Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoare 23 martie - Zi importantă în calendarul ortodox

Sărbătoare importantă în data 23 martie.

Sărbătoare 23 martie - Zi importantă în calendarul ortodox
Comentează 0

Ortodoxe
Sf. Cuv. Mc. Nicon şi cei 199 de ucenici ai lui

Greco-catolice
Sf. cuv. m. Nicon şi cei 199 învăţăcei

Romano-catolice
Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep.

Sfântul Cuvios Mucenic Nicon împreună cu cei 199 de ucenici ai săi sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 23 martie.

Sfântul Nicon era originar din Neapole (Italia), soldat în armata romană, în vremea împăratului Deciu (249-251). Despre credinţa creştină învăţase de la mama sa, care era creştină, dar a fost botezat mult mai târziu.

A fost încercat într-o luptă, în care Sfântul Nicon şi-a pierdut mare parte din tovarăşi, iar el s-a aflat înconjurat de potrivnici. Atunci şi-a adus aminte de sfatul pe care îl primise de la mama sa, a făcut semnul Sfintei Cruci şi l-a chemat în ajutor pe Hristos. Aşa a scăpat nevătămat.

Întors acasă, i-a spus mamei sale cum prin puterea Sfintei Cruci a scăpat dintr-o încercuire care părea imposibil de străpuns. A întrebat-o şi cum poate deveni cineva creştin desăvârşit. Răspunsul a fost că asta se va întâmpla numai după primirea Sfântului Botez.

Sfântul Nicon, după botez, a îmbrăcat şi haina monahală într-o mănăstire din insula Hios, care avea o obşte de 190 de călugări.

A fost hirotonit episcop şi i s-a încredinţat conducerea mănăstirii. Împreună cu toţi monahii de sub oblăduirea sa, Sfântul Nicon a plecat în Sicilia, unde a reuşit să întemeieze într-un munte o mănăstire cu viaţa deosebită. În drumul său s-a oprit la Neapole, iar la obştea de monahi s-au mai adăugat nouă oameni dintre cei care în trecut au fost ostaşi, camarazi ai Sfântului Nicon.

În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, întreaga obşte a fost arestată de guvernatorul insulei, Quintilian, şi toţi monahii au suferit martiriu, fiind torturaţi şi apoi omorâţi. Execuţia s-a desfăşurat rapid, căci demnitarul imperial ştia că prin rezistenţa şi mărturisirea neîncetată a lui Hristos în timpul chinurilor aplicate în mod public, mucenicii îi conving şi pe alţii să devină creştini.

Sfântul Nicon a fost chinuit însă mult mai mult înainte de a fi ucis cu sabia.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite