Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un nou proiect prinde viață în comuna Bârzava. Au început lucrările la drumul care unește Slatina de Mureș de Groșii Noi

Despre comuna Bârzava am mai vorbit de curând și vom mai vorbi pentru că este comuna cu cele mai multe proiecte de pe Valea Mureșului și acest lucru se vede după cum arată comuna, pentru că nu demult s-a finalizat ceea ce toată lumea spunea că este imposibil, respectiv asfaltarea drumului spre Groșii-Noi, iar acum acei oameni pot spune că dorința lor a fost împlinită, acest lucru fiind unul dintre proiectele mari ale comunei Bârzava în anul 2018.

Un nou proiect prinde viață în comuna Bârzava. Au început lucrările la drumul care unește Slatina de Mureș de Groșii Noi
Comentează 0

De fapt asfaltul a fost turnat de la Căpruța până la Groșii-Noi cu o lungime totală de cca. 10 km. Dacă acest lucru este o realitate astăzi, iată că de curând au început lucrările și la drumul ce leagă Slatina de Mureș de Groșii Noi, un drum care va lega practic toate localitățile de sub poala codrilor de centrul comunei Bârzava. 

Este visul de ani de zile a locuitorilor de pe aceste frumoase meleaguri și totodată o necesitate, deoarece prin realizarea acestui drum se va scurta distanța între localitatea Slatina de Mureș și Bârzava, iar în ceea ce privește turismul, va fi un punct forte pentru comună.

Acest drum  va scurta cu cel putin 15 km distanța dintre centrul comunei și localitatea Slatina de Mureș, astfel scurtându-se și distanța între Bârzava și Gurahonț ceea ce va permite locuitorilor și nu numai lor, o foarte bună legătură cu Valea Crișului Alb. Dar și distanța între Slatina de Mureș  și Arad se va scurta, iar oamenii nu vor mai fi obligați să iasă la Julița pe DN și apoi spre Arad sau la Bârzava dacă au nevoie de acte de la Primărie.

Este vorba despre un drum cu lungimea de cca. 5 km între Groșii-Noi și Slatina de Mureș care va purta călătorul printr-un peisaj mirific peste păduri și colinele verzi. Am discutat cu primarul comunei Bârzava, domnul  Gabriel Faur și ne-a relatat că au început deja lucrările la acest drum.

,,Momentan  am început lucrările cu bani de la bugetul local pentru că din fonduri extra am accesat tot ceea ce se putea accesa pentru comuna Bârzava pe anul 2018. Este și dorința mea  ca primar să facem acest drum care va rămâne în istoria comunei Bârzava ca o realizare mare. Au încercat și alții înaintea mea, dar au abandonat, însă eu îmi doresc acest drum pentru locuitorii comunei și pentru dezvoltarea turismului rural în zona noastră. Terenul este dificil, dar vom transforma și acest mit în realitate, deși am început așa cum am amintit cu fonduri de la bugetul local deocamdată, dar odată cu începerea sesiunii pentru noi proiecte pe 2019, vom cuprinde și acest drum pentru a obține finanțare. Îmi doresc ca în anul 2019 să realizez și acest obiectiv și atunci putem spune că avem o legătură rutieră bine pusă la punct între localitățile comunei, ținând cont de faptul că suntem o comună forte întinsă, având localități atât la poala Munților Zărandului, cât și dincolo de Mureș, așa cum este Lalașințul. De asemenea vom avea o legătură foarte ușoară cu Gurahonțul peste Munții Zărandului,,.  

Am discutat de asemenea cu  reprezentantul firmei constructoare despre stadiul actual al lucrărilor la drum.  ,,Momentan am înaintat cu lucrarea pe o distanță de 500 de metri, lărgind platforma (patul) drumului de la 4 metri la 6 metri cu excavatoare și buldozer, astfel că drumul asfaltat va avea o lățime de 5 metri. Am fost nevoiți să dizlocăm pământ apoi să-l evacuăm, iar acum urmează săparea mecanizată cu excavatorul a șanțurilor de scurgere, apoi pietruirea. Avem deja o parte din piatra necesară pe stoc, iar dacă timpul ne va lăsa să lucrăm, vom putea înainta astfel încât până la finele anului 2018 vom avea pietruit cca. 1,5 km de drum, fiind pregătit pentru asfaltare, iar anul viitor, până la vară vom finaliza și restul de 3,5 km până la Groșii Noi. Este o lucrare destul de complexă  datorită reliefului, dar până în vară o vom finaliza, astfel se va putea turna și asfaltul. Iată că ceea ce părea imposibil până acum, se va realiza în curând.

Apoi am discutat din nou cu domnul primar Gabriel Faur despre situația asfaltărilor în satele aparținătoare. ,,Am finalizat asfaltarea a două străzi în Monoroștia cu o lungime totală de 1550 de metri, iar în Bârzava am asfaltat străduța de la poșta veche în lungime de 161 metri. Am început  o lucrare și la Bătuța, fiind vorba de o stradă, respectiv cea din dreptul cantonului silvic, în lungime de 350 de metri, situată pe ,,Pârâul lui Păpuc, sau Părăul Popii,, unde am și început decolmatarea pârâului pe care de altfel se și circulă. Apoi vom pietrui strada și vom construi un podeț  nou, iar unul îl vom reabilita astfel încât să se poată circula în condiții normale și aici. Bineînțeles, pentru anul viitor când va începe sesiunea, vom depune alte proiecte noi pentru comuna Bârzava, fiindcă mai avem de realizat și alte obiective pentru comună,, a încheiat primarul comunei Bîrzava, domnul Faur Gabriel.

Galerie foto (14)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite