Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă – primul discurs în Parlamentul European: „Trebuie să sprijinim o descentralizare financiară”

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, președinte al PNL Arad, a ținut, săptămâna aceasta, primul discurs în Parlamentul European, în prezența reprezentantului Comisiei Europene. Falcă a vorbit despre mediu, despre poluare, despre faptul că se impune o creștere a calității aerului, bazându-se pe experiența pe care o are, având în vedere că provine din administrația locală.  

Gheorghe Falcă – primul discurs în Parlamentul European: „Trebuie să sprijinim o descentralizare financiară”
Comentează 4

„Vreau să felicit Comisia, pentru că eu sunt un om care vine din administrația locală, 19 ani am activat acolo, dintre care 15 în calitate de primar. Știu ce înseamnă fondurile de preaderare, știu ce înseamnă fondurile de coeziune. Aceste fonduri au făcut lucruri bune în comunitățile noastre, pentru că au redus emisiile, dar la fel putem spune că odată cu creșterea economică a crescut și poluarea, din cauza traficului. În comunitatea mea numărul de mașini a crescut de trei ori”, a spus Falcă. În continuare, acesta a vorbit despre faptul că în 2050, 75% din populația Europei va trăi în mediul urban, astfel încât este nevoie de soluții pentru creșterea calității aerului. „Știm că vom trăi acolo, de aceea este nevoie de soluții. Este nevoie să avem instrumente legislative pentru o relație corectă între dezvoltarea economică, care nu se va opri, și calitatea aerului; instrumente noi pentru ceea ce înseamnă organizarea urbanistică, pentru ceea ce vom vedea în comunitățile noastre în 2050. La fel, trebuie să gândim o nouă etapă a dezvoltării infrastructurii legată de calitatea aerului”, a mai spus europarlamentarul arădean.

Gheorghe Falcă s-a referit apoi la necesitatea de a sprijini navigabilitatea, făcând referire la Dunăre, care nu este folosită la întreaga sa capacitate. „Tot în această idee a soluților, trebuie să mergem mai departe pentru a sprijini navigabilitatea pe râuri și canale, iar Dunărea poate să fie o autostradă importantă în Europa”, a ținut să menționeze Falcă, după care a adus în discuție unul dintre cele mai mari ofuri ale primarilor și președinților de consilii județene din zonele dezvoltate ale României. „Și pentru că provin din administrația locală, știu ce înseamnă raportul între un guvern central și o administrație locală. Trebuie să sprijinim o descentralizare financiară pentru autoritățile locale, ca să reușească să implementeze aceste soluții care pleacă de la nivelul nostru. Și o ultimă recomandare: relație mai bună cu Comitetul Regiunilor”, a încheiat europarlamentarul arădean.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite