Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Conferință duhovnicească susținută de ÎPS Timotei în cadrul A.S.C.O.R.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a susţinut luni, 18 martie 2019, în sala festivă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, la invitația domnului președinte al filialei A.S.C.O.R. Arad, Cătălin-Iulian Drăgan, conferinţa cu tema „Acatistul Maicii Domnului”.

Conferință duhovnicească susținută de ÎPS Timotei în cadrul A.S.C.O.R.
Comentează 0

Această conferință este prima din șirul de conferințe organizate de A.S.C.O.R. Arad din această perioadă a Postului Mare.

Aula facultăţii s-a umplut de participanţi, majoritatea dintre ei fiind tineri. Între aceştia s-au numărat şi mai mulţi clerici, părinți consilieri de la Centrul Eparhial, cadre didactice ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă și ale Seminarului Teologic Ortodox, alți preoți parohi din Arhiepiscopia Aradului.

În prima parte a întâlnirii, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre analiza din punct de vedere religios, literar, etimologic și istoric al Acatistului Bunei Vestiri, afirmând în același timp că ,,acest Acatist reprezintă sinteza sărbătorii în sine, traducerea lui neputându-se adapta limbii noastre române, din originalul grecesc”. Tot Înaltpreasfinția Sa a arătat faptul că ,,versurile catavasiei de la sărbătoarea Bunei Vestiri («Pe ai tăi cântăreți, Născătoare de Dumnezeu, izvorul cel viu și îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întărește-i întru dumnezeiască mărirea ta, cununilor măririi învrednicindu-i»), ne învață că prin darurile Maicii Domnului, aceasta ne întărește în credința noastră față de Dumnezeu, astfel, întreaga slujbă a Acatistului, cu cele douăzeci și patru de litere ale alfabetului grecesc, ne descrie, mai întâi, Buna Vestire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, vizita Fecioarei la Elisabeta, care, așa cum este cunoscut, avea să-l nască după câteva săptămâni pe Cinstitul Înaintemergător. De asemenea, Acatistul Bunei Vestiri se referă la săltarea pruncului în pântecele Elisabetei și la cuvintele prin care o fericește pe Fecioara”.

În a doua parte a conferinței, au urmat o serie de întrebări care au primit răspuns din partea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei și au fost întâmpinate cu bucurie de către participanți.

Moderatorul conferinței a fost studentul Marius Danciu, care la finalul conferinței a mulțumit, pe de o parte, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop pentru acceptarea invitației și pentru frumosul cuvânt pus în sufletul celor care au asistat la conferință, și pe de altă parte, tuturor celor prezenți.

Radu-Mihai Popoviciu, membru A.S.C.O.R Arad

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite