Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Șeful DSU, Raed Arafat, s-a vaccinat astăzi împotriva COVID-19: "Asta este speranța, calea de urmat pentru a reveni la o situație de semi normalitate". Câți români s-au imunizat până în prezent

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, s-a vaccinat, în urmă cu scurt timp împotriva noului coronavirus. Acesta a primit prima doză din vaccinul antiCovid. Arafat şi angajaţii DSU se vaccinează la Centrul de Vaccinare din cadrul Spitalului de Urgenţă „Prof. dr. Dimitrie Gerota” din Capitală.

Șeful DSU, Raed Arafat, s-a vaccinat astăzi împotriva COVID-19:
Comentează 0

"Astazi am venit impreuna cu colegii de la DSU pentru ca azi ne-a venit randul. Vor continua colegii sa vina si  in urmatoarele zile. Este un gest de normalitate, abia am asteptat sa pot sa ma vaccinez. Am promis ca fac asta public si asta am facut: ce recomandam, facem si noi ca sa aiba oamenii un exemplu. Nu recomandam si nu facem. Indemnul meu catre toti este sa inteleaga ca asta este speranta noastra, este calea pe care - daca o urmam – vaccinul fiind voluntar, sigur reusim sa ajungem intr-o situatie de normalitate", a afirmat Arafat, imediat dupa ce s-a vaccinat.

Seful DSU le-a transmis oamenilor sa nu asculte informatii nefondate despre vaccin: "Sa mearga pe informatii oficiale, pe informatii fondate, documentate si sa vina la vaccinare".

El a precizat ca astazi a facut prima doza din vaccinul antiCovid, urmand ca rapelul sa aiba loc undeva la inceputul lunii februarie. In ceea ce priveste senzatia avuta in momentul inocularii serului, Raed Arafat spune ca nu i s-a parut deloc diferit fata de vaccinarea antigripala: "Nicio diferenta fata de vaccinarea pentru gripa sezoniere. Ma vaccinez in fiecare an".

Cat priveste personalul medical care a refuzat vaccinarea, seful DSU a spus: "Sa vedem care sunt motivele... Trebuie sa impartim mereu la doi (dozele de vaccin - n.r.): jumatate se pastreaza pentru rapel. Pentru doza facuta azi exista deja o doza  pastrata pentru data de 1 9februarie -n.r.). Cei care refuza au varii motive. Poate ca vor sa mai astepte, sa mai vada. E normal sa ne vaccinam. Vaccinul protejeaza putem sa reducem raspandirea virusului si sa ne intoarcem la o viata semninormala".

Intrebat cum stam in Europa din punctul de vedere al vaccinarii populatie impotriva noului coronavirus, Raed Arafat a spus: "Nu stam nici cel mai bine, nici cel mai prost. Pentru mine, campania merge bine. Exista si premise de imbunatatire".

Cat priveste cea de-a doua etapa a vaccinarii, care va deveni functionala - dupa cum autoritatile au anuntat anterior - undeva in jurul datei de 15 inaunarie, Raed Arafat a spus ca aceasta va debuta cu persoanele in varsta, cu vulnerabilitati, dar va viza si persoanele esentiale din diferite domenii din societate.

Intrebat daca colegii sai de la DSUau acceptat sa se vaccineze, acesta a spus ca marea majoritate a dorit acest lucru, existand doar cateva exceptii. Este vorba, potrivit lui Arafat, despre 4 sau 5 persoane, 2 sau 3 dintre ele avand insa recent un test pozitiv, ceea ce inseamna ca au facut boala: "Este normal.  Se va intinde etapa (de vaccinare a colegilor sai de la DSU - n.r.) pe cateva zile, fiind un departament mai marte. E un semnal pe care il dam pentru colegii din toata tara, sa lase comentariile de pe Facebook. Asa se vor putea proteja si pe ei si pefamiile lor".

Raed Arafat a vorbit si despre imunzarea in masa a populatie, subliind ca 60-70% din populatie este tinta generala pentru a se putea vorbi de o imunizare in masa: "Depinde si de viteza de furnizare a vaccinurilor si de cat de bine reusim sa atragem oamenii la vaccinare, aceasta nefiind obligatorie. Campania de comunicare este foarte importanta. Noi speram ca din cei care inca sunt ezitanti, speram sa vina la vaccinare. Clar ca va fi o parte care nu va vrea niciodata. Acolo nu avem ce face".

 In ceea ce priveste noua tulpina din Marea Britanie, mult mai contagioasa, care stim ca a fost descoperita la un caz in Giurgiu, seful DSU a precizat ca "nu exista informatii ca noua tulpina ar fi in alte zone ale tarii".

Citește continuarea pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite