Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Rapsodia orientală a arădeanului Radu Sinaci, pe teme de Dimitrie Cantemir, în premieră pe scena Sălii Radio (FOTO)

Miercuri, 15 noiembrie 2023 (de la 19.00), dirijorul și violoncelistul portughez BRUNO BORRALHINHO va dirija un concert cu un program inedit prezentat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, eveniment care îi va avea ca soliști pe SIMINA CROITORU la vioară și RADU SINACI la violoncel. Prima parte a serii cuprinde Concertul românesc de GYÖRGY LIGETI, o partitură pornind de la sonorități folclorice (prezentată în această toamnă și în cadrul Festivalului Enescu) și Rapsodia orientală pentru vioară, violoncel și orchestră creată chiar de violoncelistul RADU SINACI (pe teme culese/compuse de Dimitrie Cantemir și un cântec vechi moldovenesc).

  Rapsodia orientală a arădeanului Radu Sinaci, pe teme de Dimitrie Cantemir, în premieră pe scena Sălii Radio (FOTO)
Comentează 0

Prim-violoncelist al Orchestrei de Cameră Radio, RADU SINACI este unul dintre cei mai activi violonceliști ai generației sale. Activitatea sa artistică este complexă, atât interpretativă cât şi componistică, îmbinând pasiunea sa pentru mai multe genuri muzicale: pe lângă repertoriul clasic, este un promotor al muzicii românești, pasionat de folclor, dar și de jazz. În ultimii doi ani, compozițiile lui Radu Sinaci au fost cântate tot mai des în cadrul stagiunilor românești, iar cel mai recent au fost interpretate în septembrie la Istanbul și în octombrie la Munchen.

 „Este o reală bucurie să prezentăm publicului bucureștean pe scena pe care o consider cu adevărat acasă, lucrarea pe care la 145 de ani de relații diplomatice Româno-Turce am prezentat-o la Istanbul în luna septembrie, în cea mai nouă sală de concerte de care se bucură Istanbul, Ataturk Kultur Merkezi, cu o acustică absolut fabuloasă. Sentimentul de a cânta muzica lui Cantemir în locul unde el a scris frumoasele teme pe care le regăsim și în Rapsodia Orientală a fost cu totul deosebit. Tot atunci, în cadrul săptamânii culturii românești de la Istanbul am prezentat și Rapsodia Populară Românească alături de Simina Croitoru. De această data, mă bucură nespus ideea de a prezenta Rapsodia Orientală avându-i alături pe colegii mei, a doua mea familie, membrii Orchestrei de Cameră Radio și colectivul în care m-am format în viața profesională de violoncelist și șef al partidei de violoncel”, a declarat Radu Sinaci.

Chiar în această perioadă, violonista SIMINA CROITORU a fost aplaudată în cadrul turneului național „Vioara lui Enescu 2023”, un eveniment prezentat alături de tatăl său, cunoscutul violinist Gabriel Croitoru, în mai multe orașe și sate din România. Simina Croitoru a interpretat pe vioara Paul Kaul, pe care lutierul a creat-o special pentru George Enescu, instrument aflat în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

Dirijorul și violoncelistul portughez BRUNO BORRALHINHO - director artistic al Ansamblului Mediterrain - Berlin și membru al Orchestrei Filarmonicii din Dresda – este invitat special pe scena Sălii Radio. Cu studii absolvite la Barcelona, Madrid și Berlin, muzicianul european a dirijat ansambluri ca Orquestra Sinfónica Portuguesa, Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música, Orquestra Metropolitana de Lisboa, Orquestra do Algarve, Deutsches Kammerorchester Berlin, Berliner Symphoniker și Dresdner Philharmonie.

Concertul va cuprinde în partea a doua celebra Simfonia a 7-a de Beethoven.

Dirijorul și violoncelistul portughez BRUNO BORRALHINHO este director artistic al Ansamblului Mediterrain și membru al Orchestrei Filarmonicii din Dresda.

Bruno Borralhinho a obținut diploma de masterat în management cultural la Universitat Oberta de Catalunya (Barcelona). În octombrie 2011 a fost unul dintre participanții la atelierul pentru tineri manageri de festivaluri din Izmir (Turcia), organizat de EFA - European Festivals Association. Bruno Borralhinho și-a obținut doctoratul în științe umaniste la Universidad Carlos III (Madrid), în 2020.

S-a născut în 1982 la Covilhã (Portugalia) și și-a început studiile muzicale la vârsta de 12 ani, în orașul natal. Între anii 2000-2006, a studiat cu prof. Markus Nyikos la Universität der Künste din Berlin, finalizând studiile universitare și postuniversitare cu cele mai înalte distincții. Ulterior, a studiat, de asemenea, cu prestigiosul violoncelist norvegian Truls Mørk.

Bruno Borralhinho apare în mod constant ca solist alături de orchestre sau în recitaluri cu pian în Portugalia, Spania, Germania și Brazilia.

A câștigat premiul I la concursurile Julio Cardona (1999) și Prémio Jovens Músicos (2001), ultimul organizat de RDP (Radioul Național Portughez). Ca solist, a cântat cu ansambluri ca Orchestra Gulbenkian din Lisabona (PT), Orquestra Sinfónica Portuguesa (PT), Orquestra do Norte (PT), Orquestra Clássica da Madeira (PT), Orquestra de Câmara Portuguesa (PT), Orquestra Metropolitana de Lisboa (PT) și Orquestra Sinfônica do Teatro Nacional Cláudio Santoro de Brasília (BR).

Bruno Borralhinho a fost membru al Orchestrei de Tineret Gustav Mahler și violoncelist solist al Orchestrei Mondiale Jeunesses Musicales. De asemenea, a fost membru al Academiei Staatskapelle Berlin, orchestra rezidentă a Operei de Stat din Berlin, și al DSO - Deutsches Symphonie Orchester Berlin. În toți acești ani, a concertat în săli de concert importante din Europa, Asia, SUA, Canada, Rusia și America de Sud și a lucrat cu dirijori importanți, precum Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Kurt Masur, Christian Thielemann, Marek Janowski, Kent Nagano, Paavo Järvi etc.

 

SIMINA CROITORU a început studiul viorii la cinci ani, cu mama sa, Ioana Croitoru. A lucrat cu tatăl său, apreciatul violonist Gabriel Croitoru, la clasa căruia s-a perfecționat în ciclul de licență și în cel de master la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în anul 2020 a obținut titlul de doctor în muzică. A câștigat importante premii la competiții naționale și internaționale și a susținut numeroase concerte în compania tuturor filarmonicilor din țară, dar și alături de orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China, etc.). Din anul 2016, și-a început cariera didactică în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

RADU SINACI este unul dintre cei mai activi violonceliști ai generației sale. Pe lângă repertoriul clasic, este un promotor al muzicii românești, un iubitor al jazz-ului, dar și al folclorului. Solist și prim-violoncelist al Orchestrei de Cameră Radio, violoncelistul Radu Sinaci s-a născut la Arad și a studiat violoncelul cu Czuczu Erwin, iar apoi cu Marin Cazacu.

Ca solist, a susținut concerte și recitaluri la Residenz Allerheiligen-Hofkirche - Munchen, Watford Palace Theatre - Anglia, Sala Filarmonicii din Luxembourg, Mustafa Saffet Cultural Center - Istanbul, Arts Center of National Library - Beijing ș.a., iar în România a concertat alături de numeroase filarmonici. În zona muzicii de cameră, Radu Sinaci este frecvent aplaudat ca partener de scenă mai ales în ansamblurile Violoncellissimo și Playthoven.

Radu Sinaci a obținut numeroase premii la concursurile de violoncel, dar și premiul pentru virtuozitate la Sibiu International Jazz Festival.

Din înregistrările camerale efectuate de Radu Sinaci în cadrul Concertelor Roz de la Radio România, o parte au fost preluate și difuzate de BBC Radio 3 în seria „Beethoven from Bucharest”.

Concertul va fi transmis LIVE pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online - pe entertix.ro și myticket.ro - şi în librăriile Cărtureşti.

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite