Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Surpriză frumoasă: a fost un an plin de medalii pentru judoka de la CS Unirea Sântana

Anul care se încheie peste câteva zile a fost unul plin pentru judoka de la CS Unirea Sântana. Dacă luăm în considerarea doar campionatele naționale, anul acesta, sportivii antrenați de Sebastian Rus au obținut trei medalii de aur, una de argint și trei de bronz.

Surpriză frumoasă: a fost un an plin de medalii pentru judoka de la CS Unirea Sântana
Comentează 1

Dar să o luăm cu începutul, adică cu anul 2018, când s-au pus bazele performanțelor de anul acesta. „Am preluat secția de judo în 2018 cu 12 copii doar din zona orașului Sântana, cu vârste între 6 și 13 ani. Imediat după ce am ajuns la club, am făcut o selecție având în vedere că aveam nevoie de sportivi. Am strâns undeva la 50 de copii din Sântana, cu care am început să lucrez. Acum au rămas aproximativ 40-45.  În 2018, primul an, investiții au fost mai mici, participând la mai puține concursuri și stagii de pregătire. În urma activității am reușit să aducem patru medalii la campionatele naționale prin Miruna Cotu (vicecampioană națională), Amelia Paven (medalie de bronz), Robert Bîte (medalie de bronz) și Bogdan Onețiu (medalie de bronz), la categoriile de vârstă 11-13 ani”, își începe povestea Sebastian Rus.

S-a axat pe stagii de pregătire

Acesta susține că pregătirile pentru anul competițional 2019 au început încă din septembrie 2018. Strategia adoptată a fost să se axeze mai mult pe stagii de pregătire, chiar dacă acestea sunt mai costisitoare. „Din fericire a intervenit Primăria Sântana, care ne-a susținut în întregime proiectul. Am făcut stagii la Mangalia cu Alina Dumitru, la Békéscsaba, la Buziaș, am participat la un turneu internațional la Frankfurt, de unde au început să vină şi rezultatele de la categoria U15, prin Raul Gaman, Claudiu Dobra, Amelia Paven şi Cristian Sîrb (U11).

În 2019 am depus proiectul de buget la Primăria Sântana solicitând 100.000 de lei pentru a putea întări echipa şi a participa la stagii de pregătire şi competiţii. Primarul Daniel Tomuţa a fost de acord cu proiectul nostru, pe care l-a şi aprobat şi l-a susţinut. Pe lângă sprijinul primit de la Primărie am mai avut şi un ajutor financiar primit din partea unor sponsori: HAI Aluminium, Agrodep, Schuezagra, Pizzeria Primo Ristorante, sumele ridicându-se la 30.000 de lei”, continuă antrenorul.

Raul Gaman, transferul care a întărit echipa

Anul 2019 a venit cu un transfer important, care a întărit echipa. Raul Gaman, care deși la Frankfurt a concurat pentru CS Unirea Sântana, era legitimat la alt club. Transferul s-a făcut însă în cele din urmă la începutul anului, iar rezultatele nu s-au lăsat prea mult așteptate. „La începutul anului 2019 am reuşit să-l transferăm pe Raul Gaman (n.r. – elev la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, una dintre cele mai prestigioase școli din județ), un sportiv cu experienţă (două bronzuri naţionale şi un argint tot la Campionatele Naţionale). După transfer Raul s-a pregătit foarte bine, drept dovadă la Campionatul Naţional a confirmat reuşind să obţină medalia de aur şi implicit titlul de campion naţional la U15. Astfel, s-a calificat şi la Campionatul Balcanic din Macedonia de la Skopje unde s-a clasat pe locul al V-lea. Tot la U15, Claudiu Dobra a devenit vicecampion naţional şi el calificându-se la Balcaniada de la Skopje unde a terminat pe locul VII. Tot în 2019, Ana-Maria Tuduce a devenit campioană naţională la categoria de vârstă U14 şi Roxana Mărgărit câştigând medalia de bronz atât la U14, cât şi la U15. La U13, Amelia Paven a devenit şi ea campioană naţională, calificându-se şi ea la Campionatul Balcanic U13 care s-a desfăşurat la Timişoara. Tot la această categorie, Robert Bîte a terminat pe locul V.

Rezultate foarte bune am avut şi la categoria de vârstă U16, unde am reuşit să obţinem un bronz prin Claudiu Dobra şi un loc V prin Raul Gaman, ei fiind mai mici cu un an faţă de ceilalţi sportivi”, mai spune Sebastian Rus.

Pe locul al II-lea în clasamentul cluburilor din România

În urma rezultatelor obţinute la Campionatul Naţional U15, Clubul Unirea Sântana s-a clasat pe locul al II-lea în clasamentul cluburilor din România.

Tot în 2019, Rus a participat la Cupa Europeană de la Gyor, cu şase sportivi din judeţul Arad, toţi reuşind să se bată pentru medalii. Claudiu Dobra, Carolina Szabo şi Andrada Voica au obţinut medaliile de bronz, iar Raul Gaman, Ana-Maria Tuduce şi Roxana Mărgărit, clasându-se pe locul al V-lea. „După ce am încheiat etapa campionatelor naţionale am participat la un stagiu de pregătire de la Porec – Croaţia, organizat de Uniunea Europaenă de Judo, unde au fost prezente 15 loturi naţionale, printre care Rusia, Turcia, Franţa, Italia, Spania, Moldova, cele mai bune din Europa, dar şi Africa de Sud, Koreea de Sud. Au fost prezenţi şi mai mulţi campioni olimpici şi mondiali de seniori. La întoarce, copiii noştri au fost premiaţi în bani de Primărie pentru rezultatele obţinute la Campionatele Naţionale, după care am plecat din nou în stagiu la Békéscsaba, unde am stat o săptămână. De aici am plecat direct la Mangalia în alt stagiu de pregătire de o săptămână”, a continuat antrenorul.

Având în vedere că Sebastian Rus a coordonat timp de câteva luni echipa de fete a României, a participat în septembrie-noiembrie la European Champion Club Cup de la Timişoara, unde a concurat cu echipe din Germania, Serbia şi Ungaria, obţinând medalia de aur pe echipe. Din Arad au participat Amelia Paven, Carolina Szabo, Ana-Maria Tuduce şi Roxana Mărgărit.

Gaman și Paven, aur la Openul de la Bremen

„Seria bună de rezultate a continuat, participând la Openul de la Bremen, unde am reuşit să luăm două medalii de aur, prin Raul Gaman şi Amelia Paven şi două medalii de bronz prin Claudiu Dobra şi Amelia Paven (U15)”, a ținut să precizeze Rus.

În încheiere nu putem să nu observăm saltul făcut de club, în numai un an. „În 2018 am luat patru medalii la Campionatul Naţional, neavând nici un campion naţional, iar anul acesta am crescut miza, având trei campioni naţionali, un vicecampion naţional şi trei medalii de bronz. Acest lucru a fost posibil datorită bunei colaborări pe care o avem cu Primăria Sântana, dar şi cu sponsorii. Sperăm să continuăm tot pe această linie şi să reuşim să ţinem sportivii în judeţul Arad. Asta, în condiţiile în care există deja oferte pentru cei mai valoroşi dintre ei”, a încheiat antrenorul.     

 

 

 

 

Galerie foto (53)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite