Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Șirianul Oswald Bauer, primul căpitan de echipă al UTA-ei în perioada Nicolae Dumitrescu

Șirianul Oswald Bauer, primul căpitan de echipă al UTA-ei în perioada Nicolae Dumitrescu
Comentează 0

 

Era prin anii 1958-1959, an competițional în care echipa de juniori a UTA-ei a câștigat titlul de campioană a Republicii Populare Romîne, la cârma ei aflându-se Nicolae ” Coco” Dumitrescu.

Cu puțin timp înainte, celebrul antrenor atârnase ghetele de fotbalist în cui, preluând o generație talentată de juniori cu care a câștigat acest trofeu. Printre jucătorii de atunci să-i amintim pe Ioan Igna, Mihuța, Miculan, Lele,Sighete, Sfăt, portarul Weihelt, Tașcă, Nagy, Gyurki,Morar, Necula, Ioan Pîrcălab, Matușinca, Roman, Kiso și Gheorghe Macavei

Căpitan de echipă a fost ales și numit fundașul central Oswald Baurer, un șirian de origine germană . venit la Arad să învețe la Școala Profesională Textilă.

L-a însoțit pe fratele său mai mare la câteva antrenamente conduse de Coco Dumitrescu , iar ochii antrenorului au descoperit în Oswald viitorul component al echipei și viitorul căpitan de echipă.

” A stat de vorbă cu mine deseori, în particular, vorbeam ore întregi amândoi, în compartimentele vagoanelor cu care făceam deplasările. Probabil l-a atras seriozitatea mea, caracterul meu și îmi place să gândesc, și calitățile mele pentru postul pe care-l jucam.

Nu-l atrăgeau jucătorii cu fițe. Chiar dacă Ioan Pârcălab îi era frate vitreg și foarte talentat, la fel ca și Ioan Igna, Nicolae Dumitrescu se atașa de jucătorii serioși , care respectau ideile lui. Și nu avea idei aiurite”, povestește Oswald Bauer.

Astăzi pensionar, trăiește în Germania, lângă Stuttgart, de curând i-a decedat soția și s-a gândit să viziteze locurile natale. Umblă mai greu, are 80 de ani, dar mintea-i e limpede.

Un iubitor de fotbal șirian, omul de afaceri Mircea Trif , l-a ajutat pe această perioadă de timp petrecută în România, l-a introdus în ” gura” presei, iar noi am preluat oferta.

S-a lăsat de fotbal, relativ repede, alegând școala. A fost primul care a proiectat și a pus bazele Releului de transmisii de lângă Cetatea Șiria.

Îl veți putea vedea și auzi pe Oswald Baurer, luni seara de la ora 21 în studioul ”LaStradaTv”,în cadrul emisiunii ” Repriza de sport”, unde a fost invitat alături de cunoscutul scriitor Radu Romanescu, ofițerul de presă al FC UTA

Nu pierdeți poveștile savuroase ale primului căpitan de echipă din perioada de antrenor a lui Coco Dumitrescu.

Cea mai tare expresie a lui Oswald Bauer: ” Am venit la Arad, tocmai când UTA avea nevoie de prima victorie în noua sa aventură. Și a obținut-o la Dinamo”.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite