Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Principalele proprietăți ale cafelei și beneficiile sale

Principalele proprietăți ale cafelei și beneficiile sale
Comentează 1

Cafeaua, ca și ceaiul pentru englezi, este astăzi, și de mulți ani încoace, un act social și chiar un ritual. Ca orice, aproape, în cantități moderat, cafeaua are foarte multe beneficii.

Ce ne oferă cafeaua

Se știe popular că cafeaua modifică circuitele noastre neuronale. Dar de ce? Ce aduce mai exact cafeaua în mintea și în corpul nostru? Să facem o analiză și să parcurgem ceea ce se știe până acum:

- Ajută la îmbunătățirea memoriei. Acest lucru se datorează faptului că este bogată în potasiu, magneziu și fluor. Prin urmare, pe termen lung previne și boli precum Parkinson sau Alzheimer. Cu toate acestea, în ceea ce privește Parkinson, nu este clar dacă are o influență directă sau nu. Un studiu de la Universitatea din Hawaii a arătat că persoanele cu niveluri mai ridicate de cofeină în sânge au mai puține șanse să sufere de această boală. Cu toate acestea, alte studii nu au găsit nicio relație între cafea și Parkinson.

- Crește performanța fizică și mentală. Acest lucru poate că nu este un mister... Ce ne-am face fără doza zilnică de cafea dimineața?

- Are un nivel ridicat de antioxidanți. Datorită acestui fapt, poate încetini atât procesul de îmbătrânire celulară, cât și lupta împotriva stresului oxidativ al diabetului de tip 2.

- Cofeina dilată tuburile bronșice. În acest fel, ajută, printre altele, să poți respira mai bine, ceea ce este o veste bună pentru astmatici.

- De asemenea, dilată vasele de sânge. Ca o cauză-efect, ajută la reducerea durerilor de cap și a circulației sanguine slabe. Și acest ultim fapt este deosebit de interesant pentru femei: deoarece reactivează circulația sângelui, este perfect pentru eliminarea celulitei și arderea grăsimilor care se așează între țesuturile noastre musculare.

- Previne ciroza hepatică. Și cu atât mai mult dacă este cauzată de o hepatită non-virală slab vindecată.

- Previne cancerul de colon și rect. Acest lucru se datorează faptului că inhibă secreția de acizi biliari, care este de obicei importantă pentru dezvoltarea acestor boli.

- Previne guta. Deoarece reduce nivelul de acid uric, ajută la reducerea probabilității de a suferi de gută cu până la 40%.

- Ajută la controlul depresiei. Deoarece cafeaua acționează asupra neurotransmițătorilor, acest lucru determină creierul să elibereze endorfine și dopamină, doi hormoni cheie care contracarează depresia.

Cu toate acestea, trebuie să ne oprim pentru a specifica un lucru: o cafea cu lapte nu este la fel ca o infuzie de cafea. Cafeaua are proprietăți diuretice, cu toate acestea laptele este greu de digerat. Prin urmare, dacă doriți să beți cafea în scop digestiv, cel mai bine este să o faceți printr-o infuzie din acest aliment prețios. Dar, atenție! Dacă, cafeaua este amestecată cu alte ingrediente, beneficiile pot fi diferite sau chiar îmbunătățite! De exemplu…

- Cafea cu miere

Mierea, fiind mai naturală decât zahărul, este, de asemenea, mai benefică din acest motiv. Are propriile sale proprietăți, precum activitatea sa bactericidă puternică, micronutrienții săi (aminoacizi esențiali, minerale precum fierul, calciul, potasiul, cuprul sau magneziul, precum și vitaminele C și B) sau capacitatea sa antiinflamatorie și dezinfectantă, printre altele. Dar cel mai mare beneficiu dintre toate, dacă se adaugă la cafea, s-a demonstrat că mierea sporește beneficiile acesteia din urmă. Dimpotrivă, zahărul obișnuit are doar funcții calorice. De aceea, mierea câștigă tot mai mulți adepți când vine vorba de cafea.

- Cafea cu scorțișoară

Scortisoara ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, stimuleaza creierul, amelioreaza crampele menstruale, scade glicemia si colesterolul si favorizeaza circulatia sangelui. În plus, conferă o notă specială aromei cafelei. Cum să nu ne gândim să o adăugăm la doza noastră de cofeină?

- Cafea cu lamaie

Da, da, ai citit bine. Acesta este unul dintre remediile  de combatere a gripei. Deși lămâia este deja un aliat puternic împotriva bolilor precum cancerul, benefică pentru combaterea răcelii și este, de asemenea, bogată în vitamina C. Cu toate acestea, amestecul poate fi puțin amar, prin urmare, se poate adăuga un pic de scorțișoară pentru a-i îmbunătăți aroma.


Scrie un comentariu

trimite