Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Prof. univ. dr. David Goa din cadrul Universității Alberta (Canada) a conferențiat la UVVG

Profesorul ortodox David Goa din cadrul Universității Alberta (Canada) a susținut vineri, 16.11.2018, o conferință tematică cadrelor didactice și studenților din cadrul Facultății de Medicină a Universității „Vasile Goldiș” din Arad, unde a vorbit despre provocările spirituale particulare cu care se confruntă medicii și personalul din sănătate și modul în care medicii îi îngrijesc pe cei aflați în faza terminală.

Prof. univ. dr. David Goa din cadrul Universității Alberta (Canada) a conferențiat la UVVG
Comentează 0

La conferința intitulată „Medicii și personalul din sănătate în fața provocărilor spirituale particulare ce apar în faza terminală a bolnavilor”, au participat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, coordonatorii de proiect - Arhim. conf. univ. dr. Teofan Mada, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu”, preot. lector. univ. dr. Vasile Pop, din cadrul UVVG, cadre didactice și studenți ai Facultății de Medicină.   

Prof. univ. dr. David Goa a subliniat disciplinele spirituale care îi pot elibera pe medici și personalul din sănătate de trauma de a se afla în proximitatea morții, încât să poată sluji fără teamă, ca modele ale inimii pline de compasiune. „Sunt foarte interesat de modul în care medicii reușesc să gestioneze spiritual și mintal suferința pacienților cu boli incurabile în faze terminale. Aș dori să găsim împreună cu studenții arădeni modalități eficiente de a trăi, momente dificile de acest gen”.   

David Goa a conferențiat, vineri, și în cadrul distinsului Centru Cultural-Pastoral „Sfântul Ierarh Nicoale” din cartierul Bujac – centru parohial coordonat de Pr. Dr. Vasile Pop.

Profesorul Goa a mai afirmat: „unitatea noastră nu este în primul rând rod al consensului nostru, sau al democrației dinlăuntrul Bisericii, sau al efortului nostru de a ne înțelege, ci vine de la Dumnezeu, care face unitatea în diversitate, pentru că Duhul Sfânt este armonie, mereu face armonia în Biserică. Este o unitate armonioasă în atâta diversitate de culturi, de limbi și de gândire. Motorul sau dinamismul unității este Duhul Sfânt. Pentru aceasta este importantă rugăciunea, care este sufletul angajării noastre de persoane ale comuniunii, ai unității”.

Prof. univ. dr. David Goa este o personalitate misionară cunoscută pe continentul nord-american, ambasador al păcii în lume, mediator între religii, culturi și societăți civile pe mapamond.

Prof. univ. dr. David Goa este Directorul fondator al Centrului Chester Ronning pentru studierea religiei și a vieții publice, în Campusul Augustana, Universitatea din Alberta. Susținând că problemele religiei și vieții publice erau prea importante pentru a fi lăsate doar în seama Universității, teologul ortodox Goa a concentrat lucrarea Centrului în spațiul public, cu ajutorul comunităților religioase și în Universitate. Timp de decenii, munca sa a angajat multe dintre cele mai urgente chestiuni ale societății nord-americane, căutând să aducă în prim-plan cea mai profundă gândire a tradițiilor religioase și a filozofiei civile. Scopul profesorului Goa a fost de a aprofunda reflecția asupra unor chestiuni urgente și de a găsi modalități prin care cei cu perspective ferme și competitive să intre în dialog și să găsească un sol fertil care să cultive binele comun. Respectul său pentru valorile nord-americane și sfera sa internațională de influență au reunit un ansamblu bogat de programe și cercetare, evidențiind capacitatea Universității de a se afla în serviciul înțelegerii publice.

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite