Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Sântana Cetatea Veche”, un film despre şantierul arheologic care încearcă să scoată la lumină o „Troia” a zonei Carpaţilor, deschide Zilele Complexului Muzeal Arad (FOTO) / UPDATE: Cinema Arta: „O bijuterie strălucitoare despre trecutul nostru”

Zilele Complexului Muzeal Arad sunt sărbătorite în premieră, în perioada 12-14 octombrie, pentru a celebra 130 de ani de existenţă a Muzeului. Evenimentul debutează cu prezentarea unui film, „Sântana Cetatea Veche”, realizat de Flavia Dragoş, despre şantierul arheologic care încearcă să scoată la lumină, ceea ce arheologii numesc o „Troia” a zonei Carpaţilor. Avanpremiera producţiei a avut loc în cursul zilei de astăzi, în Sala Marii Uniri, urmând ca premiera să aibă loc în această seară, începând cu ora 19, la Cinema Arta.

„Sântana Cetatea Veche”, un film despre şantierul arheologic care încearcă să scoată la lumină o „Troia” a zonei Carpaţilor, deschide Zilele Complexului Muzeal Arad (FOTO) / UPDATE: Cinema Arta: „O bijuterie strălucitoare despre trecutul nostru”
Comentează 1

Update 1 Cinema Arta: „O bijuterie strălucitoare despre trecutul nostru”

Reprezentanţii Cinema Arta consideră filmul ca fiind „o bijuterie strălucitoare despre trecutul nostru”

„O lecție de istorie adevărată, de aici, din județul Arad, mai precis de la Sântana. Așa poate fi descris, în câteva cuvinte, filmul documentar „Sântana - Cetatea Veche“, care a avut premiera, joi seara, la Cinema Arta Arad. Un film care poate fi considerat deja o bijuterie strălucitoare despre trecutul nostru. Mulțumim reprezentanților Complexului Muzeal Arad pentru că au ales Cinema Arta Arad pentru premiera acestui film, primul eveniment din cadrul Zilelor Complexului Muzeal Arad, ediția I. Mulțumim și o felicităm călduros pe Flavia Dragoș pentru pasiunea, emoția și dăruirea pe care le-a pus în acest film documentar. Și nu în ultimul rând, mulțumim spectatorilor noștri care sunt, mereu prezenți, la evenimentele de la Cinema Arta Arad”, scriu pe Facebook reprezentanţii Cinema Arta.


Potrivit specialiştilor, Cetatea Veche de la Sântana, prin monumentalitatea ei, a atras atenţia topografilor austrieci care o vor marca între 1764 şi 1787 pe aşa numita hartă Josefină. Istoricii secolului al XIX-lea vor atribui această fortificaţie, în spiritul epocii, avarilor. Abia în 1952, doi inimoşi arheologi ai Aradului, Egon Dorner şi Mircea Rusu, vizitând cetatea, vor stabili cu exactitate vechimea sa: epoca bronzului. Începând cu anul 2008 sunt reluate cercetările arheologice, fiind implicaţi arheologi de la Complexul Muzeal Arad, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române şi Universitatea Goethe din Frankfurt. Alături de generaţii de studenţi, specialiştii au scos la iveală ruinele unei cetăţi de pământ care şi-a avut zilele de glorie între ca. 1450-1250 BC. Ca şi Troia, sfârşitul ei a fost violent, un asediu devastator aşezând praful istoriei peste una dintre cele mai spectaculoase aşezări ale epocii bronzului european.

Cele 48 de minute ale filmului comprimă zeci şi zeci de ore de muncă ale echipei de arheologi conduşi de dr. Victor Sava pe şantierul de la Sântana, un şantier care are încă atâtea de oferit, atât pentru cercetători, cât şi pentru comunitatea din Sântana, oraşul putând deveni un punct de atracţie pentru iubitorii de istorie.

Filmul a fost prezentat într-o conferinţă de presă

Filmul a fost prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, oficiile de gazdă fiind făcute de Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad. „Tot ceea ce facem în această perioadă la Complexul Muzeal Arad facem cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad, a domnului preşedinte Iustin Cionca, a domnilor vicepreşedinţi. Situl Sântana Cetatea Veche se întinde pe aproximativ 1.300 de hectare, iar filmul realizat de domnişoara Flavia Dragoş arată viaţa de pe şantierul arheologic de la Sântana, precum şi descoperirile făcute acolo”, susţine Bogdan Blaga.

Ionel Bulbuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, a făcut o scurtă prezentarea a ceea ce se întâmplă din punct de vedere managerial în cultura arădeană, ţinând să remarce echipa care s-a format la nivel de judeţ. „Mă bucur că avem un Complex Muzeal viu. De altfel, Complexul Muzeal Arad este beneficiarul celor mai multe sume din ultimii 30 de ani, iar anul viitor ne dorim să deschidem noi secţii”, a ţinut să precizeze Bulbuc.

Povestea Cetăţii Vechi de la Sântana pe înţelesul tuturor

Realizatoarea Flavia Dragoş susţine că a încercat să facă un film care să fie pe înţelesul tuturor, cu atât mai mult cu cât nu este specialistă în arheologie. „Filmul nu încearcă decât să ducă povestea Sântanei la cât mai multă lume. Am încercat să-l facem uşor de înţeles pentru publicul larg. În cele 48 de minute nu am putut reda întreaga poveste a Cetăţii Vechi, care este impresionantă”, susţine Flavia Dragoş.

Dr. Florin Gogâltan, reprezentantul Institutului de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca, unul dintre cei care au lucrat intens pe şantierul de la Sântana, povesteşte că arheologii au fost iniţial crispaţi, atunci când au aflat că vor fi „personajele” unui film, dar cu timpul s-au obişnuit cu ideea că vor fi filmaţi în timp ce muncesc. „Pentru lumea ştiinţifică, pentru arheologi, Sântana devine deja un brand. Sperăm să devină un brand şi pentru judeţul Arad. Ceea ce vedeţi în film nu e nimic regizat. Nu a existat un scenariu. Ceea ce vedeţi sunt oameni care lucrează în căldură sau în noroi. Trebuie să vă spun că am căutat câţiva ani pe cineva care să facă un film despre ceea ce facem noi la Sântana. Am avut norocul să o întâlnim pe Flavia care a avut răbdarea să stea împreună nu noi”, a declarat dr. Florin Gogâltan.

Muzeu la Casa Urbarială

În încheiere, Daniel Tomuţa, primarul oraşului Sântana, a ţinut să menţioneze că îşi doreşte să pună bazele unui muzeu, la Casa Urbarială. „Intenţionăm să realizăm la Casa Urbarială un muzeu în care cea mai mare parte a spaţiului să fie alocată pentru Cetatea Veche. Sigur că vom apela la specialişti şi vom avea nevoie de obiecte care se află acum la Complexul Muzeal Arad”, a afirmat primarul.

Galerie foto (36)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite