Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Praznicul de pită nouă” de la Pecica - un eveniment de succes.

Praznicul de pită nouă de la Pecica este cea mai importantă sărbătoare ce ține de tradiția acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu cu un pământ roditor. Este o sărbătoare a celor ce cu trudă și sudoarea frunții muncesc pământul de-a lugul anului fie ploi, fie pe vânt și soare dogorâtor în timpul verii. Este o sărbătoare de mulțumire lui Dumnezeu pentru roadele bogate, pentru spicele cu grâu curat scăldate în razele soarelui și unduite de adierea vântului. Numai cine lucrează pământul știe câtă trudă este până se ajunge la ziua mult așteptată când „combaina” intră în lanul cu grâu, culcând cu hederul spicele ca aurul și înghițindu-le, ca apoi să adune boabele în buncăr.  Atunci și numai atunci poate fermierul fi mulțumit de munca sa. La urma urmei asta este bucuria și răsplata celor ce muncesc pământul, acel grâu curat din care apoi se coace acea pâine gustoasă de Pecica cunoscută în toată Europa, fiind brandul și mândria pecicanilor.

„Praznicul de pită nouă” de la Pecica - un eveniment de succes.
Comentează 0

Dacă anul trecut sărbătoarea nu s-a desfășurat cu public și cu program cultural așa cum este tradiția, totuși pecicanii nu au întrerupt acest obicei, iar autoritățile locale și biserica au ținut o slujbă creștinească de binecuvântare a spicului de grâu și a pâinii, limitându-se la atât din cauza pandemiei. Anul acesta însă Dumnezeu a îngăduit ca lucrurile să revină la normal și astfel, timp de trei zile, Pecica a fost în sărbătoare.

Dacă în primele două zile activitățile au fost cultural–sportive, prin diferite activități cum ar fi lansarea volumului de poezie „Lumină din cuvinte”, autor Eugenia Ponta Pete, minifotbal, spectacol folcloric cu ansamblul „Buzavirag”, concurs de gătit la ceaun, locația fiind „Ferma de bivoli”, dans modern, dans sportiv, muzică ușoară și altele, în ultima zi festivitatea s-a desfășurat mult mai amplu, atât cultural, cât și creștinesc, așa cum este normal. Duminică, sărbătoarea a debutat cu slujba creștinească care s-a desfășurat în biserica romano-catolică „Sfânta Treime” din parc. După ce părintele paroh Francisc Czegledi a oficiat slujba în biserică și a sfințit cununile cu spicele grâului aduse în coșuri de mână, alaiul s-a deplasat la cortul amenajat lângă biserică unde au fost decernate două titluri de excelență ca semn al aprecierii și recunoașterii unor oameni de valoare din Pecica care și-au adus un aport deosebit la dezvoltarea comunității.

Titluri şi distincţii

Primul titlu de excelență a fost oferită ing. Radu Petrișor, fiind unul dintre fermierii pecicani de seamă, iar a doua distincție a fost oferită prof. Engi Marta Ildiko care prin activitatea desfășurată de-a lungul anilor și-a adus un aport considerabil atât pe plan pedagogic cât și cultural. Între timp ajunsese și căruța cu pita de Pecica, care dă un farmec aparte evenimentului, pentru că așa se ducea și în trecut pita la piața din Arad, cu căruța și caii și tot aşa tradițional se aduce an de an pita și la eveniment, de către un pecican cu caii și căruța sa. Ca semn al prețuirii pentru faptul că an de an Radu Teretean aduce pita cu căruța la praznic contribuind prin acest fapt la păstrarea tradiției pecicane, administrația locală Pecica i-a oferi o diplomă de recunoștință, fiindu-i înmânată de doamna Eugenia Ponta Pete și primarul Petru Antal...

Apoi evenimentul a continuat cu sfințirea pâinilor din grâul nou de anul acesta de către preoții tuturor confesiunilor religioase din orașul Pecica. La sfârșitul slujbei de sfințire a pâinii, toți cei prezenți la eveniment au primit o pită de Pecica proaspătă de la căruță. După masa festivă care a avut loc între ora 14.00 și 17.30, programul a continuat cu o demonstrație canină Kalypsoland, care s-a desfășurat tot în parcul „Sfânta Treime”, unde au putut fi văzuți câini dresați pentru pază și protecție în lucru. Concursul de prins purcei s-a desfășurat tot în parcul ,,Sfânta Treime” ca în fiecare an, astfel că la start s-au înscris copii dornici să intre în posesia unui purceluș, iar concursul a stârnit bucuria tuturor celor prezenți dar mai cu seamă a celor câștigători care au plecat acasă cu purceluș neastâmpărat în brațe. Programul folcloric a debutat cu ansamblul de dansuri „Păstrătorii tradiției” din Pecica, având și invitați speciali pe Andrei Molocea, Rebeca Avatavului împreună cu Dorin Părău, Adrian Petcu, Adriana Foghiș etc. De asemenea la grupa mică a ,,păstrătorilor,, soliști vocali au fost, Alessia Ozoreanu, Briana Vințan și Paisia Muraru.  Sebastian Iuga și formația a urmat pe scenă susținând un program folcloric timp de aproximativ o oră, după care pe scenă au urcat mult așteptații Valeria și Traian Ilea, care au interpretat o serie de cântece populare din Ardeal, precum piesele ,,Mândră erai Românie” sau „Pușca și cureaua lată”, dar și altele, iar în jurul orei 24.00 colega noastră Nicoleta Pavel care a fost prezentatoarea evenimentului a încheiat programul folcloric, urmând focurile de artificii, punct după care evenimentul a luat sfârșit, lăsând în urmă doar  luna pe cer să fie stăpână peste oraș și holdele pecicane până spre dimineață.

Astfel s-a încheiat un frumos eveniment care a marcat încă un seceriș bogat pentru pecicani, pentru că în acest an s-au înregistrat producții record de grâu la hectar cu ajutorul neprețuit a lui Dumnezeu...

Galerie foto (511)