Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Europarlamentarul Gheorghe Falcă și-a prezentat raportul de activitate

Europarlamentarul Gheorghe Falcă și-a prezentat raportul de activitate. De menționat că președintele PNL Arad este membru în Comisia pentru Transporturi și turism – TRAN,  membru în comisia pentru petiții – PETI, membru supleant în Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale – EMPL, membru supleant în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie – ITRE, membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE, membru în Delegația la Comisia Parlamentară de Stabilizare și de Asociere UE-Serbia și membru în Delegația pentru Relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo.

Europarlamentarul Gheorghe Falcă și-a prezentat raportul de activitate
Comentează 1

„Pentru a doua oară de la introducerea măsurilor stricte de combatere a coronavirusului, Parlamentul European a organizat sesiunea plenară din aprilie cu majoritatea membrilor participanți de la distanță și a utilizat procedura alternativă de votare instituită în martie 2020. Această procedură temporară de vot este disponibilă până la 31 iulie 2020, cu excepția cazului în care este prelungită prin decizia Biroului. Ca și în luna martie, sesiunea s-a concentrat pe o serie de propuneri legislative urgente, precum și pe amendamente la bugetul UE pe 2020 pentru a răspunde la pandemia de coronavirus. De asemenea, am avut dezbateri cu președinții Consiliului European și Comisiei cu privire la coordonarea reacției europene la epidemia Covid-19. Parlamentul a adoptat apoi o rezoluție în care își exprimă poziția cu privire la răspunsul la pandemie și consecințele acesteia. În această rezoluție, am solicitat un pachet masiv de redresare economică și o mai bună coordonare cu privire la amenințările transfrontaliere la adresa sănătății”, susține europarlamentarul arădean.

A susținut poziția României privind cabotajul

TRAN - Comisia pentru transporturi și turism s-a reunit în această lună de trei ori în format online extins cu membrii din toate grupurile politice și de patru ori membrii grupului PPE au dezbătut măsurile urgente de combatere a pandemiei, relansarea industrială și redresarea economică.

„Alături de alți colegi deputați am trimis 4 scrisori către Comsia Europeană în ceea ce privește sectorul transportului rutier de marfă; provocările la adresa viabilității pe termen scurt și mediu a operațiunilor feroviare, atât a celor de transport de călători, cât și a celor de mărfuri; sprijinirea industriei navale europene și am solicitat ca prioritatea bugetară să fie alocată instrumentelor financiare care sprijină obiectivele politicii UE în domeniul transporturilor în cadrul viitorului buget multianual. Am depus amendamente la Avizul comisiei TRAN referitoar la recomandările privind negocierile pentru un nou parteneriat cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în domeniul transporturilor și am insistat ca poziția României în ceea ce privește cabotajul să fie inclusă în textul final. Toate amendamentele au fost susținute de colegii deputați PNL”, se arată în raportul întocmit de Falcă.

Referindu-se la amendamentele depuse la Avizul comisiei TRAN cu privire la Fondul European de Tranziție, europarlamentarul arădean susține că prin aceste completări s-a asigurat că tranziția spre o economie sustenabilă nu va afecta sectorul energetic românesc, locurile de muncă și accesul la aceste fonduri să fie echitabil.

Informații despre BRUA

ITRE - Comisia pentru industrie, cercetare și energie s-a reunit de două ori în format online, Falcă participând la două ședinte pregătitoare alături de membrii PPE ai comisiei ITRE. „Am semnat amendamente cu privire la funcționarea Institutului European de Inovare și Tehnologie. Am trimis alături de colegii deputați, membri PNL, deputați din Austria, colegi în marea familie politică europeană a PPE și vice-președintele Parlamentului European, Karas Othman, o scrisoare adresată comisarului pentru energie, Kadri Simson, în care am solicitat informații referitoare la Decizia ACER nr. 05/2019 cu privire la realizarea interconectorului de gaz dintre Ungaria și Austria pe fluxul dinspre Ungaria spre Austria, parte din proiectul European de interes comun BRUA. Am cerut detalii cu privire la stadiul implementării acestei decizii obligatorii adoptate de ACER precum și cu acțiunile întreprinse de Comisia Europeana pentru a facilita punerea rapida in aplicare a tuturor prevederilor acestei decizii”, a precizat Gheorghe Falcă.

EMPL - comisia pentru ocuparea forței de muncă s-a reunit în format politic, iar la acestă ședintă pregătitoare europarlamentarii au fost informați cu privire la impactul crizei Covid-19 asupra forței de muncă la nivel european. „Pentru protejarea locurilor de muncă este nevoie să avem măsuri coordonate la nivel european de relansare a economiei”, a mai afirmat Falcă.

Nediscriminare și reciprocitate deplină

PETI - Comisia pentru petiții s-a reunit în data de 30 aprilie pentru a vota avizul referitor la recomandările privind negocierile pentru un nou parteneriat cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la care europarlamentarul arădean a fost raportor din partea grupului PPE. În vederea acordului de retragere dintre UE și Regatul Unit, raportorul a reamintit faptul că, după încheierea perioadei de tranziție, orice cetățean al UE cu reședința în Regatul Unit are dreptul de a adresa petiții Parlamentului European, dreptul de a participa la inițiativa cetățenească europeană (ICE) și dreptul de a se adresa Ombudsmanului. Potrivit raportului, cetățenii britanici care locuiesc în UE își vor pierde dreptul de a participa la ICE (inițiativa cetățenească europeană), dar își vor menține dreptul de a adresa petiții Parlamentului. Raportorul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la punerea în aplicare actuală a sistemului de decontare a UE și la transparența „procedurii de înregistrare” a resortisanților UE 27 de a solicita statutul de rezident. În cele din urmă, a solicitat ca acordurile de mobilitate să se bazeze pe nediscriminarea între statele membre și pe reciprocitate deplină.

Grupul PPE s-a reunit de patru ori, popularii europeni avându-i alături de ei pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și pe Donald Tusk, Președintele Partidului Popular European (PPE).

Von der Leyen a declarat că CFM-ul are la bază patru domenii esențiale:

  1. Un sprijin financiar sporit pentru investiții și reforme în statele membre și în domeniul coeziunii — adică acolo unde va merge cea mai mare parte a investiției;
  2. Mai multe investiții în politicile noastre moderne — „Green Deal” european, tranziția digitală și o mai mare autonomie strategică;
  3. O parte mai mică va contribui la îmbunătățirea rezilienței instrumentelor noastre comune de răspuns în caz de criză, și anume lecțiile învățate în urma acestei crize;
  4. Desigur, trebuie să existe un pilon care să îi consolideze sprijinul acordat vecinătății și partenerilor noștri. Investiția ar trebui să fie concentrată în primii ani și, bineînțeles, este necesar să se găsească echilibrul corect între granturi și împrumuturi.”

 Dezbateri online și discuții cu sectorul privat

Discuție audio online cu reprezentanții Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA), la care a participat Falcă, au vizat provocările prin care trece industria producătoare de automobile, precum și măsurile necesare pentru relansarea producției, protejarea drepturilor angajaților din acest sector și accesul consumatorilor la piața vehiculelor. Europarlamentarul arădean a mai participat la webinarul - Orașele și regiunile solare: Deblocarea potențialului UE pe „acoperiș”. „Energia solară este importantă contextul Pactului Ecologic European deoarece poate contribui la plasarea cetățenilor în centrul tranziției energetice. Integrarea inteligentă a sectorului va duce la o colaborare mai eficientă a sistemului energetic, reducând costurile”, se arată în finalul raportului întocmit de Falcă.

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite