Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ședință CLM cu scântei: un proiect de 27 de milioane de euro al Aeroportului a fost pus în pericol din cauza votului consilierilor USR

A fost nevoie de discuții îndelungate, de două ședințe ale Consiliului Local Municipal și chemarea de urgență a unui consilier ca un proiect de hotărâre ce presupunea un schimb de terenuri între Municipiul și Județul Arad să poată fi adoptat. Asta, în condițiile în care de reglementarea situației juridice a unui teren folosit de Aeroport depindea soarta unui proiect în valoare de 27 de milioane de euro.

Ședință CLM cu scântei: un proiect de 27 de milioane de euro al Aeroportului a fost pus în pericol din cauza votului consilierilor USR
Comentează 3

Proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea trecerii unui bun imobil din proprietatea privată a Municipiului Arad în proprietatea privată a Județului Arad și aprobarea trecerii a trei bunuri imobile din proprietatea privată a Județului Arad în proprietatea privată a Municipiului Arad s-a împotmolit în ședința extraodinară convocată astăzi, în condițiile în care cei șașe consilieri USR prezenți au decis să se abțină. Cele 13 voturi pentru, date de consilierii PNL, PSD, PMP și UDMR nu au fost suficiente, fiind vorba despre un proiect ce ține de patrimoniu, care trebuie adoptat cu o majoritate de 2/3, adică cu 14 voturi, în cazul de față. De menționat că printre terenurile oferite la schimb de Consiliul Consiliul Județean se află și terenul pe care se află Parcul Bujor Buda, aflat în zona centrală a municipiului, parc îngrijit de municipalitate. Consilierii USR prezenți la ședință au început să ceară informații peste informații, au ajuns până acolo încât să propună ca Municipalitatea să intre în acționariatul Aeroportului aducând drept contribuție terenul cu pricina. Potrivit useriștilor, nu era nicio grabă ca terenul să treacă în proprietatea Județului, cerând proiecte sau fișe de proiect pentru a fi convinși că Aeroportul merită să primească terenul cu pricina. Pe de altă parte trebuie spus că primarul Călin Bibarț și Ovidiu Moșneag, directorul Aeroportului Arad, a încercat să-i convingă că proiectul este foarte important pentru viitorul Aerogării, dar și că Municipalitatea nu pierde nimic, primind la schimb trei terenuri. „Vă asumați dumneavoastră cheltuielile. Dacă dumneavostră vreți să găsiți o altă varianță pentru a rezolva problema, ce presupune cheltuieli pentru arădeni, vă rog să o spuneți public”, i-a răspuns primarul Danielei Sabău, care a propus ca Municipiul Arad să intre în acționariatul Aeroportului. La rândul său, Ovidiu Moșneag a ținut să precizeze că în 2022 este termenul final pentru depunerea proiectului pe POIM pentru a se obține fondurile necesare în vederea realizării unor investiții la pistă și la platformă, iar faptul că o suprafață de teren de sub pistă se află în proprietatea Municipiului face ca proiectul să nu poată fi depus. „Cel mai important este că dorim să facem ceva din Aeroportul Arad. Dacă nu reușim să obținem fonduri POIM, din 2020 trebuie fie să degradăm Aeroportul, fie să-l închidem. Din păcate, unele dintre măsurile impuse de Autoritatea Aeronautică presupun investiții mari”, a spus Moșaneag. Consilierii USR nu s-au lăsat însă convinși, astfel încât proiectul a fost picat în prima ședință.

Comunicat de presă în timp real

De altfel, imediat după votul useriștilor, Primăria a dat un comunicat de presă, pentru a atrage atenția cu privire la cele întâmplate, comunicat pe care îl redăm integral.

„Primarul Călin Bibarț: «Aeroportul arădean pierde posibilitatea accesării a 27 milioane de euro din cauza consilierilor locali USR»

Reglementarea unei situații juridice. Aceasta era menirea proiectului de hotărâre privind aprobarea trecerii unui bun imobil din proprietatea privată a Municipiului Arad în proprietatea privată a Județului Arad, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare CLM de luni, 28 decembrie 2020. În schimbul terenului de lângă aeroport, Consiliul Județean transfera în proprietatea Municipiului Arad, Parcul Bujor Buda, aflat chiar în centrul orașului. Dincolo de clarificarea acestei situației juridice, schimbul era extrem de important pentru Aeroportul arădean care astfel putea accesa fonduri europene în valoare de 27 milioane de euro. Consilierii locali USR s-au opus acestei oportunități. «Din cauza votului negativ al consilierilor USR, Aeroportul din Arad pierde posibilitatea accesării a 27 milioane de euro. Dacă mai adăugăm la această sumă toate celelalte cheltuieli făcute atât de Primăria Arad cât și de către Consiliul Județean Arad pentru documentațiile necesare să ajungem în acest punct, realizăm că pierderea este impresionantă. Pe aleșii locali USR nu pare să-i sensibilizeze acest lucru», a punctat primarul Călin Bibarț.”

Mihai Pașca chemat la ședința de îndată

La finalul primei ședințe,  care a fost marcată de altfel de nenumărate contre între consilierii USR și reprezentanții Primăriei, primarul Călin Bibarț a convocat o ședință extraordinară de îndată și l-a chemat pe consilierul liberal Mihai Pașca, care a lipsit de la ședința inițială. Astfel, în cea de a doua ședință, proiectul a trecut cu 14 voturi pentru și... cele șase abțineri de rigoare ale consilierilor USR. „Vreau să mulțumesc pentru vot consilierilor PNL, PSD, PMP și UDMR, o spun în ordinea numărului de consilieri pe care îl are fiecare, și domnului Mihai Pașca, pentru votul acordat. Nu înțeleg votul dat astăzi de consilierii USR, fiind vorba doar de o problemă tehnică. I-aș ruga, dacă tot este o perioad de sărbători, să mediteze și să înțeleagă că alegeri sunt doar peste patru ani, să înțeleagă însemnătatea votului, nu doar să-l folosească ca armă politică”, a încheiat primarul.

 

 

 

Galerie foto (44)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite