Simpozion Internațional la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UAV

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad a găzduit, la finele săptămânii, Simpozionul Internațional „Dogma de la Niceea și importanța mărturisirii ei în lumea actuală. Modele de mărturisitori: Sfinții Ilarion Felea și Dumitru Stăniloae”.
Evenimentul a reunit profesori din principalele centre universitare din România: București, Iași, Sibiu, Timișoara, Târgoviște, precum și cercetători și cadre didactice din Elveția, Germania, Grecia, Olanda și Canada.
Simpozionul a marcat aniversarea celor 1700 de ani de la proclamarea Crezului de la Niceea și proclamarea noilor sfinți români, integrându-se în contextul sărbătoririi Centenarului Patriarhiei Române.
La deschiderea oficială a lucrărilor au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Dr. Emilian Crișanul, conf. univ. dr. Cristina Nicolaescu – prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Sergiu Bâlcea – vicepreședintele Consiliului Județean Arad, și pr. prof. dr. Cristinel Ioja – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.
„Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad are menirea de a celebra teologic Crezul de la Niceea, ca expresie a experienței eclesial-liturgice a Bisericii. Crezul de la Niceea are profunde rădăcini biblice și patristice și reprezintă expresia unității credinței Bisericii”, a menționat în cuvântul său decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul UAV, prof. univ. dr. Cristinel Ioja.
De asemenea, decanul facultății a mulțumit invitaților și participanților la manifestarea teologică pentru susținerea și sprijinul oferit, subliniind importanța participării teologilor din mediul internațional, reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice și ai celei Evanghelice Lutherane, ca o mărturisire comună a credinței într-o lume din ce în ce mai secularizată.
În plenul simpozionului au fost susținute două comunicări teologice prezentate de către prof. dr. Martin Illert de la Universitatea „Martin Luther” din Halle-Wittenberg, Germania, și profesor asociat la Bossey – Institutul Ecumenic al Bisericilor din Geneva, precum și de către pr. dr. Michel van Parys de la Mănăstirea Benedictină Chevetogne, Belgia, și Colegiul Grec din Roma, Italia.
Evenimentul s-a dovedit un moment de profundă reflecție teologică și dialog, reconfirmând vocația Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad de a fi un spațiu al mărturisirii, comuniunii și excelenței academice.