Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Deblocări de fonduri pentru comuna Şicula şi soluţii locale de dezvoltare

La Şicula nu trece o săptămână fără ca autorităţile locale să nu rezovle câte un proiect în sprijinul cetăţenilor. 

Deblocări de fonduri pentru comuna Şicula şi soluţii locale de dezvoltare
Comentează 0

"In cursul saptamanii trecute, mai precis joi 12 noiembrie, am fost chemat de prefectura Arad sa semnez 2 contracte de finantare, primul in valoare de 30 de miliarde lei (vechi)si pentru continuarea lucrarilor, la drumurile din comuna pe ord. 28 (OG) privind asfaltare strazi si 841 mii lei(noi) pentru finalizarea lucrarilor la Scoala Generala cu clasele I-VIII Cherelus. In sfarsit mi s-a luat o greutate de pe inima si inseamna ca plecarea mea in Tara Sfanta a avut pe deplin succes datorita faptului ca m-am rugat sa obtin finantari pentru comuna. In cocnluzie asteptam o transa de bani in aceasta saptamana, mai ales ca am returnat cei 163 000 lei pentru deblocarea situatiei si speram ca firma constructoare trebuie sa se miste repede cu pietruirea strazilor din Cherelus si Gurba pentru ca la Sicula cele 2 strazi au fost pietruite. Nu am stat cu mainile in san si din bugetul local pieruim strazi care nu sunt cuprinse in proiect, sperand ca pana la sfarsitul anului sa transportam cele aproximativ 2 000 tone de piatra care vor fi puse pe strazi. Ca o surpriza pentru comuna, vreau sa amintesc ca am depus la Ministerul Dezvoltarii inca un proiect pentru asfaltari de strazi in comună in lungime de 7 km, repartizati astfel: Sicula- 2 km, Gurba- 2,5 km, Cherelus- 2,5 km. De asemenea, se lucreaza cu o firma de consultanta la documentatia privind reabilitarea/modernizarea corp I si II, Scoala Generala ,,Emil Montia” Sicula, sperand ca la inceputul anului, cand se va aproba bugetul pe tara, sa intram la finantare. De asemenea, pe viitor, avem in lucru un proiect privind canalizarea pe toata comuna Sicula, in jur de 36 km cu 2 statii de pompare iar aductiunea se va face in statia de canalizare Ineu. 

Alt proiect de viitor va fi probabil pe fonduri GAL, deoarece am intrat in parteneriat cu GAL Siria, proiect de finantare pentru achizitia unui buldo-excavator performant, un agregat de dezapezire, un tractor nou cu remorca noua, si probabil in limita fondurilor o masina de pompieri sau un generator puternic de producere curent ,  necesar la pomparea apei in urma ploilor in zonele unde avem probleme cu apa. Vreau sa urmez exemplul Siriei, pentru ca ei au astfel de utilaje. Problema cu APIA este inca nerezolvata, deoarece cetatenii sunt nevoiti sa se deplaseze la Arad in loc de Ineu, ceea ce nu este normal. Deplasandu-ma in comuna, am intrebat oamenii din Gurba si intr-adevar sunt nemultumitide aceasta situatie si multi nemultumiti merg la primarie sa ceara solutionarea problemei. 

Pentru a veni in sprijinul cetatenilor care au de primit bani pentru despagubirea culturilor calamitate de seceta din vara cestui an de la APIA  in special a celor  varstnici sau pentru a evita costurile mari cu deplasarea la Arad, vom pune la dispozitie microbuzul primariei, cu 16 locuri, si mai mult, vom face si 3 deplasari pe zi petru ca toti cei implicati sa poata intr-un timp real ajunge la Arad sa-si rezolve  cat mai repede aceasta problema.

Alt proiect de viitor este reabilitarea fostului dispensar uman Gurba, dar numai dupa consultarea cetatenilor, gandindu-ne ce utilitati ii vom da, deoarece la ora actuala, doar peretii sunt intacti, sarpanta este putreda, iar tigla este degradata, iar ce am putut folosi, am ajutat familiile nevoiase, inclusiv lemnul care l-am dat pentru foc  persoanelor in varsta. 

Personal, cred ca acolo se poate face un centru de zi pentru copii sau centru de batrani fara posibilitati iar daca exista posibilitatea, vom accesa fonduri europene pentru acest obiectiv.

În alta ordine de idei Regret profund cele intamplate la Bucuresti in clubul Colectiv, sincere condoleante familiilor intristate din partea cetatenilor comunei Sicula si a mea personal si mai mult, dorim insanatorirea lui Andrei Galut, a carui parinti sunt din Sicula, de la noi. Rog toti oamenii de bine sa contribuie cu o anumita suma pentru ajutorarea familiei lui Andrei Galut, dar si a celorlalti care au nevoie de ajutor in acest moment greu. Voi propune Consiliului Local Sicula ca Andrei Galut sa fie declarat cetatean de onoare al comunei, deoarece isi trage radacinile, din Sicula. Dorim sa transmitem sincere condoleante familiei Madalinei Strugaru, prietena lui Andrei prin intermediul site-ului arq. 
    
In alta ordine de idei, dupa cele intamplate in clubul Colectiv, chiar daca nu e obligatoriu pentru cladirile vechi obtinerea avizelor ISU, eu voi consulta un proiectant pentru evaluarile de risc la incendii a tuturor cladirilor care apartin de domeniul public si privat al primariei, camine, scoli, sediul primariei si alte cladiri ce apartin de domeniul public.

Am inteles ca exista un singur evaluator de risc in jud. Arad, insa daca nu reusim cu el, vom apela la un evaluator din Alba, Bihor sau Timis, deci vreau sa fim pusi la punct, in special cu scolile si gradinitele unde sunt copii", spune primarul comunei Şicula, Aurel Radita.

In timpul interviului, am cerut parerea si unui cetatean din Gurba afland ca este tatal a doi copilasi, iar dansul e de parere ca scolile si gradinitele sunt prioritare fiind total deacord cu primarul Aurel Radița.

Galerie foto (12)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite