Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Primăria cumpără de la Astra Vagoane Călători 28 de tramvaie noi; contractul a fost semnat astăzi

Primarul Gheorghe Falcă a semnat astăzi cu reprezentanții Astra Vagoane Călători un contract pentru achiziționarea a 28 de tramvaie noi, în valoare de 218,8 milioane de lei (TVA inclus).

Primăria cumpără de la Astra Vagoane Călători 28 de tramvaie noi; contractul a fost semnat astăzi
Comentează 0

Conform reprezentanților Primăriei, sursa principală de finanțare este POR 2014-2020, contractul urmând să se realizeze în două etape. Într-o primă fază se vor achiziționa zece tramvaie, dintre care patru de capacitate mare și șase de capacitate medie (în cadrul unui proiect). De asemenea, se intenționează cumpărarea a opt tramvaie de capacitate medie în cadrul unui alt proiect, valoarea primelor zece bucăți ridicându-se la 79,3 milioane de lei (inclus TVA). În cea de a doua fază, se vor putea cumpăra celelalte 18 tramvaie, urmând ca apoi să se realizeze o licitație pentru reabilitareaa încă 20 de tramvaie.

De menționat că Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad prevede achiziționarea până în 2323 a unui număr de 30 de tramvaie, dintre care zece dublu articulate și 20 de tramvaie vagon.

Pentru municipiul Arad este un moment de mare importanță. Trecem la cea de a doua mare etapă de realizare a mobilității urbane în municipiu. În momentul de față suntem municipalitatea cu cel mai mare procent din infrastructură modernizată, iar cu ajutorul fondurilor europene vom ajunge la 88% din linia de tramvai reabilitată. Când am finalizat licitația pentru achiziția primelor șase tramvaie noi, eram al treilea oraș din România care a făcut acest lucru, după Oradea și Cluj. Am realizat atunci o primă etapă din ceea ce înseamnă mobilitate. În exercițiul bugetar 2014-2020 am intrat în etapa a doua, ce presupune tramvaie, biciclete și autobuze electrice.  Estimăm că și după 2021 vor exista fonduri europene pe zona de mobilitate, iar noi vom continua investițiile”, a declarat primarul Gheorghe Falcă.

Acesta a ținut să menționeze că autoritățile locale își doresc ca până în 2025 să dețină 54 de tramvaie moderne. „Vom fi numărul 1 în țară. Niciun alt oraș nu va mai avea o astfel de flotă de tramvaie raportată la numărul de locuitori”, a mai spus Falcă.

Blidar și-a amintit de presiunile făcute de PESA în urmă cu cinci ani

La rândul său, Valer Blidar, acționarul principal și președintele Consiliului de Administrație al Astra Vagoane Călători a ținut să menționeze că tramvaiele Imperio vândute acum cinci ani Primăriei Arad au însemnat foarte mult pentru companie. „Aradul, pe lângă că este casa noastră, a reprezentat și o diplomă de excelență care ne-a ajutat să intrăm în rândul fabricanților de tramvaie. Concurența e puternică în domeniul nostru de activitate, iar firme din afară încercau să acapareze piața românească. PESA a fost o firmă foarte activă, care a încercat inclusiv prin presiuni de la banca finanțatoare să obțină contractul. Nu s-a întâmplat acest lucru. Eu spun că prime tramvaie vândute arată bine după cinci ani, iar consumul de energie este mai mic decât cel estimat inițial”, susține Valer Blidar. Acesta a ținut să precizeze, referindu-se la preț, că societatea pe care o reprezintă nu a dorit să obțină de la Primăria Arad prețuri mai mari decât cele obținute în alte orașe din țară și în plus a a promis că tramvaiele comandate de arădeni vor ajunge să fie livrate mai repede decât cele comandate de alți clienți. Motivul este unul simplu. În relația contractuală cu Aradul există continuitate, astfel încât nu mai trebuie modificate anumite părți din documentație.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite