Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tot mai puţini: populaţia României este într-o continuă scădare; câţi locuitori va mai avea Aradul peste 50 de ani

Deși populația planetei este în creștere, Europa se confruntă cu o scădere a natalității, ceea ce duce și la o scădere a numărului de nativi de aici. Din păcate și România se înscrie în trendul european. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică, până în 2070, populația României ar urma să scadă cu 31,7%, dacă sunt luate în considerare prognozele medii făcute de statisticieni.

Tot mai puţini: populaţia României este într-o continuă scădare; câţi locuitori va mai avea Aradul peste 50 de ani
Comentează 2

Populaţia Terrei a ajuns la aproape 7,7 miliarde locuitori în anul 2019. Conform „World Population Prospects: The 2019 Revision1” întocmit de Divizia pentru Populaţie din cadrul Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU, populaţia estimată a lumii va fi, în anul 2050, de aproape 9,7 miliarde persoane, iar în anul 2100 populaţia prognozată va ajunge la 10,9 miliarde locuitori. „Jumătate din creşterea populaţiei până în anul 2050 va proveni din nouă ţări: India, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt și SUA. Până în 2050, şase ţări africane vor face parte din topul primelor 20 de ţări cu cei mai mulţi locuitori.

În schimb, raportul ONU menţionează că ţările din Europa, ca urmare a menţinerii ratelor de fertilitate sub nivelul de înlocuire (de circa 2,1 născuţi-vii la o femeie), vor înregistra scăderi până în anul 2050 ale numărului populaţiei. Europa de Est va fi cea mai afectată de această tendinţă demografică, numărul locuitorilor putând scădea cu peste 38% în România, Polonia, Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova”, se arată în raport.

Creşterea populaţiei la nivel mondial este însoţită de o schimbare a structurii de vârste. Reducerea globală a natalităţii şi scăderea numărului de copii, în paralel cu sporirea constantă a numărului vârstnicilor, duc la schimbarea echilibrului dintre generaţii.

La nivel mondial, numărul persoanelor vârstnice de 60 de ani şi peste se va dubla până în anul 2050.

Scăderea natalității și implicit sporul negativ, apar ca urmare a faptului că tinerele cupluri doresc copii mai puţini (de preferinţă unul), aduşi pe lume la o vârstă mai ridicată.

Care este prognoza pentru Arad

Plecând de la faptul că pe 1 iulie 2019 județul Arad avea 416.685 de locuitori, statisticienii au calculat că numărul acestora va scădea până la 374.687 în 2040 și 292.505 până în 2070. Astfel, trăgând linie observăm că în următorii 50 de ani, județul ar putea pierde 124.180 de locuitori, adică 29,8%. Nu vom sta însă foarte rău, dacă ar fi să ne comparăm cu celelalte județe din Regiunea de Vest, având în vedere că Hunedoara va pierde 54,5% din populație, iar județul Caraș-Severin, 56,4%. Doar Timișul va sta mai bine decât noi, cu o pierdere de „doar” 12,8%. Per ansamblu, Regiunea de Vest se va confrunta cu o scădere de 32,4%.

Mai trebuie spus că potrivit raportului INS, celelalte două județe cu care ne învecinăm, Bihorul, respectiv Alba, vor pierde 27%, respectiv 38,2% din populație.

În ceea ce privește ponderea persoanelor vârstnice, aceasta va crește destul de mult în județ. Dacă în 2019 vorbim despre o pondere de 23,8% a arădenilor trecuți de 80 de ani, în 2070, aceasta va crește la 39,3%.

„Din punct de vedere demografic, principalii factori care acționează asupra mărimii și structurii populației sunt fertilitatea, mortalitatea și migrația (internă și externă), fenomene prezente la nivelul fiecărui județ.

Evoluția fenomenelor demografice în perioada 2016-2019 a constituit baza scenarilor de proiectare a populației rezidente a fiecărui județ. S-a realizat o anticipare a nivelului fertilității, speranței de viață la naștere și soldului migratoriu pe termen lung (pentru cel puțin 12 luni) la nivelul fiecărui județ. Prin însumarea populației rezidente proiectate obținute pentru fiecare județ s-a stabilit populația rezidentă proiectată a României până în anul 2070”, au ținut să menționeze autorii raportului.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite