Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Precizări de ultimă oră de la Președinție despre protocoalele SRI-DNA

Prin deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) sau pentru punerea lor în aplicare nu s-a stabilit în mod concret și nu s-a impus încheierea unor protocoale între instituțiile statului român, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Precizări de ultimă oră de la Președinție despre protocoalele SRI-DNA
Comentează 0

Protocoalele reprezintă acorduri bilaterale sau multilaterale, încheiate cu acordul părților implicate, cu respectarea prevederilor legilor și regulamentelor proprii de organizare și funcționare, precizează Administrația Prezidențială.

”Prin Hotărârile adoptate, Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a stabilit instituțiilor abilitate ale statului atribuții suplimentare față de cele prevăzute în actele normative în baza cărora li se asigură organizarea și funcționarea.

La nivelul CSAT, au fost aprobate doar direcții de acțiune și măsuri generale pentru prevenirea sau înlăturarea riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, dispuse în temeiul Legii 415/2002.

Prin urmare, Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informații și Direcția Națională Anticorupție sau între Serviciul Român de Informații și alte entități ale statului și nu a stabilit, prin prevederile Hotărârilor aprobate, atribuții suplimentare în sarcina acestora.

Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea Serviciului Român de Informații, fie la solicitarea celorlalte entități implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare și funcționare.

O parte dintre protocoalele încheiate între Serviciul Român de Informații și alte instituții ale statului român au fost deja puse la dispoziția Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activității SRI, la solicitarea acesteia”, se arată în document.

Precizările continuă cu informații privind cadrul legal în chestiunea declasificării, respectiv Legea nr. 182/2002, H.G. nr. 585/2002 și H.G. nr. 781/2002:

Informațiile clasificate din categoria secrete de stat pot fi declasificate prin Hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului;

Declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizată de persoanele sau autorităţile publice competente să aprobe clasificarea şi nivelul de secretizare a informaţiilor respective;

Informaţiile se declasifică dacă:

  • a. termenul de clasificare a expirat;
  • b. dezvăluirea informaţiilor nu mai poate prejudicia securitatea națională, apărarea țării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat deținătoare;
  • c. clasificarea a fost atribuită de o persoană neîmputernicită prin lege.

Informațiile din categoria secrete de serviciu se declasifică de conducătorii unităților care le-au emis.

”Întrucât Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a emis Hotărâri prin care să impună încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informații și alte entități sau Hotărâri prin care să aprobe astfel de protocoale, activitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului și, cu atât mai puțin, a Președintelui României”, se arată în document.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite