Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim în Parohia Păiușeni

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim în Parohia Păiușeni
Comentează 0

Învăluiți de mireasma duhovnicească a mărețului praznic al Intrării Domnului în Ierusalim, în Parohia Păiușeni după datina lăsată de către înaintașii noștri, credincioșii și preoții care au slujit de-a lungul anilor în această frumoasă Biserică, ne-au lăsat drept tradiție înfrumusețarea chipurilor oamenilor cu frumosul și tradiționalul port popular. Venit din toate părțile țării, portul oșenesc, oltean, bănățean, moțesc își face propria lui trăire în fiecare chip al celui ce îl poartă, transmite apropierea și slujirea în ceea ce înseamnă mărturisirea credinței în societate cu demnitate și devotament.

În Duminica Floriilor, în Parohia Păiușeni însemnați deja cu o veche și lungă tradiție, toți credincioșii acestei parohii, îmbracă cu mândrie portul tradițional românesc, venind să își închine sufletul și viața în Biserica parohială în fața Celui care este creatorul tuturor făpturilor.

 Omul are însă nevoie de onoruri ca să se înalțe între semenii lui, însă Iisus Hristos a venit atât de simplu, pentru că însăși Dumnezeu l-a înălțat. Dacă ne uităm în Sfânta Scriptură vedem că de fiecare dată Iisus Hristos a venit foarte smerit în rândul oamenilor. S-a născut pe paie într-o iesle în Bethleem, a intrat în Ierusalim călare pe un asin, ca apoi să fie părăsit și de apostolii lui, iar în final să fie răstignit alături de doi tâlhari, tocmai de cei care își doreau mărire între semeni.

Dacă ne uităm în zilele noastre, parcă acea istorie se repetă mereu și mereu de atunci. Dacă pe însăși fiul lui Dumnezeu l-au dat la moarte pentru 30 de arginți, la ce să ne mai putem aștepta astăzi, când trădările, minciuna și ura sunt lucruri săvârșite cu atâta ușurință? Nu trebuie să ne mai mire nimic, pentru că omul e foarte schimbător. Se spune că nici dragostea dintre doi oameni nu poate sta în calea arginților, iar cea mai clară dovadă este că însuși fiul lui Dumnezeu a fost dat pieirii pentru câțiva arginți...

Dar dincolo de ceea ce va urma în săptămâna patimilor, trebuie să vedem și să ne bucurăm de ceea ce a însemnat Sărbătoarea Floriilor în sufletul nostru a fiecărui creștin, pentru că Floriile aduc întotdeauna bucurie în sufletele noastre. Este o sărbătoare nu numai creștinească, ci este și o sărbătoare a portului popular păiușănan,  pentru că de Florii aici fetele, nevestele și chiar femeile mai în vârstă îmbracă straiul popular cu atâta drag, iar dacă femeile mai in vârstă mai păstrează încă acele costume autentice majoritatea cu o vechime de peste 100 de ani rămase de la bunicile lor, de la mame sau soacre ori mătuși, fetele mai tinere și nevestele poartă costume foarte frumos brodate, adevărate opere de artă cusute cu acul de femei pricepute în arta broderiei.

Este ceva parcă desprins dintr-o poveste să vezi venind spre biserică pe ulița satului așezat pe vale, atât din partea de jos a satului cât și din partea de sus, familii sau grupuri mici de fete ori femei îmbrăcate în strai de sărbătoare, în frumosul strai păiușănan. Despre femeile din Păiușeni se spune că sunt făloase, aprige și harnice, iar acele costume de o frumusețe rară le dă o frumusețe aparte fiecăruia dintre ele. Și cum fiecare femeie este unică la fel și costumele sunt fiecare un unicat. E o frumusețe să vezi costume de Păiușeni mai vechi sau mai noi, costume de Maramureș, de Țara Oașului, ori Bucovina, ori Oltenești pentru că pe acelea pe care soarta le-a dus pe plaiurile păiușănane și-au adus cu ele și costumul popular ca un simbol al locului natal.

Pentru noi, slujitorii Sfântului Altar din Parohia Păiușeni, care au slujit și care slujesc acum: Pr. Popa Mihail, Pr. Tripa Teodor, Pr. Oprea Andrei și Pr. Simion Păiușan este o bucurie și o împlinire atunci când credincioșii acestei parohii răspund cu demnitate și devotament acestei tradiții de a promova în rândul oamenilor mai puțin, dar pentru a răspunde chemării pe care Dumnezeu ne-o face în fiecare sfântă Liturghie, de a-I slujii Lui, și cu acest deosebit și tradițional port popular, să propovăduiască și între oameni, această credință autentică, vie care își are parcursul în zeci de veacuri creștine.

Pr. Paroh Andrei Oprea

P.H. Roxana Gașpar

 


Scrie un comentariu

trimite