Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Slujire arhierească, binecuvântare de lucrări și sfințire de troiță

În Duminica a V-a din Post, (a Sf. Cuv. Maria Egipteanca), 14 aprilie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit  în mijlocul credincioşilor din Parohia Selişte, Protopopiatul Ineu, spre a binecuvânta şi sfinţi lucrările săvârşite la biserica parohială cu Hramul ,,Înălţarea Domnului”.

Slujire arhierească, binecuvântare de lucrări și sfințire de troiță
Comentează 0

Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în fața bisericii de Pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului, preoții din vecinătate și de credincioşii din sat.  După sosire, Înaltpreasfinţia sa a săvârşit slujba de sfinţire a lucrărilor exterioare de reînnoire a bisericii, după care, în biserica parohială a fost săvârşită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Din sobor au făcut parte Pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului, Pr. paroh Ionel Morar, Pr. Florin Gaşpar de la Parohia Cărand şi Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învățătură pus sub titlul ,,Slujirea în Biserică” (cf. Evr. 9; Mc. 10), adică cea adusă lui Dumnezeu spre laudă şi pentru mântuirea oamenilor. Aceasta din simţământul adevăratei iubiri ce merge până la jertfă. De aceea, jertfa deplină a împăcării cu Dumnezeu prin iertarea păcatului neascultării dintru început a protopărinţilor nu o putea aduce decât Fiul lui Dumnezeu prin iubirea desăvârşită faţă de Tatăl ceresc şi faţă de toţi cei ce Îl urmează cu credinţă. Credincioşii de împărtăşesc din această slujbă jertfitoare împlinind cele bineplăcute lui Dumnezeu şi spre folosul întregii obşti a Bisericii. Înnoirea bisericii parohiale, în acest cadru, dovedeşte lucrarea spre mântuire a enoriaşilor pentru care Dumnezeu Însuşi dăruieşte răsplătirea cerească, a subliniat Înaltpreasfinţia sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul ,,Trifon Lugojan” al Catedralei Arhiepiscopale  din Arad, condus de teologul Marinel Roz. La finalul Sfintei Liturghii, Înalpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop, a hirotesit întru iconom, pe Preacucernicul Părinte Ionel Morar, pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoreşte.

La rândul său părintele paroh a mulţumit Arhipăstorului pentru toate binecuvântările şi pentru toată purtarea de grijă, precum și tuturor credincioşilor implicaţi, ostenitorilor, binefăcătorilor şi donatorilor pentru frumoasele lucrări de renovare ce s-au săvârşit la sfânta biserică rugând pe Bunul Dumnezeu să le dăruiască multă sănătate, bucurie și mântuire.

Sfinţire de troiţă

Tot duminică, la ceas de seară, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Joia Mare, Protopopiatul Sebiş, dând curs invitaţiei Părintelui paroh Daniel Pavel. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a săvârșit slujba Vecerniei în biserica parohială, după care a sfințit troița ridicată de către enoriașii joimăreni în cinstea și pomenirea generalului Constantin Paulian.

Comemorarea a avut loc la împlinirea a 100 de ani de la eliberarea localității de către ostașii români aflați sub comanda generalului, precum și de la moartea lui eroică.

Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt comemorativ, deschizător al evocărilor făcute de reprezentanţii celorlalte instituţii, în care a subliniat faptul că în continuarea Centenarului Marii Uniri, anul în curs reprezintă Centenarul instaurării Administraţiei Româneşti în această parte de ţară şi care îşi are proprii eroi, între care cel pomenit, a cărui jertfă la datorie a avut loc în Joia Mare a anului 1919. Înveşnicind momentul cu schimbarea numelui localităţii, aceasta are ca semnificaţie înnoirea vieţii atât bisericeşti cât şi naţionale. Jertfa sa, ca şi a tuturor eroilor Patriei, pentru credinţă şi mântuire, aminteşte pururea biruinţa vieţii asupra morţii, lucrare pe care răstimpul Postului Mare o afirmă în pragul sărbătorii Învierii Domnului.

La eveniment au participat oficialități locale, reprezentanți ai Armatei, ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război și a Cultului Eroilor, oameni de cultură, istorici, dascăli și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi. La momentul potrivit au avut loc depuneri de coroane la troița nou sfințită și s-au ținut cuvântări în care s-a prezentat istoricul evenimentelor comemorate și s-a omagiat personalitatea generalului Constantin Paulian.

Protos. Iustin Popovici

 

 

Galerie foto (11)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite