Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un cuplu de români penticostali și-a ucis copilul din „credință”

În weekend, o știre venită tocmai din Canada a fost preluată de presa românească: doi români, soț și soție, au fost condamnați la închisoare pe viață, fiind acuzați că, în 2013, și-au omorât fiul. Alex, copilul omorât, avea 15 ani.

Un cuplu de români penticostali și-a ucis copilul din „credință”
Comentează 0

În spatele știrii seci se ascunde una dintre cele mai oribile crime. Băiatul a murit pentru că, timp de 13 ani, a fost ”tratat” de diabet cu rugăciuni, nu cu insulină. De fapt, copilul a murit după ce a primit o ”doză letală” de credință.

Fuga de doctori

Pe scurt, povestea este asta: soții Rodica și Emil Rădiță – acum în vârstă de 55 și, respectiv, 60 de ani – au șapte copii. În anul 2000 erau stabiliți în provincia canadiană Columbia Britanică. Micul Alex, la numai doi ani, este diagnosticat cu diabet de Tip 1. Avea nevoie de insulină.

Deși părinții par să nu creadă în diagnostic, de gura doctorilor acceptă instructajele pentru măsurarea glicemiei și administrarea insulinei la domiciliu. În 2001, copilul este consultat din nou. Audiată la proces, doctorița endocrinolog își amintește că era destul de bine. E consultat din nou în 2003, dar situația lui Alex este degradată vizibil. E foarte slab și are mai multe afecțiuni. La internare era aproape în comă diabetică.

Serviciile sociale iau copilul și un timp stă la o familie adoptivă. Printr-o sentință din 2004, soții Rădiță îl iau înapoi și sunt supravegheați timp de 5 ani. Apoi, în 2009, dispar.

Ciudat, serviciile sociale din Columbia Britanică le observă dispariția, dar nu comunică acest lucru altor provincii.

Apelul la 911

Alex, ultima poză cu el în viață,la împlinirea vârstei de 15 ani.De față erau rude și prieteni

Soții Rădiță iau din nou contact cu autoritățile din Canada abia în noaptea de 7 mai 2013. Tatăl sună la 911 și anunță că fiul său e în stare gravă. ”Poate chiar mort!” În procesul care a urmat, judecătorul a decis declasificarea discuției cu operatorul din acea noapte. În timp ce salvarea venea spre casa Rădiță, tatăl e instruit cum să-și lipească gura de a fiului său și să-i sufle aer. Apoi cum să asculte dacă respiră. Cum să-l preseze pe piept pentru a-l ”trezi”.

Când au ajuns acolo medicii, convorbirea se încheie. Dar și orice încercare de a-l resuscita pe Alex. Era mort – spun medicii – de mai bine de 36 de ore.

Examenul trupului este tulburător: avea doar 17 kilograme, practic un schelet; mușchii i se lichefiaseră din cauza lipsei de mișcare; avea 44 de escare, cea mai gravă fiind la gât, unde i se vedea coloana prin marginile rănii; dinții erau roși complet.

În cursul primăverii lui 2014, părinții sunt arestați și ceilalți frați sunt dați spre adopție. Acuzația era de ”first degree murder”, omor cu premeditare. O premeditare de 13 ani.

Tămăduirea și mântuirea

La un moment dat, în timpul fazei finale, sunt chemați spre audiere câțiva cunoscuți ai soților Rădiță, toți adepți ai Bisericii Române Penticostale din Canada.

În general, judecătorii canadieni se feresc de introducerea în proces a informațiilor care țin de naționalitate, religie sau sex, dar acum s-a considerat că datele sunt importante.

Mircea Ciltan, un prieten al lui Emil, a spus judecătorilor că, în seara de 7 mai 2013, tatăl lui Alex a venit la Biserică și le-a cerut tuturor din încăpere să se roage pentru Alex, pentru că ”a murit noaptea trecută, dar Dumnezeu l-a înviat de dimineață”.

S-au rugat împreună și apoi, vreo 20 de persoane s-au dus acasă. Aici a continuat rugăciunea colectivă. După câteva ore, la insistențele lui Mircea, s-a sunat la 911.

Se pare că, în 2000, părinților le-a intrat în cap că Alex fusese îmbolnăvit de doctori și de atunci au fost convinși că îl vor vindeca prin Puterea lui Dumnezeu. Interesant este că de acestă situație – devenită în timp dramatică din absurdă – știa foarte multă lume, familia, congregația, dar nimeni nu a făcut nimic.

Că starea copilului se dregrada continuu o dovedesc și fotografiile făcute la o petrecere din februarie 2013, când a împlinit 15 ani.

”Alerta Alex”

Una dintre lucrătoarele serviciilor sociale care s-a luptat – la începutul anilor 2000 – pentru ca soților Rădiță să le fie luați copiii a declarat, după ce Rodica și Emil au fost condamnați la închisoare pe viață, că serviciile sociale federale se gândesc să înființeze o nouă procedură, care să permită asistenților dintr-o provincie să dea o ”alertă națională” dacă dispare o familie aflată în supraveghere. Procedura se va numi: ”Alerta Alex”. Emil și Rodica nu pot fi eliberați înainte de a executa 25 de ani de închisoare.

Sursa cyd.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite