Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Reacția alpinistului arădean Zsolt Torok, după tragedia din Retezat: Eroare umană, muntele nu își ia tributul

Cunoscutul alpinist arădean Zsolt Torok a comentat tragedia produsă în Retezat, unde doi adolescenți și-au pierdut viața din cauza unei avalanșe, arătând că în astfel de cazuri se poate vorbi de eroare umană.

Reacția alpinistului arădean Zsolt Torok, după tragedia din Retezat: Eroare umană, muntele nu își ia tributul
Comentează 1

Alpinistul arădean Zsolt Torok, cu o experiență de 30 de ani și numeroase premiere mondiale la activ, se află într-o nouă expediție în Himalaya, lături de Vlad Căpușan (foto), de unde a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook, legat de tragedia din Retezat, cerându-le jurnaliștilor să nu creeze ”o psihoză generală” pe acest subiect.

”Cum am deschis internetul, ca o avalanșă am văzut titlurile legate de tragedie (...) România este o țară cu munți, la fel ca Austria și toate țările alpine, dar în primul rând este o țară europeană. Alpinismul, stimați jurnaliști, se practică în toate țările europene și mai ales în țările avansate, mai puțin în țările din lumea a treia. Nu este cazul nici să creați o psihoză generală acum și nici să dați cu bâta în baltă”, scrie arădeanul.

Alpinistul consideră că în astfel de cazuri se poate vorbi de o eroare umană.

”Cu experiență de 30 de ani în domeniu, vă spun că accidentele se întâmplă din cauza erorii umane. Muntele nu este ucigaș, nu își ia tributul... Oamenii fac greșeli, iar pentru a demonstra asta puteți consulta statistica Poliției Rutiere. Cu fiecare din noi se poate întâmpla asta oricând și ce ne-a scăpat, pe lângă ocrotirea divină, este faptul că am avut încredere în îndoielile noastre”, a mai scris Torok.

Într-o altă postare referitoare la tragedie, arădeanul a scris: ”Nu cred că există cuvinte și nici nu încerc să le găsesc. Stau doar și mă gândesc la fetița care zâmbea pe scenă. Prima și ultima gală a alpinismului pentru ea. Pe băiat nu îl cunoșteam, și astfel sunt involuntar tentat să mă gândesc la Geta. Nu îmi vine să cred, nu vreau să cred! Suntem șocați!”.

Avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat a surprins şapte persoane, cinci dintre acestea fiind rănite. În avalanşă, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, doi adolescenţi alpinişti renumiţi, având la activ numeroase recorduri mondiale şi europene, şi-au pierdut viaţa.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite