Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Schisma taximetriștilor: la Lipova a apărut o nouă asociație profesională condusă de Doru Lăpădat, care îi sfătuiește și pe arădeni să se... lepede de vechea organizație / UPDATE: Tomuța reacționează

Camera Taximetriștilor nu mai este singura organizație profesională de profil. Încetul cu încetul a început să apară concurența și în județul Arad, nu numai în rândul firmelor de taxi, ci și în ceea ce privește asociațiile profesionale ale taximetriștilor. Astfel, la Lipova a început să funcționeze o asociație, condusă de Doru Lăpădat, care dincolo de faptul că a reușit să spargă monopolul de pe piață, îi sfătuiește și pe șoferii din municipiu să plece din Camera Taximetriștilor, condusă de Daniel Tomuța.

Schisma taximetriștilor: la Lipova a apărut o nouă asociație profesională condusă de Doru Lăpădat, care îi sfătuiește și pe arădeni să se... lepede de vechea organizație / UPDATE: Tomuța reacționează
Comentează 4

Update 1 Tomuța reacționează

Daniel Tomuța susține că Lăpădat nu ar fi trebuit să vorbească despre Camera Taximetriștilor, din moment ce nu are nicio adeziune depusă la această asociație. „Domnul Lăpădat nu are adeziune la noi, i-am dat o simplă recomandare. În ceea ce privește cotizația, trebuie să știți că nicio asociație nu poate trăi fără cotizații, că de acolo își plătește cheltuielile. Să vă arate domnul Lăpădat chitanțe sau facturi emise pentru firma lui de la Camera Taximetriștilor pentru plata cotizației. Nu poate, pentru că nu i-am cerut nicio cotizație. Având în vedere că era din Lipova și dorea să se ocupe de problemele taximetriștilor de acolo, l-am lăsat să se ocupe. Cum orice serviciu trebuie răsplătit, nu i-am mai cerut cotizație”, a declarat Tomuța. Acesta mai spune că el a fost cel care l-a sfătuit pe Lăpădat să își facă asociație, având în vedere că Lipova se află la o distanță destul de mare de Arad, astfel încât nu putea ajunge acolo suficient de des. „Suntem la începutul lui martie și anul acesta am fost deja de trei patru ori. Numai drumul mă costă 60 de lei, să nu mai vorbesc de ziua pierdută, asta, în schimbul unei cotizații de zece lei/lună de mașină. Mă bucur că domnul Lăpădat și-a făcut asociație, că eu am suficient de lucru la Arad”, a mai spus Tomuța.

În ceea ce privește tarifele, președintele Camerei Taximetriștilor susține că și la Arad sunt diferențiate, dând exemplul câtorva firme care au prețuri diferite. „Nu pot eu să le cer patronilor ce tarife să practice”, a încheiat Tomuța, nu înainte de a preciza că datorită lui taximetriștii din Lipova au două locuri de parcare la piețe, un loc la spital și că stația de taxi a fost mutată într-o zonă mai umbroasă.


Doru Lăpădat, președintele Asociației Taximetriștilor din Orașul Lipova, asociație afiliată la  Asociaţia Naţională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPORT), susține că taximetriștii au dreptul să intre în orice organizație profesională vor, sau pot să își înființeze și ei una, astfel încât nu există niciun fel de impediment pentru cei care vor să o pornească pe alt drum. „Asociația noastră este legal constituită și are reprezentare la nivel național, fiind afiliați la ANPORT. Legea 38/2008 spune următoarele lucruri: pentru a activa în domeniul taximetriei ai nevoie de o recomandare de la o asociație profesională cu reprezentativitate națională, nu neapărat din Arad, nu neapărat COTAR. În București sunt cinci asociații, la Timișoara sunt tot cinci, la Deva trei, la Bihor tot trei, Clujul are vreo patru. Până nu demult, la Arad era doar Camera Taximetriștilor. Acum există și asociația noastră. Îi Invit pe toți taximetriștii din Arad nemulțumiți de Camera Taximetriștilor să mă contacteze pe mine sau asociațiile  taximetriștilor din Timișoara. Dacă doresc, își pot face singuri o asociație, că legea le permite”, afirmă Lăpădat.

Arată cu degetul înspre Camera Taximetriștilor

Dar ce reproșează Lăpădat Camerei Taximetriștilor? Modul în care, spune el, au fost tratați taximetriștii din Lipova de către Daniel Tomuța, despre care spună mergea pe acolo doar când se încasa cotizația de 120 de lei/mașină/an. „Camera Taximetriștilor se conduce prin Adunare Generală. Am fost zece ani membri, și mă refer aici la toate firmele din Lipova. Domnul Tomuța nu ne-a invitat niciodată la vreo adunare generală, ceea ce era obligat să facă. La Arad a organizat Ziua Taximetristului, la Lipova nu s-a organizat așa ceva. Și pe de altă parte, câți membri aflați în dificultate a ajutat? Noi la Lipova ne-am ajutat între noi. Am avut un caz social. Un taximetrist a făcut infarct la lucru. Am făcut o colectă și l-am ajutat pe om, că a avut multe cheltuieli”, a mai povestit Lăpădat. Acesta mai spune că lipovanilor care au aderat la asociația pe care o conduce ar fi trebuit să li se retragă sprijinul de la Camera Taximetriștilor anul trecut, în iunie, însă acest lucru nu s-a întâmplat.  „Anul trecut, în iunie, trebuia să ne retragă sprijinul. Nu ni l-a retras, pentru că nu figurăm nicăieri. De altfel, și în Arad sunt taximetriști nemulțumiți că domnul Tomuța încasează zeci de mii de euro pe an din cotizații. Faceți și dumneavoastră un calcul. Sunt 800 de mașini pentru care se plătește o taxă anuală de 120 de lei. Unde se reflectă acești bani, în afară de salariul lui și al secretarei. Are un sediu de toată jena... La Timișoara sunt asociații care nu percep nicio taxă. Nici noi nu am perceput la Lipova, dar pe viitor trebuie să percepem, având în vedere că avem cheltuieli cu sediu”, a mai spus taximetristul.

Un rol social

În încheiere, Doru Lăpădat susține că taximetriștii au și un rol social, având în vedere că sunt zone fără alte mijloace de transport, iar faptul că există firme care au tarife diferite nu face decât să încurajeze concurența. „Jumătate dintre copiii din Lipova care merg la școală sunt de pe străzile laterale, astfel încât sunt nevoiți să folosească taxiul. În perioada de iarnă, bolnavii merg la spital cu taxiul, având în vedere că salvarea nu vine pentru orice caz. Se duc oamenii la perfuzii, la analize...  Populația e îmbătrânită, nu prea există alte mijloace de transport. În mașinile mele, decurs de zece ani, s-au perindat de trei ori întreaga populație a Lipovei. Firma pe care o am are cel mai mare tarif din oraș, dar este normal să existe prețuri diferite. Din câte știu, la Arad, domnul Tomuța le-a cerut anul trecut patronilor să își modifice tarifele de două ori. Asta nu mai este concurență...”, a încheiat Lăpădat.

Contactat telefonic, Daniel Tomuța, președintele Camerei Taximetriștilor Arad, ne-a cerut să-l păsuim puțin, având în vedere că este în trafic. Îi vom prezenta punctul de vedere de îndată ce vom putea să stăm de vorbă.

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite