Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „Pachetul REACT-EU: 55 miliarde euro pentru coeziune post-pandemie”

REACT-EU – pachetul de Asistență de redresare pentru coeziuni și teritoriile Europei a fost dezbătut și votat în această săptămână la Bruxelles. Europarlamentarul PNL, Gheorghe Falcă, raportorul grupului PPE pentru acest proiect, a obținut votul colegilor de grup parlamentar, luni, 31 august, iar mai apoi marți, 1 septembrie, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a adoptat întreg pachetul REACT-EU. 

Gheorghe Falcă: „Pachetul REACT-EU: 55 miliarde euro pentru coeziune post-pandemie”
Comentează 0

„Prima săptămână de muncă la Bruxelles vine cu rezultate foarte bune pentru Europa și pentru România. Proiectul REACT-EU a fost unul la care am muncit întreaga vară, fiind raportorul grupului PPE, iar acum am obținut votul în Comisia pentru ocuparea forței de muncă, urmând ca proiectul să ajungă în Plenul Parlamentului European. REACT-EU este o inițiativă care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de remediere a consecințelor pandemiei COVID-19. 

În calitate de raportor din partea grupului PPE m-am asigurat că pachetul REACT-EU care include 55 miliarde euro ca fonduri suplimentare care, în perioada 2014 – 2020, vor fi la dispoziția Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) și a Fondului social european (FSE), precum și la dispoziția Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), la care are acces și țara noastră până în 31 decembrie 2024. Aceste fonduri suplimentare vor fi puse la dispoziție din Planul de redresare  Next Generation EU, retroactiv din februarie 2020 printr-o revizuire țintită a cadrului financiar actual.

Sunt ferm convins că REACT-EU va mobiliza investiții și va stimula sprijinul financiar în primii ani cruciali ai redresării, prin injectarea de resurse suplimentare în economia reală. Sprijinul pentru menținerea locurilor de muncă, crearea de noi locuri de muncă accesibile pentru toți cetățenii europeni și sprijinirea investițiilor în IMM-uri sunt, însă, la fel de importante”, a punctat europarlamentarul Gheorghe Falcă.

În timpul negocierilor purtate cu celelalte grupuri politice au existat, însă, și disensiuni. Eurodeputatul arădean a subliniat: „«Verzii» cu un mare sprijin din partea socialiștilor insistă pentru a introduce în texte și mai ales în aceste instrumente financiare, precum REACT-UE, referiri cu privire la discriminarea bazată pe gen, rasă, culoare, etnie, etc. Rolul nostru și al UE este garantarea drepturilor fundamentale a tuturor cetățenilor fără alte referiri, tocmai de aceea aceste practici dacă vor continua trebuie stopate. Pe de altă parte, întâlnim tot mai des în dosarele legislative referința cu privire la «paradisurile fiscale», un subiect care readuce în atenția Uniunii faptul că politica fiscală nu este una unitară.”

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite