Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Toți porcii din sat mor din cauza pestei; vezi unde se întâmplă acest lucru

Virusul pestei porcine africane bagă spaima în deținătorii de porci din județ. Dacă una dintre cele mai mari ferme de porci din judeţ, cea aparţinând Combinatului Agroindustrial Olari a intrat în zona de supraveghere, ceea ce potrivit directorului Dimitrie Muscă va avea consecinţe nefaste asupra animalelor dea acolo, toţi porcii dintr-un sat din judeţ urmează să fie sacrificaţi din cauza pestei.

Toți porcii din sat mor din cauza pestei; vezi unde se întâmplă acest lucru
Comentează 0

Măsura de a eutanasia toţi porcii din Cintei, comuna Zărand, a fost luată în cadrul şedinţei de astăzi a  Comitetului Local de Combatere a Bolilor Arad, şedinţă la care a participat şi dr. Traian Petcu, vicepreședinte - subsecretar de stat al ANSVSA. „În vederea izolării virusului pestei porcine africane și împiedicării răspândirii acestuia spre alte localități ori spre mari ferme de suine aflate în apropiere, în ședința de astăzi a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor s-a luat decizia sacrificării tuturor porcilor din satul Cintei, comuna Zărand. Decizia a fost luată în contextul existenței a trei focare confirmate și a două suspiciuni în localitatea respectivă. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți de Guvernul României. Conform legislației specifice, pe o rază de zece kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană se instituie zone de protecție. Instituțiile reprezentate în CLCB vor face toate eforturile pentru împiedicarea răspândirii virusului, protejarea marilor ferme și asigurarea aprovizionării populației cu carne de porc. Având în vedere natura devastatoare a virusului PPA și răspândirea sa pe căi diverse, sacrificarea tuturor porcilor din Cintei este o măsură preventivă necesară. În paralel continuă vânătoarea porcilor mistreți din zonele unde a fost identificată prezența virusului pestei porcine africane. Vor fi acordate despăgubiri de Guvernul României pentru proprietarii animalelor sacrificate și neutralizate din cauza pestei porcine africane, în condițiile legii”, anunţă reprezentanţii Prefecturii.

Sunt însă voci care afirmă că măsurile au fost luate prea târziu, iar cei care au de suferit sunt proprietarii de animale.

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite