur. În funcție de unitatea în care învață procentul elevilor agresați variază între 25 și 35 la sută.

Pentru a combate această problemă, asociația arădeană desfășoară mai multe proiecte de educație anti-bullying iar rezultatele nu întârzie să apară. Conform unei cercetări care a implicat aproximativ 500 dintre beneficiarii acestora, peste 55% dintre ei spun ca ulterior participării claselor lor în programele asociației se simt mai în siguranță la școală și că atmosfera din clasă s-a îmbunătățit. Trei sferturi dintre aceștia sunt mai deschiși la a îi accepta pe colegii care sunt „diferiți” de ei iar peste două treimi spun ca au început să ia atitudine atunci când observa că unul dintre apropiați lor agresează un alt elev.

Înainte de a lucra cu voluntarii atmosfera în clasa noastră era plină de conflicte. Acum însă suntem mult mai uniți, sunt mult mai puține conflicte și ne susținem mai mult”, mărturisește unul dintre elevii a cărui clasă a luat parte la programele organizației.

Secretul succesului asociației este un program dezvoltat în Statele Unite și Belgia pe care aceasta l-a adaptat specificului sistemului nostru educațional. Elevii participă periodic la ateliere interactive în cadrul cărora învață să fie mai empatici, să vadă lucrurile și din perspectiva celorlalți și să nu îi excludă pe aceia care dintr-un motiv sau altul sunt „diferiți” față de ei.

Ce e inedit în abordarea noastră este că noi nu le impunem celor cu care lucrăm să gândească într-un anume fel. În schimb, prin diferite metode, îi ajutam pe aceștia să ajungă singuri la concluzia că prin anumite lucruri pe care le fac îi pot răni pe cei din jurul lor, uneori chiar fără să își dea seama, învățându-i în același timp și să corecteze acest comportament”, ne-a declarat Adrian Hristescu, formator senior in cadrul programului.

Implementarea programului se face în colaborare cu instituțiile de învățământ din județ. Zece dintre acestea au participat până acum în program implicând peste 1000 de elevi, iar profesorii încep deja să vadă efectele pozitive.

Fără implicarea școlilor partenere succesul nostru ar fi fost mult mai redus. Ne bucurăm foarte mult că în Arad sunt atât de mulți profesori care înțeleg că o astfel de colaborare este utilă elevilor lor și depun eforturi considerabile pentru a o face posibilă” a declarat Stelian Ienci, președintele asociației.

Activitățile sunt susținute cu finanțare europeană, în mare parte prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Aceasta a permis asociației ca în cadrul unor proiecte ca "Actors of change" sau "#allDifferent" să implice peste 25 voluntari din mai multe țări europene, care au lucrat cu peste 1000 de elevi arădeni. O parte din activitățile lor pot fi urmărite pe pagina de social media a organizației, la adresa https://www.facebook.com/OrganizatiaTinerilorcuInitiativa/ . 

Programele O.T.I. vor continua și în anul școlar viitor, aceasta arătându-se deschisă la noi colaborări. 

 

Galerie foto (5)


Scrie un comentariu

trimite