Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un jucător în Vinerea Mare

Un jucător în Vinerea Mare
Comentează 1

P(r)oza zilei: Un jucător în Vinerea Mare

 

De când se ştia a fost înrobit de patima jocului. A jucat când era mic pe nasturi, pe timbre, pe chibrituri, iar mai apoi pe bani şi pe aur. A jucat toate jocurile din lume şi a pariat la toate luptele, cursele, ruletele, bursele şi întrecerile posibile. Pentru a-şi face rost de banii trebuitori viciului, nu s-a dat în lături de la nimic: a minţit, a furat, a făcut contrabandă, a vândut droguri, s-a prostituat, a ucis.

Tocmai de aceea se află acum, aici. Şi, ironie a sorţii, este nevoit să privească de la înălţimea experienţei sale, cum jos, sub el, mai mulţi soldaţi joacă zaruri pe o cămaşă. Îl mănâncă palmele de dorinţa fierbinte de-a ”freca şi el oasele” dar, din motive obiective, nu-şi poate mişca mâinile. Iar tovarăşul lui de suferinţe şi fărădelegi n-are altceva mai bun de făcut acum, în ultimul ceas, decât să îşi pună mintea cu ciudatul din partea stângă, care pretinde, nici mai mult nici mai puţin, decât că el este cel aşteptat de tot poporul lui Israel, Mesia, Cristosul!

Şi atunci lui, jucător incurabil, o uluitoare idee îi străfulgeră sub căpățână: Dar dacă? Probabilitatea ca acel smintit să susţină, totuşi, Adevărul, era și ea de luat în calcul. Or, niciodată, în jocurile şi pariurile sale, nu abandonase, atâta timp cât mai avusese o șansă!

Aşa că, invocând ultima dorinţă a unui condamnat la moarte, îi rugă pe soldaţii romani să pună zarurile pe un burete şi cu o trestie să i le ridice până la gură. Le luă apoi cu buzele, le amestecă printre dinţi cu limba şi le suflă pe masa verde a destinului astfel:

 

- Isuse, când vei fi în Împărăţia Cerurilor, aminteşte-ţi şi de mine, păcătosul!

 

P(r)ozeur: Vasile de Zărănd

 

P.S. Mai departe, imaginați-vă şi singuri, ce mutră a făcut Dismas – hoţul intrat în istorie cu porecla de „Tâlharul cel Bun” – când peste câteva ore se trezea în holul de la recepţia Hotelului Raiului, în faţa Sfântului Petru, care-i zornăia în urechi cheile şi-l apostrofa hâtru:

- Ortace, ai dat lovitura!

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite