Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „Școlile prin administrațiile locale pot accesa finanțările pentru eficiența energetică”

Programul privind creșterea eficienței energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile școlilor este o șansă dată administrațiilor locale de a investi în învățământ, având finanțarea asigurată.

Gheorghe Falcă: „Școlile prin administrațiile locale pot accesa finanțările pentru eficiența energetică”
Comentează 0

„Un învățământ performant are nevoie de condiții moderne, de clădiri reabilitate care să ofere confort elevilor și profesorilor. În acest sens, Programul privind creșterea eficienței energetice oferă posibilitatea administrațiilor locale de a schimba fața sistemului de educație, prin proiecte cu finanțări de până la 90%.

Pe 3 mai 2021 se va deschide apelul de depunere pentru proiectele inițiate la nivel de comune, orașe sau municipii. Trebuie subliniat că acest program, cel al eficienței energetice în școli, asigură o finanțare nerambursabilă de maxim 90% din cheltuielile eligibile, aici fiind incluse: lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopare a clădirii; lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, lucrările de reabilitare și modernizare a sistemelor de climatizare și ventilare. În plus, școlile pot opta și pentru instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, dar și a unor sisteme de management energetic integrate pentru clădiri. Pe lângă condițiile din sălile de clase vorbim și de un impact major asupra mediului. Orice clădire reabilitată energetic înseamnă o scădere a facturii de energie cu până la 65%, o reducere considerabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră și o îmbunătățire a calității mediului”, a transmis europarlamentarul PNL/PPE, Gheorghe Falcă.

Fostul primar al Aradului a transmis că în Arad sistemul educațional este reabilitat în proporție de 75%.

De menţionat că ghidul de finanțare și detaliile programului sunt disponibile pe pagina Administrației Fondului pentru Mediu.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide