Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„România 100. Centenarul în creația artiștilor“

 „România 100. Centenarul în creația artiștilor“
Comentează 0

În după-amiaza zilei de marți, 20 noiembrie, sub genericul  „România 100. Centenarul în creația artiștilor“, la Halele TEBA, la Galeria ALFA și la Galeria DELTA, publicul arădean dar și oaspeții deopotrivă, au putut să admire lucrările de pictură, grafică, sculptură și fotografie a 80 de artiști plastici de pe tot cuprinsul României și care și-au expus lucrările în cele trei locații.

Dacă Halele TEBA adăpostesc exclusiv expoziția monumentală a sculptorului Dumitru Șerban, iar Galeria ALFA a selectat creatorii artei fotografice, la Galeria DELTA au fost găzduite lucrări din toate genurile enumerate mai înainte. De altfel aici, la Galeria DELTA s-a și adunat statul major al expoziției, pentru a semnaliza vernisajul, startul evenimentului.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut gazdei și anume lui Dumitru Șerban, președintele Filialei Arad a Uniunii Artiștilor Plastici, care a precizat de la bun început că acest eveniment nu ar fi putut avea loc fără implicarea primăriei municipiului, prin Centrul Municipal de Cultură și, ca atare, l-a poftit pe primarul Gheorge Falcă să spună câteva fraze.

”Sunt foarte bucuros de faptul cum o mare parte a orașului reușește să transmită respect față de ceea ce înseamnă anul centenar. Am pornit mai greu la începutul anului, dar cred că ușor, ușor structurile serioase și active ale orașului au reușit să se încadreze în fiecare eveniment legat de CENTENARUL Marii Uniri. Orașul este astăzi într-o dinamică foarte mare și suntem bucuroși să avem foarte multe evenimente în aceste zile și, de fapt, până la sfârșitul acestui an și vă felicit pentru buna colaborare cu Centrul Municipal de Cultură”, a punctat Gheoghe Falcă.

Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, butincean de baștină, a ținut să fie prezent la eveniment și a remarcat: ”Am venit pentru CENTENAR, căci nu uităm că Aradul a fost capitala politică a UNIRII și acest moment trebuie marcat și popularizat mai mult, pentru că nu știe suficient de multă lume acest aspect esențial pentru actul de la 1918. Și am venit pentru prietenul nostru, Dumitru Șerban, care, alături de această expoziție pe care a instrumentat-o la Galeria DELTA și care sper să fie un început de colecție publică, are mega-proiectul de la TEBA și trebuie să remarc faptul că un proiect de sculptură în lemn de această dimensiune, de această anvergură, n-am mai văzut de la Apostu și de la Ovidiu Maitec, tot un arădean, dar care nu are lucrări în Arad”.

Concluziile te-a tras prestigiosul critic de artă Pavel Șușară: ”Pe lângă expoziția în care ne găsim acum, mai există încă două expoziții, una care vizează mai degrabă noile tehnologii, cea care este la Galeria ALFA, unde se folosește mai mult fotografia și tehnicile de prelucrare și mai există o expoziție monumentală pe care o face Dumitru Șerban în cele două hale de la TEBA. Și, dacă în ceea ce privește această expoziție (Galeria DELTA) eu nu aveam mari surprize, fiindcă și expoziția unui grup de 10 artiști și expoziția unui grup de 100 spun în final același lucru (...), surpriza mare pe care am avut-o a fost expoziția lui Dumitru Șerban. E un recital simfonic acolo, pe care îl face Dumitru Șerban și e mare păcat că este temporară. O asemenea expoziție ar trebui să  fie permanentizată într-un anumit fel”.

 

Vasile de Zărand  

 

Galerie foto (98)


Scrie un comentariu

trimite