Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un preot și un om de afaceri, pictați între sfinți, pe pereții unei biserici din România! „Pictorul a făcut o ghidușie!”

Preotul Dumitru Giurgiu, parohul Bisericii „Sfânta Treime” din localitatea maramureşeană Ulmeni a fost ridicat la rang de „sfânt”. Împreună cu un om de afaceri din oraş, preşedintele clubului de fotbal local a fost pictat pe peretele noii biserici pe care a construit-o în localitate, pentru cei peste 1.200 de credincioşi. Cei doi au fost zugrăviţi în chip de pelerini într-o frescă ce ilustrează „Predica de pe munte”.

Un preot și un om de afaceri, pictați între sfinți, pe pereții unei biserici din România! „Pictorul a făcut o ghidușie!”
Comentează 0

Omul de afaceri care apare pictat este nimeni altul decât Mircea Covaci, preşedintele echipei de fotbal locale, „CS Viitorul” Ulmeni. Acesta, filantrop din fire, a făcut, probabil după modelul Becali, donaţii substanţiale către lăcaşul de cult care a fost aproape 20 de ani în construcţie. Piatra de temelie a bisericii pe pereţii cărora apar cei doi a fost pusă în anul 1997, iar pictura a demarat în 2011 şi a fost finalizată abia în acest an.

Cei care au sesizat asemănarea între personajele care apar zugrăvite pe pereţi şi preotul dar şi omul de afaceri au fost credincioşii din parohie, care s-au şi grăbit să imortalizeze pictura şi să o posteze pe paginile de socializare. Comentariile internauţilor nu au întârziat să apară, unii fiind nepăsători, alţii fiind total împotriva frescei în care apar cei doi.

Contactat telefonic şi întrebat cum explică asemănarea, preotul a părut foarte deranjat de întrebare.

„Nu intrăm în detalii, nu comentez, o să modifice, care-i problemă? Cine v-a pus să scrieţi? Numai scandal căutaţi”, a precizat preotul Dumitru Giurgiu.

La insistenţele reporterului Vocea Transilvaniei, preotul a dat câteva explicaţii. „Pictorul nu ne-a spus nimic. La „Predica de pe munte” sunt oameni nu sunt sfinţi şi pictorul a făcut o ghiduşie şi i-a pictat pe cei care s-au implicat. Nu ne-a spus nimic şi când ne-am dat seama ce a făcut el plecase deja. Ştiu că nu-i canonic să fie dar o să modifice”, a mai adăugat preotul.

Potrivit canoanelor bisericeşţi, nu ar avea voie să apară pictaţi nici preotul şi nici mireni din parohie. Totuşi, această practică s-a împământenit deja, în semn de mulţumire pentru donaţiile generoase făcute lăcaşelor de cult. În Mehedinți, pe zidurile unei biserici au fost ilustrate chipurile unor personalități precum Nadia Comăneci, revoluționarul bolșevic Vladimir Ilici Lenin sau legendarul Beatles John Lennon. Este vorba despre Biserica Româno-Catolică din Orșova, singura de acest rit înălțată în perioadă comunistă. Potrivit canoanelor bisericești, nu oricine poate apărea printre sfinții din biserică, condiția esențială pentru această „cinstire” fiind aceea ca mireanul reprodus în frescă să fie ctitor al lacașului. Iar această „regulă” și-a găsit imediat adepți.

Un afacerist care a sponsorizat renovarea unei biserici din satul Cosbus (Bistrița-Năsăud) a ajuns și el printre figurile unor sfinți pictați într-o micuță biserică. Şi frații Vasile, Dumitru și Ion Creștin au fost “imortalizati” pe peretele unei biserici de pe strada Barbu Văcărescu din Capitală, la renovarea căreia afaceriștii au contribuit financiar. Imediat, alți frați celebri – milionarii Viorel și Ioan Micula au finanțat și ei ridicarea unei biserici din Stei (Bihor), în schimb fiind “pomeniti” pe pereții lacașului. În 2011, Gigi Becali și familia să au fost „pozați” într-o biserică din satul Vadu Roșca, județul Vrancea.

sursa: voceatransilvaniei.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite