Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

În municipiu, candidatul PNL obține 40%, cel al USR - 17,5, iar PSD-ul ia doar 15,5% / UPDATE: Numărătoarea paralelă realizată de PNL în județ îl dă câștigător pe Iohannis cu 43,15%

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7 pentru a da posibilitatea românilor din țară să își aleagă președintele. Asta, în condiţiile în care, la alegerile prezidenţiale de anul acesta înregistrăm două premiere. Este pentru prima dată când în Diaspora se votează timp de trei zile (vineri, sâmbătă şi duminică) şi este pentru prima dată când românii aflaţi în afara graniţelor ţării pot vota şi prin corespondenţă.

Intrați AICI pentru a afla în timp real care este prezența la vot în ARAD și în ȚARĂ: https://prezenta.bec.ro/

În municipiu, candidatul PNL obține 40%, cel al USR - 17,5, iar PSD-ul ia doar 15,5% / UPDATE: Numărătoarea paralelă realizată de PNL în județ îl dă câștigător pe Iohannis cu 43,15%
Comentează 3

Update 10 Numărătoarea paralelă realizată de PNL în județ îl dă câștigător pe Iohannis cu 43,15%

De câteva minute am intrat și în posesia rezultatelor numărătorii paralele din municipiu. Aici, organizația condusă de Sergiu Bîlcea a obținut o victorie clară, Klaus Iohannis câștigând competiția cu ceilalți candidalți, având în vedere că a fost votat de 40% dintre arădenii care s-au prezentat la urne. Pe locul al doilea s-a clasat useristul Dan Barna, cu 17,5%, iar Partidul Social Democrat a trebuit să se mulțumească cu poziția a treia, Viorica Dăncilă fiind votată de doar 15,5% dintre electori. Un rezultat cum nu se poate mai slab pentru PSD Arad, rezultat care nu este dătător de speranțe pentru turul al doilea.

În judeţ lucrurile sunt la fel de clare. Numărătoarea paralelă realizată de PNL s-a terminat şi îl dă câştigător pe Klaus Iohannis, cu 43,15%. Dăncilă s-a clasat aici ceva mai bine ca în municipiu, obţinând 17,24%, iar Barna a trebuit să se mulţumească cu 13,93%, 

În ceea ce privește situația înregistrată la nivel național, trebuie spus că în urma numărării voturilor se conturează tot mai clar o finală Iohannis-Dăncilă.


Update 9 Iohannis obține 42,8% și câștigă detașat primul tur la Arad, conform numărătorii paralele realizate de PNL

Potrivit unor surse liberale, rezultatele numărătorii paralele arată că președintele Klaus Iohannis a obținut 42,8% în județul Arad, câștigând detașat primul tur. Pe locul al doilea s-a clasat Viorica Dăncilă, cu 17,4%, iar Dan Barna este pe locul al treilea, cu 14,1%. Următorul în preferințele arădenilor a fost Mircea Diaconu, care a reușit să obțină 8,2% din voturile exprimate.


Update 8 Liberalii arădeni sărbătoresc victoria

Liberalii arădeni s-au strâns la sediul PNL pentru a sărbători victoria fără emoții înregistrată de candidatul partidului, președintele Klaus Iohannis. „Victorie Klaus Iohannis! Mulțumim arădenilor pentru votul acordat.
Aradul a votat Iohannis Președinte!”
, este mesajul transmis de europarlamemntarul Gheorghe Falcă.

„Este un rezultat previzibil, care îl duce pe președintele Klaus Iohannis în turul al doilea, cu un procent, după părerea mea, peste 40% și într-o luptă cu o stângă care nu a mai avut un rezultat atât de slab în ultimii 30 de ani. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au luptat pentru această victorie, atât primarilor, organizațiilor locale, organizațiilor de tineret și de femei, care au muncit foarte mult, începând cu campania de strângere a semnăturilor, unde am strâns peste 66.000 de semnături pentru președintele Klaus Iohannis. Așteptăm ca rezultatul să ne confirme faptul că în județul Arad, principala forță politică este Partidul Național Liberal, care după victoria de la europarlamentare reușește să obțină o nouă victorie, care  zdrobește definitiv PSD Arad”, a declarat Iustin Cionca, președinte al CJA și prim-vicepreședinte al PNL Arad.

