Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sfaturi pentru un decor scandinav ca la carte

Arhicunoscut, super îndrăgit și unic, stilul scandinav este printre cele mai recognoscibile dintre toate stilurile de design interior. Datorită faptului că a fost, și încă este, intens promovat și abordat, elementele definitorii ale acestuia nu mai reprezintă un mister pentru foarte mulți dintre noi.

Sfaturi pentru un decor scandinav ca la carte
Comentează 1

Cu toate acestea, la enumerat și descris suntem cu toții buni, însă când vine vorba de a pune în practică cunoștințele despre acest stil lucrurile parcă nu mai sunt atât de intuitive.

Compunerea unui decor nordic armonios, prin îmbinarea elementelor precum rafturi de perete pentru cărți, canapele comode, lustre minimaliste și altele, este un proces ce necesită nu doar cunoștințe, ci și un simț estetic dezvoltat. De aceea, opțiunea multora se îndreaptă către designeri când vine vorba de redecorarea interiorului. În schimb, cei ce au un simț vizual dezvoltat vor alege piesele de mobilier din cadrul unui magazin de specialitate și le vor amplasa singuri în casă.

Sfaturi privind decorul scandinav – 3 reguli de aur pentru o estetică primitoare

Pentru cei din urmă, cu viziune, dar și pentru cei lipsiți de inspirație în realizarea acelui aspect nordic intim, experții de la NoRDA (magazin de specialitate) recomandă respectarea câtorva reguli de bază.

1.   Atenție la cromatică

Element vizual de prim impact în cadrul oricărei încăperi, cromatica are un rol primordial în crearea unei atmosfere calde și primitoare. Deși culorile dominante în decorul scandinav sunt albul și tonurile de gri, atmosfera caldă este redată tocmai de combinarea acestora cu elemente în culori pastelate sau chiar intense, de galben, albastru, turcoaz, mentă sau grena.

Pentru un vizual nordic al încăperii, specialiștii NoRDA recomandă încadrarea acestuia într-o arie cromatică de bază. Un astfel de exemplu ar fi combinarea albului cu tonurile de gri și cu nuanțe intense de albastru, galben sau chiar de negru. Un alt exemplu ar include decorul alb în combinație cu paleta cromatică a bejului și accente intense de maro, grena sau violet.

Regula de bază în ceea ce privește cromatica poate fi tradusă prin motto-ul „Keep it simple”. Design-ul scandinav nu trebuie niciodată supra-încărcat sau supra-colorat!

2.   Mobila trebuie să îmbine utilul cu plăcutul

Pentru că funcționalitatea reprezintă unul dintre principalele atuuri ce caracterizează stilul nordic, mobila și piesele de decor trebuie să fie pe cât de frumoase, pe atât de utile și compacte.

Astfel, în acest context, sfaturile vizează alegerea unor rafturi de perete suspendate moderne pe care se vor așeza atât cărți, cât și rame foto, evitându-se astfel încărcarea și găurirea pereților. Comodele sau dressing-urile vor fi înalte, în forme unghiulare și simple la exterior, însă compartimentarea acestora va fi extrem de inteligent realizată, cu spații destinate produselor de îngrijire, hainelor, genților și chiar pantofilor.

Măsuțele scunde și cochete de cafea pot dispune, în partea inferioară, de sertare mai mici sau mai mari, în care pot fi depozitate diverse obiecte (bijuterii, medicamente, parfumuri și altele).

Regula de bază în acest caz este „The best of both worlds”. Marele avantaj al mobilei nordice este că nu trebuie să facem nici un compromis: putem îmbina perfect funcționalitatea cu estetica!

3.   Texturile trebuie să se completeze reciproc

Designerii de la NoRDA afirmă că cele 4 materiale de bază în confecționarea pieselor scandinave sunt: lemnul, metalul, sticla și marmura. Este evident și deja cunoscut faptul că lemnul se regăsește în proporție covârșitoare în cadrul unei locuințe scandinave.

De la podele, la mese, scaune, rafturi de perete suspendate, cuiere sau mobilă, lemnul este materialul nordic ce aduce aerul intim și relaxant în orice încăpere. Experții recomandă combinarea acestuia cu metalul negru sau marmura deschisă la culoare.  Dintre cele mai comune exemple amintim: masa cu blat de lemn și picioare metalice, masa de bucătărie realizată integral din lemn, blatul de bucătărie din marmură, cu dulapuri și sertare din lemn masiv, pereți de sticlă, uși glisante din lemn etc.

Regula de bază referitoare la texturi poate fi transpusă chiar în deviza firmei NoRDA, „Simple by design”. Cu alte cuvinte, simplitatea rezultată din îmbinarea texturilor este cea care contribuie la conturarea unui design armonios și curat.

Magazinul NoRDA – inspirație nordică pentru case primitoare

Experiența, pasiunea împinsă spre perfecționism și atenția la calitatea și finsarea produselor, au plasat firma NoRDA în topul listei de inspirație pentru design interior a românilor.

Știind că aspectul încăperii este extrem de important pentru relaxare, NoRDA le pune clienților la dispoziție, pe lângă piese de mobilier deosebite, și servicii de consiliere pentru alegerea produselor.

Așadar, pentru decorarea locuinței într-un stil scandinav fără cusur, ține cont de sfaturile experților NoRDA și caută piese de mobilier realizate impecabil (indiferent că vorbim de rafturi de perete, dressing-uri, mese, lampadare sau veioze).


Scrie un comentariu

trimite