Sântana Cetatea Veche, în Aula din Timișoara a Academiei Române
Aula Filialei Timișoara a Academiei Române va găzdui joi, de la ora 18, conferința „Sântana Cetatea Veche - O Troie uitată din preistoria Europei”, susținută de dr. Victor Sava, coordonatorul proiectului care a dezvăluit misterele arheologice ascunse sub pământul Sântanei.
Cu acest prilej va fi prezentat și filmul documentar realizat de arădeanca Flavia Dragoș, „Sântana Cetatea Veche”, care a avut premiera la Cinema Arta în octombrie 2023, cu prilejul Zilelor Complexului Muzeal Arad, și premiera pe micile ecrane în urmă cu două luni, la TVR Cultural.

Evenimentul va avea loc în cadrul Serilor Institutului de Cercetări Socio-Umane „Titu Maiorescu” a Filialei Timișoara a Academiei Române, dr. Victor Sava urmând să prezinte timișorenilor rezultatele cercetărilor arheologilor care au săpat, ani la rând, la Sântana. „În cadrul conferinței voi prezenta date suplimentare despre Sântana, zona noastră și conexiunile cu alte civilizații contemporane”, a declarat dr. Victor Sava.
Filmul „Sântana Cetatea Veche” prezintă pe înțelesul publicului ceea ce s-a întâmplat timp de o lună pe șantierul arheologic de la Sântana.
Sântana-Cetatea Veche, una dintre cele mai mari fortificații ale epocii bronzului din Europa, este cunoscută publicului prin amplele săpături efectuate în ultimul timp. Cercetările arheologice au demarat încă din anul 2008 printr-o colaborare între Complexul Muzeal Arad (dr. Victor Sava), Academia Română prin Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca (dr. habil. Florin Gogâltan) și Universitatea din Bochum (prof. dr. Tobias Kienlin). Datorită rezultatelor importante obținute, au fost cooptate în cadrul proiectului instituții partenere, ca de pildă Universitatea Goethe din Frankfurt (prof. dr. Rüdiger Krause) sau Muzeul Național al Banatului din Timișoara (dr. Dragoș Diaconescu).