Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Românul care curăţă Europa

Unul din cei mai mari reciclatori din Europa se află în România, ţara cu cea mai mică rată a reciclării. Povestea lui arată că dacă ai un plan şi un vis nu ai nicio scuză dând vina pe ţară.

Românul care curăţă Europa
Comentează 0

La Buzău, românul Constantin Damov a reuşit să înalţe de la zero o întreagă uzină care transformă gunoiul în aur. „Deşeul este o resursă naţionala regenerabilă. Atâta timp cât vor trăi oameni în România vor fi deşeuri generate de acei oameni. Iar industria de reciclare reprezintă o şansă uriaşă pentru România pentru că înseamnă creştere economică fără consum de materii prime naturale”, ne povesteşte Damov din hala de producţie în care îi face cea mai valoroasă materie: fibra sintetică poliesterică.

E un material sintetic pe care sunt şanse mari să îl purtaţi chiar acum în timp ce citiţi această poveste. E mai comun decât bumbacul, din el se fac haine şi încălţăminte de tot felul, cu el se tapiţează maşinile de lux, de la tavan până la fetele scaunelor şi podea. Fibra aceasta o găsim în scutecele de unică folosinţă ale bebeluşilor, în pilotele cu care ne învelim sau în pernele pe care dormim. Materialul acesta nu e o invenţie recentă. Îl producea România şi înainte de 1990, dar direct din petrol, otrăvind mediul înconjurător.

Astăzi, Damov a reuşit să depăşească industria ceauşistă producând fibra din bidoane de plastic. Salvează de la groapa de gunoi PET-urile în care se vând băuturile răcoritoare, apa plată sau berea. Apoi le toacă, le încălzeşte şi le face miliarde de fire mai subţiri de zeci de ori decât un fir de păr.

El e unul din românii vizionari care au înţeles încă din anii 90 că sticlele de plastic care invadaseră deodată piaţa românească vor crea la un moment dat o problemă şi ea va fi din ce în ce mai greu de gestionat. Aşa că şi-a făcut la Buzău o mică firmă care colecta recipienţi de plastic. Astăzi firma pornită de el a ajuns să recupereze câteva zeci de mii de tone pe an. Cam un miliard şi jumătate de recipienţi. Vă imaginaţi cum arată toate aceste PET-uri, necompactate, puse la un loc? Cam cât Casa Poporului, cea mai mare clădire din Europa.

Citeste mai mult pe stiriklumea.net


Scrie un comentariu

trimite