La rândul său, primarul Călin Bibarț, prim-vicepreședinte al Organizației Municipale a PNL susține că partidul pe care îl reprezintă a obținut un rezultat îmbucurător. „Este un rezultat care ne bucură. Suntem siguri că președintele României va trece de 40% după ce vin și voturile din Diaspora. Și în turul întâi Aradul va fi peste media națională, fără discuții, iar în turul al doilea, cred că va fi un scor zdrobitor. Ne vom mobiliza pentru asta”, declarat Bibarț.

Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean și președinte al Organizației Municipale a PNL Arad, susține că astăzi românii au transmis un mesaj important. „A fost un moment pentru viitorul României, dar mai ales pentru ceea ce înseamnă destinul european și al valorilor europene pentru România. Românii au spus din nou că își doresc o țară dezvoltată, o țară europeană, o țară în care să fie respectați și în care toți cei care își doresc să aibă inițiativă și ceva de spus pot să meargă mai departe. Sunt mândru că Aradul a votat din nou Klaus Iohannis și PNL, sunt mândru că mai ales Aradul a votat o direcție europeană și a valorilor europene”, a afirmat Sergiu Bîlcea.

Pentru deputatul Glad Varga, rezultatul de astăzi reprezintă în primul rând o victorie a celor care au mers la vot. „Spre deosebire de alegerile parlamentare din 2016, când absenteismul electoratului și-a spus cuvântul, de data aceasta putem vorbi despre o victorie a celor care au venit la vot, a celor care au fost conștienți că fiecare vot contează. Având în vedere că peste două săptămâni urmează turul al doilea, îi îndemn pe toți românii, dar mai ales pe tineri, să vină la vot. Să continue ceea ce au început astăzi, pentru că votul stă la baza democrației”, a declarat Glad Varga, deputat PNL de Arad.


Update 7 Potrivit unui sondaj Curs-Avangarde Iohannis va fi însoțit în turul al doilea de Viorica Dăncilă

Deși în cursul zilei s-au vehiculat tot felul de informații potrivit cărora bătălia pentru locul al doilea, singura luptă care a contat astăzi, se dă la mustață între Viorica Dăncilă și Dan Barna, în cele din urmă candidata PSD pare să câștige la o diferență de 6% competiția cu președintele USR.

Potrivit unui sondaj Curs-Avangarde care reflectă rezultatele de la ora 19 și nu ia în considerare votul din Diaspora, unde trebuie spus că s-a votat masiv, președintele Klaus Iohannis este pe primul loc, cu 39%. Pe locul al doilea s-a clasat Viorica Dăncilă, cu 22,5%, în timp ce Dan Barna s-a clasat al treilea, cu 16,4%. Pe poziția a patra se află în momentul de față Mircea Diaconu, cu 7,9%, Theodor Paleologu este pe locul al cincilea, cu 6,10%, iar Kelemen Hunor a obținut 3,9%.

Mai trebuie spus că la categoria „Și alții” se distinge îndureratul unchi Alexandru Cumpănașu, care a reușit să obțină 1,2% din voturi.


Update 6 Glad Varga invită tinerii la vot

Tânărul deputat liberal Glad Varga a mers la vot împreună cu soția sa, Adeline. Cei doi au votat la secția 74, amplasată în zona UTA. „Astăzi, când am împlinit un an de căsătorie, am votat împreună pentru o Românie normală, pentru o Românie modernă. Ne dorim un președinte care să reprezinte interesele tuturor românilor în Europa și în lume. Să ne reprezinte cu demnitate, să se lupte pentru noi. Și bineînțeles, ne dorim pentru toți tinerii și pentru români în general, un trai mai bun în România. De aceea cred că România normală, România modernă, România dezvoltată ne reprezintă pe toți cel mai bine”, a declarat Glad Varga.

În continuare, acesta i-a invitat pe tineri să vină la vot. „Invit tinerii, mai ales pe cei care pot vota acum pentru prima dată, să îşi exercite acest drept. Doar așa cuvântul lor poate să conteze. Și, să nu uităm că un sistem democratic este susţinut prin vot”, le transmite arădenilor deputatul Glad Varga.


Update 5 Gheorghe Falcă susține că a votat pentru un proiect de țară normală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad,  a votat la la secția 103 din Aradul Nou. Acesta a venit la vot însoțit de soție și de fiică. „În 2011, în 10 noiembrie, îmi lansam prima carte, «Societate vie». Și speram ca în 2020 să văd un proiect de țară, astfel încât România să producă schimbări majore. Am votat exact pentru un proiect de țară normală, astfel încât anul 2020 să fie un an al schimbărilor majore și la 30 de ani de la Revoluție să putem spune că intrăm în altă etapă a României, pentru că România a îndeplinit o etapă importantă, de securitate în NATO, o etapă importantă de integrare în Uniunea Europeană, și după 2020 este nevoie ca România să aibă un proiect pentru noile generații, care să ducă mai departe stindardul frumos al României fumoase”, a declarat Falcă la ieșirea de la urne.


Update 4 Sergiu Bîlcea a votat înconjurat de tineri

Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad și preşedinte al PNL Municipiul Arad a votat la secţia 13, la ora 11,30. El a fost însoţit de un grup de tineri liberali. „Am votat pentru viitorul copiilor noștri, pentru o societate corectă și prosperă, pentru Aradul respectat și România normală. Vă îndemn să votați, să vă faceți auzită vocea! Am venit însoţit de tineri pentru că ei reprezintă viitorul, tinerii sunt cei care au adus schimbări impotante pentru România. Acum 30 de ani tinerii de atunci au răsturnat regimul comunist, acum vine din urmă o generaţie de tineri care nu erau născuţi în 1989 sau era foarte mici. Este momentul acestei noi generaţii care cere o Românie demnă în Europa, o ţară în care legile sunt respectate, care oferă şanse tinerilor competenţi. Cred că tinerii vor da un semnal puternic astăzi, la Arad şi în ţară, cu privire la societatea în care vor să trăiască”, a declarat Sergiu Bîlcea.


Update 3 437 de angajați ai MAI pentru 437 secții de votare

„Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, alături de reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” Arad și Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad sunt în misiuni de ieri, pentru asigurarea măsurilor de pază și protecție a locurilor de depozitare a buletinelor de vot, a măsurilor de protecție, ordine și siguranță publică la secțiile de votare și asigurarea bunei desfășurări a procesului electoral”, se anunță într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Potrivit reprezentanților IPJ,  în perioada 9 octombrie, ora 18,00 - 10 noiembrie ora 06.00, în misiunile de pază și protecție la secţiile de votare au fost angrenați 264 de polițiști, 82 de jandarmi, 32 de polițiști de frontieră, 51 de lucrători I.S.U. și 8 de la alte structuri.

„De la deschiderea procesului electoral și până la sfârșitul acestuia va fi asigurată paza a 437 de secții de votare organizate în 376 locații”, se mai arată în comunicat.

Polițiștii țin să reamintească arădenilor că și de data aceasta se folosește Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. „Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!”, este îndemnul adresat arădenilor de cei de la IPJ.


Update 2 Președintele Iohannis i-a îndemnat pe români să iasă la vot

Președintele Klaus Iohannis a votat, la 9.00, la Liceul Jean Monnet, scrie realitatea.net. Potrivit sursei citate, șeful statului a declarat că a votat pentru o Românie normală și i-a indemnat pe români să vină la vot. „Astăzi este o zi extrem de importantă pentru România, dar recunosc că și pentru mine personal. Am votat pentru România normală. Îmi doresc un viitor foarte bun pentru România și sper să primeasc confirmarea că foarte mulți români își doresc acest lucru. Astăzi, în ziua votului, românii decid ce fel de viitor își doresc. Ziua votului este cea mai importantă", a spus Iohannis.

La rândul său, fostul premier Viorica Vasilica Dăncilă a votat în jurul orei 8.00.

Actualul premier Ludovic Orban,  a votat tot dimineață, la Şcoala nr. 1 Dobroieşti, Ilfov.  „Am votat pentru o Românie normală, respectată în lume și în care fiecare om are o șansă pentru a reuși în viață”, a declarat Orban, la ieșirea de la urne, precizând că „cine se scoală de dimineață departe ajunge”, mai scrie realitatea.net.

