Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

România, prima țară europeană care se va apăra cu „Iron Dome”

Ministrul român al Apărării, Ionuț Moșteanu, a confirmat că România intenționează să achiziționeze sistemul de apărare aeriană Iron Dome, ca parte a unei strategii mai ample de consolidare a securității naționale. Într-o declarație acordată la televiziune, Moșteanu a declarat că semnarea contractului pentru sistemul SHORAD-VSHORAD este programată pentru toamna anului 2025.

România, prima țară europeană care se va apăra cu „Iron Dome”
Comentează

„Acestea sunt baterii de rachete defensive pe care nu le avem și avem nevoie de ele”, a declarat ministrul. „Dacă ar fi să dau un exemplu, atunci când vedem imagini din Tel Aviv când iranienii atacă și vedem Domul de Fier, acesta este SHORAD-VSHORAD, și protejează Tel Aviv. Ne va proteja și pe noi. Fie că este vorba de aeroporturi, baze militare sau, Doamne ferește, trebuie să ne apărăm orașele.”

Domul de Fier, dezvoltat de Israel, este conceput pentru a intercepta amenințările cu rachete de rază scurtă și foarte scurtă, oferind o protecție eficientă pentru infrastructura critică și zonele urbane. Decizia României de a adopta acest sistem marchează o schimbare semnificativă în politica sa de achiziții de apărare.

Moșteanu a menționat că achizițiile militare reprezintă în prezent aproape 30% din bugetul național de apărare. Achizițiile viitoare, a adăugat el, vor include și rachete cu rază scurtă de acțiune și corvete.

Ministrul a subliniat, de asemenea, importanța strategică a regiunii Mării Negre, subliniind relevanța acesteia atât în cadrul de securitate european, cât și în cel american. El a spus că președintele Nicușor Dan, care a preluat recent mandatul, va prezenta o nouă strategie națională de apărare în 2025.

„Nu există o strategie pentru Marea Neagră fără Turcia. Este cea mai puternică. Va trebui să facem acești pași, aceste discuții, și va fi în strategia națională de apărare, va exista o strategie pentru Marea Neagră”, a spus Moșteanu.

Ce este Iron Dome

Probabil cel mai cunoscut sistem de interceptare a rachetelor din lume, „domul” s-a dovedit a vital împotriva rachetelor și a salvat mii de vieți civile de când a devenit operațional în 2011. Conceput pentru a doborî proiectile cu ajutorul unui radar care detectează rachetele și le calculează nivelul de amenințare, acesta a distrus mii de rachete lansate de grupuri militante din Gaza, sudul Libanului și din Siria.

Israelul are zece baterii Iron Dome în întreaga țară, cu câte patru lansatoare pe fiecare baterie. Pe lângă rachete, sistemul funcționează împotriva amenințărilor de artilerie și mortiere, avioane, elicoptere, drone și rachete de croazieră.

Încă din anii 1980, Israelul a dezvoltat sisteme de apărare antirachetă pentru a face față amenințării rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune, în special din partea Iranului, precum și pentru a contracara mortierele și rachetele lansate de aliații Teheranului.

Deși este mai eficient împotriva țintelor cu o rază de acțiune de 40 de mile, Iron Dome are o rată de succes de cel puțin 90% în oprirea rachetelor cu rază de acțiune mai scurtă, care au fost folosite de Hamas și Jihadul Islamic în Gaza și de Hezbollah în Liban.

Sistemul de control trimite rachete pentru a distruge proiectilele în aer, la un cost de aproximativ 40.000 de dolari pentru fiecare rachetă. În cazul în care software-ul de inteligență artificială consideră că ținta rachetelor primite nu reprezintă o amenințare pentru civili, acestea sunt lăsate să aterizeze inofensiv.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite