Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

PROFILE în câteva „linii”: GHEORGHE SECULICI

Întotdeauna în costum de culoare închisă, cu cămașă și cravată impecabile și cu pantofi bine lustruiți, GHEORGHE SECULICI pare a avea origine aristocratică. De fapt, și-a asumat un stil vestimentar impecabil, dar surprinzător nu doar pentru originea sa dintr-un sat din județul Sibiu, ci și pentru profesia sa de arhitect, o profesie creativă, sofisticată și, adesea, boemă. Dar dincolo de ținta sa pedantă și aparent rigidă,  deslușim, din punctul meu de vedere, fără să fi fost vreodată în cercul dânsului de prieteni, un OM CALD, EMPATIC cu apropiații și nu numai,  NECONFLICTUAL, mereu în căutarea CONCORDIEI și ECHILIBRULUI, niciodată în stare să bată cu pumnul în masă și să apeleze la toate “armele” pentru împlinirea unui deziderat.

PROFILE în câteva „linii”: GHEORGHE SECULICI
Comentează 0

În plus, GHEORGHE SECULICI are și o calitate rarisimă în lumea de azi, GENEROZITATEA. Mărturisesc pentru prima dată că în urmă cu ani, apăruse o lege, care punea în posesia universităților, cu facultăți de teologie, spațiile aflate înainte de naționalizare, în proprietatea bisericilor, cu condiția ca documentația să fie elaborată în doar două zile! SĂ REȚINEM că în calitate de director al SC Proiect Arad SA, GHEORGHE SECULICI ne-a ajutat total și cu promptitudine, FĂRĂ să accepte niciun fel de REMUNERAȚIE și UAV a devenit proprietar, cu CF, al imobilului Facultății de Teologie, la care peste câțiva ani am renunțat, având convingerea că imobilul a fost și trebuie să rămână al Episcopiei (!) Aradului. Dar GESTUL DE GENEROZITATE al lui GHEORGHE SECULICI trebuie subliniat cu majuscule.

Cu o concurență de şapte-opt pe un loc, absolventul de liceu GHEORGHE SECULICI a reușit la Facultatea de arhitectură, atunci de trei ani, examenul susținându-se pentru cele patru facultăți, aflate la București, Iași, Cluj, Timișoara, iar din anul al IV-lea de facultate, doar 30% din totalul studenților, puteau continua la actuala Universitate de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Tânărul student al Facultății de arhitectură din Timişoara, GHEORGHE SECULICI, avându-i ca modele pe marii arhitecți și dascăli HANS FACKELMANN și MILOȘ CRISTEA, s-a aflat printre cei puțini, care prin mari strădanii au continuat pregătirea la unica Facultate de arhitectură de atunci, aflată la București, unde a avut ca mentor, un alt mare arhitect, fostul rector ASCANIO DAMIAN. După absolvirea facultății, GHEORGHE SECULICI a fost arhitect la Institutul de Proiectări din Arad (1979-1991) și director general al SC Proiect Arad SA (1991-2004). A urmat cursuri postuniversitare pentru ocuparea funcțiilor publice și pentru „securitate și bună guvernare”. Și a intrat în politică, având timp de 15 ani funcția de președinte al organizației județene a PD-L, până în iunie 2013, fiind președinte al Consiliului județean (2004-2005), viceprim-ministru în guvernul Tăriceanu (20 martie 2005-22 august 2005). Consider că, într-un fel, GHEORGHE SECULICI a trădat profesia de arhitect pentru cea de politician. Nu știm și nici nu vom ști, cu exactitate, cine a pierdut și cine a câștigat: ARHITECTUL sau POLITICIANUL. Cert este că arhitectul GHEORGHE SECULICI nu a semnat proiecte de anvergură la Arad, dar are, potrivit propriei mărturisiri, un „proiect de suflet” și anume Casa de rugăciune „Betel” din Vlaicu, de fapt, o Hală industrială în paragină, devenită o admirabilă construcție modernă. Se știe că arhitectul lucrează mai ales noaptea, elaborând-și în liniște proiectele. GHEORGHE SECULICI și-a păstrat acest obicei și ca politician. În mod surprinzător, nu am auzit niciodată reproșuri că a venit spre prânz la serviciu, când se afla în funcții publice sau că multe din întâlnirile de taină au avut loc noaptea. Explicația, cred că rezidă în faptul că și-a construit personalitatea, ca DOMN AUTENTIC, întodeauna PACIFIST și AFABIL, mereu cu ZÂMBETUL PE BUZE, PREFERÂND RENUNȚAREA, cu superioară înțelegere a faptelor și nu ÎNCLEȘTAREA ÎN BĂTĂLII,  pe care, astfel, le-a pierdut, uneori, prin ABANDON.

Începând cu anul 2013, GHEORGHE SECULICI este președinte al Camerei de Comerț și Industrie Arad, iar patru ani mai târziu, este ales vicepreședinte al acestei instituții, la nivel național, mandat reconfirmat pentru un următor mandat. Citim cu plăcere, în prezent, opiniile semnate de GHEORGHE SECULICI, în media arădeană, opinii ale unei distinse personalități, față de care putem avea unele rezerve, dar, pe care, în mod sigur, nu o putem eluda din conclavul public al acestei părți de țară, constituind, prin câteva „linii” de forță, un posibil model în „politichia” românească.

Iar în final, precum în toate „Profilele” noastre, urări de SUCCES, în continuare!

Lizica Mihuţ

Articole asemanatoare