Dan Barna a votat la Sibiu, iar Theodor Paleologu s-a prezentat la urne la ora 10.00,  la Liceul Spiru Haret din Capitală. Spune că a votat „pentru o Românie a respectului respect pentru muncă, respect pentru educaţie, respect pentru moştenirea culturală şi spirituală a României şi a Europei''.

În ceea ce-l privește, fostul președinte Ion Iliescu, în vârstă de 89 de ani, și soția acestuia au solicitat urna mobilă la domiciliu. Asta, în condițiile în care, Iliescu a fost internat de mai multe ori în anul 2019 la Spitalul Elias, din cauza unor probleme cardiace.


Update 1 Ce mesaj a transmis președintele Consiliului Județean Arad

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și prim-vicepreședinte al PNL Arad, a votat cu puțin timp în urmă, alături de soția sa. „Am votat, împreună cu soția mea, pentru normalitate. Nu stați acasă, mergeți și dumneavoastră la vot, alături de familie și prieteni! Este o zi importantă pentru România!”, a scris Cionca pe Facebook.


Primarul Bibarț a votat în prima parte a zilei

Printre cei care au votat în prima parte a zilei se numără și primarul Călin Bibarț. După ce și-a exercitat dreptul constituțional de a-și alege președintele, acesta a scris pe Facebook: „Am votat pentru că întotdeauna alegerea și nu întâmplarea este cea care ne determină viitorul!”


Conform G4Media.ro, vineri au votat peste 100.000 de români aflaţi în afara graniţelor ţării, 77.000 dintre aceştia exercitându-şi dreptul de vot la secţiile de votare amenajate de autorităţi, iar restul prin corespondenţă. Cea mai mare prezenţă s-a înregistrat la Chișinău, Bruxelles şi Roma.

Ieri, în cea de a doua zi, mobilizarea a fost masivă, potrivit aceleiaşi surse.  Sâmbătă, numărul celor care şi-au exercitat dreptul de vot a ajuns la aproximativ 300.000, aproape de două ori mai mult decât în primul tur din 2014. Cea mai mare prezență s-a înregistrat în Italia, Marea Britanie și Germania, semn că românilor din afara ţării le pasă.

Intrați AICI pentru a afla în timp real care este prezența la vot în ARAD și în ȚARĂ: https://prezenta.bec.ro/

Când se poate vota

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc astăzi, pe 10 noiembrie. În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, pe 24 noiembrie 2019.

Votarea a început la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Prin excepție, votarea în străinătate s-a desfășurat şI pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă. În ziua de vineri, votarea a început la ora locală 12.00 și s-a încheiat la ora locală 21.00, iar sâmbătă, secţiile de vot s-au deschis la ora locală 7.00 și s-au închis la ora locală 21.00.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.

Intrați AICI pentru a afla în timp real care este prezența la vot în ARAD și în ȚARĂ: https://prezenta.bec.ro/

Unde votăm

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării  se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au drept de vot: debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

În cazul în care alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii; în situaţia în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia; în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea; dacă are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, iar dacă se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate. De asemenea, cetățenii români au posibilitatea de a vota prin corespondență, dacă s-au înregistrat online în acest sens.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din țară, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea „VOTAT”, buletine de vot și timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate în spitale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secții de votare din localitatea în care se află spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral județean sau a biroului electoral al sectorului municipiului București.

Procedura de exercitare a dreptului de vot de către persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central.

Intrați AICI pentru a afla în timp real care este prezența la vot în ARAD și în ȚARĂ: https://prezenta.bec.ro/

Până unde se întinde autoritatea preşedintelui secţiei de votare

Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții. Atribuțiile acestuia se întind și în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 m.

În afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, de candidații, persoanele acreditate, reprezentanții Autorității Electorale Permanente și membrii birourilor electorale ierarhic superioare și de personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice și de comunicații utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Pentru menținerea ordinii, președintele biroului electoral al secției de votare are la dispoziție mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar și de prefect, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Intrați AICI pentru a afla în timp real care este prezența la vot în ARAD și în ȚARĂ: https://prezenta.bec.ro/

 

Galerie foto (32)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite