Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tuberculoza amenință din nou. Care sunt primele victime?

Tuberculoza amenință din nou. Care sunt primele victime?
Comentează 0

Controlată de zeci de ani, tuberculoza amenință din nou Europa, sub o formă rezistentă la mai multe tratamente, iar migranții sunt primele victime, avertizează experții cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva acestei boli.

Migranții și refugiații sunt adesea concentrați în zonele dens populate și cu condiții precare de igienă, aceleași condiții care au favorizat boala la sfârșitul secolului al XlX-lea, când un european din șapte murea de tuberculoză, subliniază specialiștii în sănătate publică.

Cele mai multe infecții în Europa sunt în rândul migranților, care trebuie să fie considerați o populație vulnerabilă, și nu propagatori ai bolii, adaugă ei.

În Austria, Olanda și Norvegia, 100% din cazurile de tuberculoză rezistentă la tratament diagnosticate în 2014 au fost la migranți și refugiați. Procentul a fost de peste 90% în Marea Britanie, Franța, Italia și Germania, potrivit ESCMID. În total 1.400 de cazuri de de tuberculoză rezistentă la tratament au fost detectate în rândul migranților în acel an în 12 țări europene.

Unii migranți sosesc deja contaminați în Europa. Dar ”majoritatea iau boala în țara gazdă”, a explicat pentru AFP Michel Kazatchkine, reprezentantul special al Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA în Europa de Est și Asia Centrală, care este interesat îndeaproape și de tuberculoză, primul factor de mortalitate la seropozitivi.

Tuberculoza este o boală contagioasă, cauzată de o bacterie, bacilul lui Koch. Acesta atacă de obicei plămânii, dar uneori și rinichii, ganglionii limfatici și oasele. Simptomele pot să nu apară imediat și contagierea se face prin salivă, când o persoană tușește, strănută sau vorbește.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tuberculoza este una dintre primele 10 cauze de deces la nivel mondial. În 2015, 1,8 milioane de oameni au murit și 10,4 milioane de persoane au fost afectate.

sursa: doctorulzilei.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite