Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ruga de la Păiușeni, o sărbătoare care adună acasă fiii satului

În fiecare an în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie, mai precis în prima duminică după sărbătoare, se organizează RUGA SATULUI la Păișeni, iar în anul acesta s-a desfășurat cea de a douăzeci și noua ediție a sărbătorii pentru că începând din 1990 și până în prezent se păstrează acest obicei neântrerupt.

Ruga de la Păiușeni, o sărbătoare care adună acasă fiii satului
Comentează 0

Iată că au trecut deja aproape trei decenii de când localnicii se adună la rugă, iar acest lucru a devenit de mult o tradiție a satului. Atunci se întorc acasă și cei plecați din anii copilăriei din sat, însă sunt legați sufletește de aceste locuri frumoase, unde apa văii șușotește lin tracând prin sat, aducînd cu ea amintirile copilăriei...

Este o plăcere să vedeți cum se adună oamenii cu mic cu mare, unii venind cu mașinile, pentru că satul Păiușeni are peste opt km lungime, iar cei care locuiesc mai aproape vin pe jos, trecând pe punțile de lemn de peste valea satului, însă cu toții se adună la troiță pentru a înălța o rugăciune lui Dumnezeu, să le dea ploaie la timp și să-i ferească de calamități și necazuri.

Ca de obicei părintele paroh Teodor Tripa, împreună cu părintele Gheorghe Stan (pensionar) și părintele Florin Gașpar, de la Parohia Cărand, au oficiat slujba religioasă, la care au luat parte nu numai sătenii, ci și oficialități locale și județene, respectiv primarul comunei Chisindia, Ionel Pașca, viceprimarul Iustin Hatcu și consilierul județean Cristian Urzică. Invitat special, din partea Senatului României, a fost senatorul Ioan Cristina, care este mereu prezent printre oamenii din județul Arad.

Costume populare de peste un secol

Dumnezeu a ținut cu Păișănanii și le-a dat o vreme bună pentru desfășurarea sărbătorii, astfel că s-au putut bucura atât de slujba religioasă, cât și de petrecerea cu muzică cântec, dans și voie bună. Păiușeniul este unul dintre puținele sate unde portul popular și obiceiurile din trecut se mai păstrază, dar dincolo de acest lucru pitorescul satului este parcă desprins din povești, cu verdele pădurilor care coboară de multe ori până în spatele grădinii sau a casei, unde omul și natura își dau mâna în fiecare dimineață. Aici costumele populare se mai poartă la fiecare sărbătoare, iar unele dintre aceste costume au depășit de mult o sută de ani vechime fiind păstrate cu sfințenie, dar purtate cu multă mândrie mai ales de femei.

Revenind la sărbătoare, odată ce slujba religioasă s-a încheiat, sărbătoarea a continuat la scenă unde programul folcloric a fost asigurat de formația ,,Ardeal Band” având soliști vocali pe Alexandra Scrob și Ciprian Creț.

S-au scuturat sumanele

Micii, berea și grătarele au fost foarte apreciate de cei prezenți, iar după o gustare bună parcă vine și pofta de dans astfel că tinerii și nu numai, s-au încins la joc așa ca la Păiușeni, să se scuture sumanele, iar mai târziu cu toții s-au prins în hore pe scenă.

Focul de artificii a făcut deliciul petrecerii, luminând în mii de steluțe cerul Păiușeniului, după care petrecerea a continuat până târziu în noapte.

An de an această sărbătoare este organizată de un om cu suflet mare, respectiv Nicolae Păiușan, un om al locului care în fiecare an se implică împreună cu Primăria comunei Chisindia prin spijinul total al primarului Ionel Pașca. Iată că o comună relativ mică reușește să organizeze în fiecare localitate o sărbătoare, cinstind oamenii locului ca semn al prețuirii, umând ca duminica viitoare sărbătoarea să se organizeze la Chisindia, iar în luna august, sus la Văsoaia, acolo unde cu mulți ani în urmă se ținea an de an „Târgul Codrenilor”, însă așa cum se întâmplă peste tot în țară, satele mai izolate se depopulează de la un an la altul.

Un sat turistic

Pe vremuri, oamenii din Văsoaia aveau cai frumoși și vite foarte bine îngrijite, însă cu trecerea timpului lumea s-a schimbat, iar omul de la țară nu mai este încurajat de Statul Român să crească animale așa cum a învățat de când se știe, și încet - încet totul s-a pierdut din păcate.Din miile de capete de animale, câte erau odată la Păiușeni și Văsoaia au mai rămas foarte puține. Văsoaia este însă o localitate care ar putea deveni un sat turistic, pentru că liniștea și natura aici își dau mîna la ceas de ceas, iar omul de la oraș caută tot mai mult în ultimul timp un refugiu la țară, într-un loc liniștit unde să se bucure cu familia și copii. Văsoaia poate deveni în timp locul ideal pentru un astfel de sat de vacanță. Poate că un drum asfaltat care să facă legătura cu barajul Tauț ar fi ideal pentru dezvoltarea turismului în zonă.