Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoarea Sânzienelor la Bârzava

Sărbătoarea Sânzienelor este una dintre cele mai frumoase și mult așteptate sărbători ale satelor comunei Bârzăva. Fiind legată de munca câmpului, semnificând încheierea unui ciclu a muncilor agricole și trecerea la culegerea roadelor mult așteptate, sărbătoarea este și un prilej de a ieși din cotidianul de zi cu zi și de a sărbători cu toții împreună. În pragul sărbătorii, fetele din zonă își făceau coronițe din flori de sânziene și spice de grâu pe care le împleteau și le purtau cu mândrie pe cap la sărbătoare.

Sărbătoarea Sânzienelor la Bârzava
Comentează 0

Este o tradiție frumoasă la români, care iată că se mai păstrează și acum, făcând din aceasta  o bucurie pentru fiecare dintre noi. Și în acest an, mai précis duminică 23 iunie, Bârzava a fost din nou în sărbătoare, iar fete mândre și flăcăi iau îmbrăcat frumoasele costume populare. Vremea nu a prea ținut cu noi, astfel încât prima parte a programului s-a desfășurat în căminul cultural, însă programul artistic s-a desfășurat așa cum era firesc.

Primii pe scenă au urcat cei mai mici din ansamblul de dansuri care au și prezentat dansul sânzienelor, precum și o suită de dansuri locale, după care a venit rândul seniorilor, în aplauzele publicului. Ei sunt cei de care Viorica Leric este foarte mândră și chiar are de ce, pentru că acești tineri, dansatori de excepție cu care comuna Bârzava se poate mândri, au fost instruiți de mici de Viorica Leric, iar astăzi ei sunt ambasadorii cântecului și jocului popular din satele bârzăvene, ducând cu mândrie tradiția și portul popular din Valea Bârzavei.

Dacă ar fi să caut în arhiva proprie, veți vedea că acești tineri frumoși erau doar niște copii de vreo 8-10 anișori atunci când au debutat pe scenă, iar Viorica Leric îi privea cu atâta drag pe fiecare dintre ei și era atât de mândră de acei copii care se străduiau să joace cât mai bine . Astăzi sunt tineri elevi la liceele din Arad sau Lipova ori studenți la diverse universități, însă de fiecare dată la Sărbătoarea Sânzienelor sunt prezenți acasă, acolo unde s-au născut și s-au format ca fii ai satului.Și ce poate fi mai frumos în zi de sărbătoare decât să îi vezi pe acești tineri în straie populare dansând sau cântând pe scenă în satul natal.

Pe Armina Sfei am cunoscut-o când era un copil și iată că acum este o solistă în cadrul ansamblului, impreună cu Lăcrimioara Grad, ducând cu mândrie mai departe cântecul și portul popular din Bârzava. Sunt două fete ca două flori,  de care părinții sunt mândri, iar Viorica Leric este și mai mândră pentru că au fost și sunt rodul muncii dumneaei ca instructor-coordonator.

Pe lîngă multele generații de copii care au trecut prin mâna dânsei ca dascăl în sat, se poate mândri că din mâna dânsei au plecat și această generație de dansatori. De curând acești tineri dansatori au primit costume populare noi achiziționate de Primăria Bârzava, pentru că primarul Gabriel Faur sprijină ori de cite ori este nevoie acest ansamblu.

Mai trebuie spus că invitat special la sărbătoarea Sânzienelor a fost Ghiță Caltun Branc, un interpret de muzică populară din Banat. Acesta a și întreținut cântecul și jocul popular pînă tîrziu în noapte, când o nouă rafală de ploaie a trecut peste Bârzava cu puțin inainte de miezul nopții. Dincolo de acest aspect trebuie remarcat faptul că oamenii din satele Bârzavei au fost prezenți la eveniment într-un număr destul de mare, chiar dacă vremea a fost capricioasă, ceea ce arată că la Bârzava tradiția și portul popular vor dăinui mereu. Primarul Gabriel Faur și  viceprimarul Ioan Jitari țin să mulțumească pe această cale tuturor celor care s-au implicat în reușita acestui frumos eveniment, angajaților Primăriei, Consiliului Local, cât și tuturor celor care au participat la eveniment.