Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Primarii nemulțumiți de buget sunt așteptați la proteste; Deputatul Glad Varga sare în sprijinul comunităților locale

Deputatul liberal Glad Varga și Sergiu Bîlcea, președintele Organizației Municipale a PNL Arad și vicepreședinte al Consiliului Județean au susținut o conferință de presă pentru a vorbi despre bugetul de anul acesta. Conform celor doi, bugetul conceput de Guvern văduvește din nou Aradul de sume importante, astfel încât se impune susținerea unor amendamente. În acest context, deputatul Glad Varga a vorbit despre proiectele pentru care va face tot posibilul să le susțină în Parlament.

Primarii nemulțumiți de buget sunt așteptați la proteste; Deputatul Glad Varga sare în sprijinul comunităților locale
Comentează 5

Deputatul liberal Glad Varga și Sergiu Bîlcea, președintele Organizației Municipale a PNL Arad și vicepreședinte al Consiliului Județean au susținut o conferință de presă pentru a vorbi despre bugetul de anul acesta. Conform celor doi, bugetul conceput de Guvern văduvește din nou Aradul de sume importante, astfel încât se impune susținerea unor amendamente. În acest context, deputatul Glad Varga a vorbit despre proiectele pentru care va face tot posibilul să le susțină în Parlament.

PSD ar fi rămas fără resurse

Sergiu Bîlcea susține că toate nemulțumirile reprezentanților administrațiilor locale au ca sursă faptul că PSD nu are resurse pentru a echiliba bugetul, din cauza cheltuielilor pe care le-a făcut în ultimul timp. „Dacă anul trecut județul Arad a pierdut 45 de milioane de euro, anul acesta pierderile vor fi mult mai mari, având în vedere că aministrațiile locale vor fi obligate să preia cheltuielile de asistență socială, cheltuieli care erau suportate până acum în proporție de 90% de la bugetul central. S-a ajuns aici pentru că nu mai sunt bani la bugetul național, majorările salariale făcute nu s-au bazat pe economia reală. Acum bugetul se sufocă. PSD nu mai poate guverna cu pomeni electorale”, a declarat Bîlcea.

Cheltuieli suplimentare de aproximativ 30 milioane de euro

Conform unor calcule preliminarii făcute de administrația județeană, aproximativ 30 de milioane de euro vor trebui redirecționați în județ către cheltuieli de asistență socială. „Spre exemplu, la Socodor, Primăria are 14 angajați, există 15 asistenți personali și 20 de persoanecu handicap. Numărul persoanelor care trebuie plătite de Primărie practic se triplează”, a mai spus Bîlcea. În continuare, acesta a ținut să menționeze că primarii nemulțumiți de modul în care sunt tratați de Guvern vor protesta, cum au mai făcut-o și în trecut. „Aceste modificări aduse de PSD se vor face simțite în banii pentru investiții, iar primarii vor ieși la proteste săptămâna viitoare. Sunt hotărâți. De altfel PNL are 50 de primari în județ, astfel încât dispunem de o majoritate solidă pentru o astfel de acțiune. Dacă nu ni se vor alătura, primarii PSD vor trebui să explice alegătorilor de ce sumele alocate pentru asigurările sociale sunt mai mari decât cele pentru investiții”, a mai spus președintele Organizației Municipale a PNL Arad.

„Penalizați din cauza fondurilor europene”

În aceeași ordine de idei, Bîlcea afirmă că Aradul se înscrie în rândul județelor care vor fi penalizate de București daor pentru că s-au obținut pe final de an fonduri europene care nu au mai putut fi cheltuite, astfel încât există excedent bugetar. „Am câștigat bani europeni din proiecte retroactive. Anul trecut, în CJA și în Primărie au intrat câteva milioane de euro, așa că avem excedent. Cum am primit banii europeni la final de an și nu am avut când să-i cheltuim, vom fi penalizați de Guvern. Vâlcov și Dragnea sunt depășiți de volumul de pomeni electorale promise”, a mai spus Bîlcea.  

Glad Varga vrea să salveze ce mai poate fi salvat

Deputatul Glad Varga a vorbit apoi despre câteva dintre amendamentele pe care le va aduce la legea bugetului, în încercarea a  salva investițiile din județ care mai pot fi salvate. „Trebuie să știți că în momentul de față se centralizează necesarul de sume pentru investițiile la nivel local. În momentul de față putem aminti pasajul peste calea ferată de la Curtici, centura ocolitoare a orașului Chișineu-Criș, reabilitarea cetăților Ineu, Șiria și Lipova, studiul de fezabilitate pentru centura ocolitoare a orașului Sântana, realizarea unor investiții la Ghioroc, alimentare cu apă în comuna Târnova. După ce vom centraliza nevoile locuitorilor județului Arad, propunerile noastre vor ajunge în Parlament”, a ținut să precize Glad Varga.

Deputatul vorbește despre problemele de natură legală ale bugetului

În continuare, a menționat că va susține și o propunere ce vizează ca tot impozitul pe venit, inclusiv cel pe pensii să rămână la nivelul autorităților publice locale, dar nu a uitat să menționeze nici marile problemele de natură legală a proiectului bugetului de stat pe 2011. „Este încălcată legea responsabilității fiscal-bugetare (L.69/2010), Guvernul neavând o bază legală de fundamentare a bugetului pentru anul 2019. Art.26 dispune imperativ: Guvernul va depune (până la 31 iulie 2018) pe lângă strategia fiscal-bugetară și proiectul legii pentru aprobarea limitelor specificate în cadrul fiscal-bugetar [...], fundamentate în strategia fiscal-bugetară. Limitele aprobate de Parlament, sunt obligatorii pentru anul bugetar următor. În anul 2018 GUVERNUL NU A DEPUS LA PARLAMENT NICIUN PROIECT DE LEGE PRIVIND LIMITELE DE CHELTUIELI FINANCIAR-BUGETARE.

Este încălcată legea privind transparența decizională (L.52/2003). Deoarece proiectul privind bugetul de stat pentru anul 2019 a fost pus în dezbatere publică joi 31.01.2019 dacă va fi adoptat de Guvernul României vineri, 08.02.2019, va fi încălcat art.7 alin.(4) din lege care dispune imperativ că «autoritatea administraţiei publice (Guvernul României, în cazul de față) va stabili o perioadă de cel puţin zece zile calendaristice [...], pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice». Este încălcată legea finanțelor publice locale (L.273/2006). Legea finanțelor publice locale este lege ORGANICĂ în timp ce legea bugetului de stat este lege ordinară. Conform Legii nr.24/2000 privind tehnica normativă o lege organică ar putea fi modificată numai printr-o lege cu caracter organic. Deci legea bugetului de stat nu poate modifica legea finanțelor publice locale”, mai spune Glad Varga.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite