Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Raport la final de an al europarlamentarului Gheorghe Falcă: 100 de amendamente, raportor în șase dosare și 30 de petiții încheiate

La finalul primului an întreg din cadrul mandatului de deputat în Parlamentul European, Gheorghe Falcă a prezentat un raport privind activitatea sa.

Raport la final de an al europarlamentarului Gheorghe Falcă: 100 de amendamente, raportor în șase dosare și 30 de petiții încheiate
Comentează 0

„Noi, membrii Parlamentului European ne-am preluat mandatele pe 2 iulie 2019, iar într-un timp foarte scurt am reușit să ne formăm echipele și să ne coordonăm în luarea celor mai bune decizii, care să vină în sprijinul cetățenilor noștri, români și europeni. Anul 2020 a fost un an atipic pentru noi toți, însă reușim să pășim în anul 2021 cu speranță, având certitudinea unui vaccin și a unui program european de relansare economică, la care și românii au acces datorită președintelui nostru, Klaus Iohannis și a negocierilor pe toate căile diplomatice, dar și a noastră, aleșii dumneavoastră în Parlamentul European, care am reușit să negociem în interesul țării noastre și a nevoilor noastre, ale tuturor. Uniunea Europeană a demonstrat că are puterea de a reacționa rapid și eficient în fața unei crize precum cea cauzată de noul coronavirus. Viziunea europeană va duce la relansarea economiilor, măsurile financiare deja adoptate fiind de ordinul trilioanelor de euro”, a declarat europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Gheorghe Falcă a depus aproximativ 100 de amendamente, a fost raportor PPE în șase dosare și a încheiat 30 de petiții.

Activitate în Comisii

I. Comisia pentru transporturi  - TRAN

În cadrul Comisiei TRAN a fost desemnat Raportor pentru Raportul de inițiativă proprie al Parlamentului European privind Politica de coeziune și strategiile regionale de mediu în lupta împotriva schimbărilor climatice și raportor alternativ din partea grupului PPE pentru Raportul de inițiativă al Parlamentului European privind Lucrătorii pe platformele de transport la nivel european și Avizul comisiei pentru transporturi privind Strategia europeană pentru integrarea sistemului energetic.

Totodată a depus amendamente la dosare relevante în domeniul transporturilor atât la nivel european cât și național, precum: Pachetul Mobilitate I - Un instrument care ar fi trebuit să facă ordine în ceea ce privește regulile de transport și de staționare la nivelul UE; Avizul comisiei TRAN referitor la recomandările privind negocierile pentru un nou parteneriat cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

II.  Comisia pentru petiții - PETI

Pe parcursul anului 2020, Gheorghe Falcă a fost desemnat raportor din partea grupului politic PPE pentru aproximativ 30 de Petiții. Au existat și o serie de petiții cu privire la răspunsul României în ceea ce privește pandemia Covid-19. În una dintre petiții, petiționarul se opune măsurilor de urgență în materie de carantină adoptate de România ca răspuns la pandemia Covid-19, susținând că acestea au limitat în mod ilegal drepturile și libertățile cetățenilor, cum ar fi libertatea de circulație sau de exprimare sau dreptul la muncă, la întrunire, la studiu sau la viața privată și de familie.

Printre cele mai importante petiții pentru care a fost raportor europarlamentarul Gheorghe FALCĂ  se numără cele adresate de cetățeni români din Islanda și anume Petiția nr. 0352/2019, adresată de D.V. (RO) privind presupusa încălcare a drepturilor muncii în Islanda si Petiția nr. 0423/2019, adresată de V.M.P. (RO) care poartă trei semnături, despre o presupusă încălcare a drepturilor lucrătorilor UE în Islanda.

De asemenea, a fost desemnat raportor PPE cu privire la Avizul referitor la recomandările privind negocierile pentru un nou parteneriat cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

„În cadrul negocierilor m-am asigurat de faptul că, după încheierea perioadei de tranziție, orice cetățean al UE cu reședința în Regatul Unit are dreptul de a adresa petiții Parlamentului European, dreptul de a participa la inițiativa cetățenească europeană (ICE) și dreptul de a se adresa Ombudsmanului”, punctează Gheorghe Falcă.

III. Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale - EMPL

În cadrul Comisiei EMPL a fost desemnat Raportor alternativ PPE pentru Programul REACT - UE – 47,5 de miliarde de euro, fonduri suplimentare vor fi la dispoziția statelor membre, inclusiv a României, până în 31 decembrie 2024.

Alte activități importante din comisia EMPL au fost:

*Rezoluție referitoare la protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, în contextul crizei COVID-19;

*Strategia anuală pentru 2021 privind creșterea durabilă - Recent, în luna decembrie 2020 a fost desemnat raportor PPE în cadrul negocierilor referitoare la Strategia anuală pentru 2021 privind creșterea durabilă.

„În calitate de membru în comisia de muncă din Parlamentul European a fost o onoare să particip la audierea cu succes a primului director executiv al noii Agenții Europene pentru Muncă (ELA). Sunt mândru că această poziție va fi ocupată de un român valoros, Cosmin Boiangiu, un diplomat de carieră desăvârșit care, în calitate de reprezentant permanent adjunct al României a coordonat negocierile purtate la nivelul instituțiilor europene, în perioada Președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, pentru crearea cadrului legislativ al acestei noi Agenții”, mai punctează Gheorghe Falcă.

IV. Comisia pentru industrie, energie și cercetare - ITRE

Europarlamentarul arădean a fost nominalizat membru supleant al comisiei pentru industrie, cercetare și energie începând cu luna aprilie a acestui an, în urma redistribuirii locurilor deputaților britanici care au părăsit Parlamentul European odată cu Brexit-ul. „Am fost încântat să accept și această comisie, deși atrage o mult mai multă muncă și implicare având deja patru comisii de specialitate din care fac parte, iar obiceiul din PE este ca deputații să fie membri doar în câte două comisii de specialitate (într-una fiind membru plin, iar în alta supleant)”, transmite Falcă.

Mai trebuie spus că Gheorghe Falcă este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE, Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Serbia, Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo.

Pentru a citi raportul de activitate intrați aici: Gheorghe Falcă Raport de activitate 2020

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite