Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Românii vor mânca 30 de milioane de mici în vacanţa de 1 Mai

Românii sunt recunoscuți drept mari consumatori de mici, mai ales în perioada verii, însă apogeul vânzărilor îl reprezintă minivacanța de 1 Mai, când pe parcursul a 2-3 zile vânzările ajung și la 1.500 de tone, astfel că pe grătare "sfârâie" numai în aceste zile peste 30 de milioane de mititei.

Românii vor mânca 30 de milioane de mici în vacanţa de 1 Mai
Comentează 0

"Pentru a răspunde cerințelor consumatorilor privind produsele devenite deja tradiționale pentru 1 Mai, estimăm vânzări în zilele care urmează de la fiecare procesator de mici în parte care pot ajunge la 30 și 100 de tone. Pe ansamblu, se estimează comercializarea a 1.200—1.500 tone de mici, poate și mai mult, dacă vremea va fi prielnică pentru activitățile în aer liber. Pentru unii procesatori, în aceste zile creșterea producției poate atinge 30% din producția de mici dintr-o lună obișnuită. Dacă ne gândim că micul are, în medie, 40 de grame, se poate ajunge la un număr impresionant, respectiv în jurul cifrei de 30 de milioane de mici numai în minivacanța de 1 mai", a declarat pentru Agerpres Dana Tănase, director executiv la Asociației Române a Cărnii (ARC).

De asemenea, reprezentantul procesatorilor afirmă că micii tradiționali românești iau și calea exportului, într-un procent de 5-10% din producție, mai ales în Italia sau Spania, unde sunt comunități de români.

În acest context, Asociația Română a Cărnii (ARC) intenționează să demareze procedurile pentru obținerea protecției europene pentru micul tradițional românesc, un produs care a dobândit, deja, notorietate și pe piața europeană.

"În urma discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind înregistrarea produselor românești în sistemele de calitate la nivel european, care asigură păstrarea tradițiilor și conferă produselor valoare adăugată, am identificat o serie de produse din carne al căror caracter tradițional poate fi demonstrat prin rețete vechi de 30 ani și care ar putea fi înregistrate ca specialități tradiționale garantate (STG). Dintre acestea, putem enumera: micii, cârnații cabanoși, cotletul haiducesc, dar și diverse sortimente de salamuri. Urmează ca în perioada următoare să evaluăm care sunt sortimentele cu impact asupra consumatorului, care pot aduce plus valoare procesatorilor și să începem procedura de înregistrare", a subliniat Dana Tănase.

Citeste mai mult pe romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite